Hirdetés


Nem fogsz hinni a szemednek, ha meglátod mit találtak a régészek Pompeiiben!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A régészek az ókori római Pompeii városában egy festményt tártak fel, amely az olasz pizza előfutára lehet. A 2000 éves freskón látható lapos kenyér “a modern étel távoli őse lehet” – közölte az olasz kulturális minisztérium. De hiányoznak belőle a klasszikus összetevők ahhoz, hogy technikailag pizzának lehessen tekinteni. A freskót egy pékség melletti ház előszobájában találták meg a dél-olaszországi helyszínen végzett legutóbbi ásatások során.

A kép forrása: Parco Archeologico di Pompei/AFP

A felfedezésre idén a Regio IX új ásatásai során került sor Pompeii központjában, amely egyike annak a kilenc kerületnek, amelyre az ókori helyszín fel van osztva. Az épületet a 19. században részben feltárták, majd idén januárban újra megkezdték az ásást – közel 2000 évvel a várost elborító vulkánkitörés után.

Az UNESCO Világörökség részét képező park régészei szerint az újonnan feltárt, borospohár mellé festett laposkenyér-freskót gyümölccsel, például gránátalmával vagy datolyával fogyaszthatták, vagy fűszerekkel és egyfajta pesto szósszal díszítették. Gabriel Zuchtriegel, a Pompei város igazgatója szerint ez megmutatja a kontrasztot a “takarékos és egyszerű étkezés” és az “ezüsttálcák luxusa” között.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

A kép forrása: Parco Archeologico di Pompei/AFP

Hogyan ne gondolhatnánk e tekintetben a pizzára, ami szintén a »szegények« ételeként született Dél-Olaszországban, de mára meghódította a világot, és csillagos éttermekben is szolgálják” – mondta.

Az elmúlt hetekben három ember csontvázát is megtalálták a kemence közelében az otthon munkaterületén – tette hozzá a Kulturális Minisztérium közleménye. A Vezúv i.sz. 79-ben történt kitörése hamuba temette Pompeit, és időben lefagyasztotta a várost és lakóit. A 16. századi felfedezése óta a lelőhely gazdag forrás a régészek számára. A helyszín mindössze 23 km-re ( 14 mérföldre ) található Nápoly városától – az Unesco által védett olasz pizza mai otthonától.

Forrás: bbc.com, Pompeii archaeologists discover ‘pizza’ painting

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések