Hirdetés


Nem finomkodtak az ukránok, erős üzeneteket “küldtek” az oroszoknak, a most kiadott emlékbankjegyen!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Amint azt sejteni lehetett, 2023. február 23-án Andrij Pisnyij, az Ukrán Nemzeti Bank ( NBU ) elnöke új 20 hrivnyás címletű emlékbankjegyet mutatott be az orosz támadás megindulásának 1 éves évfordulójának alkalmából. A bankjegy egyik oldalán három katona látható, amint felvonják a nemzeti zászlót, másik oldalán két szalaggal megkötött kéz képe látható, ami nyilvánvaló utalás lehet az oroszok által elkövetett állítólagos háborús bűnökre, amelyeket Moszkva következetesen tagad. 

Az évforduló

“A háború évfordulója alkalmából úgy döntöttünk, hogy piacra dobunk egy emlékbankjegyet, amely egy kis papírlapon megpróbálja az elmúlt év érzelmeit, fájdalmait, érzéseit, gondolatait  ábrázolni.” – mondta Andrij Pisnyi, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke, egy előadás során a kijevi központi bankban.

Andrij Pisnyij, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke 2023. február 23-án, az ukrajnai Kijevben tartott előadása során az Ukrajna elleni orosz invázió első évfordulójára kiadott bankjegyeket tart a kezében. ( Reuters )

2022-es orosz invázió Ukrajna ellen 2022. február 24-én vette kezdetét, amikor Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen. Ez a legnagyobb hagyományos katonai konfliktus Európában a második világháború óta, illetve a legnagyobb eszkaláció az orosz–ukrán háború 2014-es kezdete óta. Oroszországban tilos háborúként hivatkozni a katonai konfliktusra, a hivatalos orosz kormányzati narratíva szerint mindez különleges hadművelet Ukrajnában ( oroszul: специальная военная операция на Украинеszpecialnaja vojennaja operacija na Ukrajine ).

A jegybank a tavaly február 24-i teljes körű invázió óta keményen dolgozik a gazdaság életben tartásán és a stabilitás megőrzésén. Tavaly nyáron 36,57-en kötötte a hrivnyát a dollárhoz, és rendszeresen beavatkozott a devizapiacon a deviza támogatására.  A nyugati partnerektől kapott több milliárd dollárnyi külföldi segélynek köszönhetően Ukrajna  valutatartaléka nem csökkent, hanem közel 30 milliárd dollárra nőtt, ami valamivel magasabb, mint a háború kezdetén. Ukrajna szankciókat is bevezetett az orosz pénzintézetekkel szemben.

A bankjegyről

Az új bankjegy 300 ezer példányban ( ЗС sorozatú, 0000001-től 0300000-ig ) fog megjelenni, amely új, innovatív biztonsági elemeket tartalmaz, és nagyban és különbözik a többi ukrán bankjegytől, mert világos és kifejező dizájnnal rendelkezik, amely függőlegesen van nyomtatva. Ukrajnában törvényes fizetőeszköz lesz, és minden magánszemély és jogi személy névértéken történő fizetésére minden korlátozás nélkül köteles elfogadni Ukrajna-szerte, azonban a korlátozott darabszáma, és a kiadás alkalmának jelentősége miatt, vélhetően gyűjtői kereslet is lesz rá, amely névérték fölé fogja emelni az árát. A bankjegyet az  NBU online numizmatikai üzletében értékesíti elsőnek, majd később március végétől ezek a bankjegyek a forgalmazó bankokban is megvásárolhatók lesznek.

A bankjegy mérete 80 x 165 mm, és Volodimir Taran, Ukrajna tiszteletbeli művésze tervezte. A jegyzet elülső részének fő képe három ukrán katona, akik egy ukrán államzászlót húznak fel ( Olekszandr Szmirnov „Az ukrán katonák zászlót húznak” című fotója), Ukrajna térképének töredékei és az Ukrajna zászlóinak hátterében, országok, amelyek támogatják Ukrajnát. Fent a következő szövegek találhatók ( köztük babérkoszorúval ) ukrán és angol nyelven:


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van.

“24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас – ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу;

Február 24-én az Ukrajna elleni fegyveres agresszió új szakasza kezdődött az orosz hadsereg Ukrajna elleni teljes körű inváziójával. A népháború Ukrajna függetlenségéért és szuverenitásáért 2014 óta folyik. Ez egyben a civilizációs választás háborúja is: Ukrajna megvédi helyét az európai civilizációban, és egyúttal küzd az alapvető értékekért, jogokért és szabadságokért. amelyek a nyugati világ alapját képezik”.

A babérkoszorú alatt a І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ ВРАГА НЕ БУДЕ… ( “És  nem lesz ellenség a megújult földön” hryvnia jelképet tartalmazó polimer fonal…) felirat, valamint a hryvnia jelképét tartalmazó polimer szál… található, illetve a Bank of Ukraine, és Ukrajnai Fegyveres Erők emblémája és a СЛАВА УКРАЇНІ, ГЕРОЯМ СЛАВА ( dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek ) felirat. A bankjegy 20-as névértéke balra lent, a ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ ( húsz hrivnya ) a katonák pedig középen, jobb oldalán láthatóak. Van egy stilizált sztyepp is, amelyek Ukrajna halott védelmezőit szimbolizálják.

A jegyzet hátoldalának fő képe egy stilizált kompozíció, amely a megszállás alatti ukránok testi-lelki szenvedését szimbolizálja – egy ember hátra  kötött kezekkel, a gyűrött ruhában.  ( tervezője: Serhii Mishakin ); az ábra két oldalán gyertyalángból készült stilizált szárnyak; fent, a lerombolt házak körvonalainak hátterében töviskorona található, amely a vértanúságot jelzi; a koronától jobbra egy biztonsági elem – egy gulderrózsából és egy tankelhárító sündisznóból álló színes kompozíció.

A jegyzet hátoldalán a „ПАМЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО! НІКОЛИ!” ( Nem felejtünk! Nem bocsátunk meg! Soha! ) ( töviskorona alatt ), miközben egyfajta illúziót is ábrázol – stilizált pipacsokat, amelyek véres golyó ütötte sebeket ábrázolnak.

Az ukrán “győzelem”

A jegybank tisztviselői elmondták, hogy körülbelül nyolc hónapig tartott a bankjegy megtervezése és elkészítése, és a bank egy sor egyéb emlékjegyet tervez, hogy vizuálisan is “rögzítsék” a háborút. Azt mondták, hogy már új jegyzeteket is terveznek a győzelem és Ukrajna újjáépítésének emlékére.

“Az idei év során az ukránok ráébredtek erejükre, jelentőségükre, arra, hogy képesek nemcsak ellenállni, hanem győzni is, úgy győzni, hogy egyetlen katonai bűnt, egyetlen romos házat sem bocsátanak meg” – mondta Pisnyi. “Ennek a győzelemnek nagyon nagy ára lesz, de megtörténik, és a miénk lesz.”

Felhasznált forrás: bank.gov.ua, Commemorative banknote entitled “WE WILL NOT FORGET! WE WILL NOT FORGIVE!” celebrates fortitude and heroism of Ukrainians / Reuters,  Ukraine unveils banknote for anniversary of Russian invasion

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések