Hirdetés


Egy nép, akiket megettek, de egy félhivatalos emlékbankjegy soron megemlékeztek róluk!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 6 perc

Egy új-zélandi numizmatikai kereskedőnek, bizonyos Leon Morelnek az az ötlete támadt 1998-ban, hogy az első lakott terület, a Chatham-szigetek belépését az új millenniumba egy erre a célra készült bankjegysor kiadásával  ünnepelhetnék, és nem mellesleleg egy kicsit fel is dobná az üzletét. A Chatham-szigetek helyi hatóságai pozitívan fogadták az ötletet, és az új-zélandi jegybank is megadta hozzájárulását 1999-ben egy millenniumi bankjegysor kibocsátásához, mely azonban nem lehetett kényszerforgalmú, és csak a 2000-es évben maradhatott egyáltalán forgalomban. Árfolyamát 1:1 arányban az új-zélandi dollárhoz kötötték, és szükségpénzszerűen, megegyezéses forgalmúként funkcionált. A bankjegyeket az erre alapított társaság  Chatham Islands Note Corporation adta ki.

Mindenféleképpen olvassátok el a  Chatham-szigetek történetét, mert bár nagyon kicsi, és relatíve “jelentéktelen” sziget volt, a történelmében feltűnik egyszerre a totális háborús időszak, “polgárháború” a béke, a kannibalizmus ( merthogy az egyik háborúban, a szigetre érkező maorik, “biztonság” kedvéért, meg is ették a legyőzött helyieket, a moriorikat ), a vérfertőzés ( “elfogadott” apa-lánya kapcsolatok ), a németek, német nők, rabszolgaság…stb.

Chatham-szigetek, Moriori nép, 1910, Canterbury Múzeum

A bankjegyek nem várt sikert arattak a nemzetközi gyűjtőközösségben, hamar keresetté váltak. A 2000-es sor ( melyen egy hiba folytán a kiadás éve helyett a nyomtatás éve, 1999 is szerepel, csakhogy teljes legyen a kavarodás ) 4 címletből állt, 2, 3, 10, és 15 dollárból. A pénzeket a Timely Marketing & Promotions Limited nyomtatta egy a 3M által kifejlesztett speciális épületgépészeti műanyagra, Tyvekre. A siker hatásán felbuzdulva  2001-ben egy újabb, immár 5 címletből álló sort adtak ki, 3-5-8-10-15 dollárosokat, így csak ennyi teljes sor állítható össze. Az új-zélandi jegybank már erre a lépésre is felbőszült, de talán az ügyet még el lehetett volna sikálni, de amikor kiderült, hogy mintegy 5000 darab 5 dolláros és néhány 50 dolláros címletű érmét is vertek, a jegybank lecsapott.  A társaság tevékenységét felfüggesztették, weblapját zárolták, a bankjegyeket bevonták, az érméket megsemmisítették ( Vagy legalábbis majdnem mindet ). A társaságot 2003-ban megszüntették. A második sorozat a thaiföldi Chan Wanich Security Printing Company Limited nyomdájában készült, gyapotszálakkal kevert papírra. A bankjegyek ideiglenes katalógusszámozást kaptak ( W ), hogy segítsék a gyűjtők eligazodását, valamint minden bankjegy kapott egy “témát” is a hátoldali kép alapján.

I. sorozat

Az első sorozat előoldalán minden sarokban a 2000-es évszám található, felül a “Millenium első bankjegye” felirat, alatta a szigetek és Új-Zealand neve. Az alapnyomattól balra fönn a bankjegy érvényességét meghatározó szöveg, jobbra modern stílusú karakterekkel a sorszám. Az alapnyomatra rányomva a “Korlátozott darabszámú emlékkiadás” szöveg található, a betűvel kiírt kettős ( dollárban és centben meghatározott ) címlet fölött. Az alapnyomattól balra a szigetek térképe, jobbra a szigeteken honos Taiko madár feje. A sorozat jelöléseként az 1999A található az aláírások mellett. Alól “Az elsőnek látja meg a napot” felirat. Az aranyszínű hologramos pecsét közepén a nézet szögétől függően a a déli Csendes-óceán térképe vagy a “1st” (első) felirat látható. A pecsét köriratában megint csak nézetszögtől függően a “Worlds First” ( világelső ) és az “Authentic” ( valódi ) szó látszik. 2000 db azonos sorszámozású díszcsomagolásos sorozat is készült, azokon ezüst színű hologram van. A hátoldalon felül a sarkokban a 2000-es évszám ismétlődik, alul a címlet van a sarkokban. Felül középen a címlet betűvel kiírva, alul a “Chatham Island Note Corporation felavatása” szöveg. A kép alatt középen a téma megnevezése. Jobbra a vízjelben chatham-szigeteki fekete rigó.

2 dollárW1 – kékes alapnyomat, témája “A tenger” hátoldalán a tenger és homár látható. 22600 db

3 dollárW2 – lilás alapnyomat, témája “A közösség”, hátoldalán a közösség képviselői és a szigetek első automobilja. 22500 db

10 dollár

W3 – sárgásbarna alapnyomat, témája “A történelem”, a képen XIX. századi vitorlás. 21600 db

15 dollár

W4 – zöldes alapnyomat, témája “A föld” rajta pálma és lovas, vagy a humoros felirat szerint: “Chathami lóerő”. 21500 db

II. sorozat

Három sarokban a 2001-es évszám, balra lenn biztonsági mikronyomat. A sorszám klasszikus karaktertípusra változott, a sorozatjel 2001B. Maradt a kettős címletezés, de a szigetek térképét Albatrosz váltotta. A pecsét iránytűt formáz, a hologramban a nézet szögétől függően a Csendes-óceán térképe, a CINC felirat, illetve egy homár váltja egymást. Hátoldalán felül a szöveges értékjelzést “Az első milleniumi dollárok” felirat váltotta. A vízjel minden címlethez egyedi, négy címletben a Németországban élő lengyel szobrász, Woytek munkái láthatók, melyek a Chatham- szigetek egyikén, a Pitt-szigeten található Hakepa hegyen lévő szoborparkban vannak.

3 dollár

Hirdetés


W5 – sárga alapnyomat, téma “Lóverseny, vízjelben Woytek Bolond című szobra.

5 dollár

W6 – zöld alapnyomat, téma “Az ősök”, a képen a szigetek Maori őslakói a Moriorik ( akiket “megettek” ), a vízjelben Woytek Nemzedékek című munkája.

8 dollár

W7 – rózsaszínes alapnyomat, téma “Középpontban az üzenet”. A 8 dolláros, mint a bankjegysor középső tagja, a nyolcas, mint az 1-15 számsor középső tagja mind-mind az “üzenet” középpontba helyezéséről szól. Az üzenet, amit a teljes bankjegysor is átadni kíván: “Törődjünk egymással és világunkkal”. A hátoldali képen a szoborpark többi bankjegyen vízjelben lévő szobrai láthatók hajnali fényben. A feliratban a “Simpony” szó hibásan van betűzve. A vízjelben a szigetek térképe. Valószínűleg ez az egyetlen 8-as címletű papírpénz az egész világon.

10 dollár

W8 – rózsaszín-zöld alapnyomat, téma: “Birkózó”, a képen a szigetek talán leghíresebb szülötte a világbajnok birkózó Abe Jacobs képei. A vízjelben, Woytek Harcos című munkája.

15 dollár

W9 – kék-rózsaszín alapnyomat, téma: “Hidroplán”, a képen egy Short Sunderland típusú hidroplán, mely a szigetek egykori megközelítési módja volt. A vízjelben Woytek Csillagász című szobra.

Forrás: banknotes.blog.hu, Chatham dollárok

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések