Fucsovics Márton, Magyarország egyik legsikeresebb teniszezője, a 2024 július 28-i, Rafael Nadal elleni mérkőzése után adott interjújában osztotta meg, hogy immár három hónapja rendszeresen fogyaszt maté teát. Szenvedélye olyan mély, hogy már egy tetoválással is kifejezte elköteleződését: karján mostantól a gyógynövény szimbóluma látható. Nem ő az egyetlen élsportoló, aki a maté tea jótékony hatásaira esküszik. Számos hazai és nemzetközi sportoló beépítette étrendjébe ezt a különleges főzetet. A magyarok közül Szoboszlai Dominik, míg a nemzetközi futballsztárok közül Lionel Messi, Neymar Jr. és Luis Suárez is régóta a maté hívei. A maté tea nemcsak frissítő és energizáló hatású, hanem az egészséges életmód egyik alappillérének is tekinthető. Az alábbiakban bemutatjuk a yerba maté egészségügyi előnyeit, valamint azt, hogyan készíthető el a legjobb módokon.
Mi is az a maté tea?
A yerba maté ( latin neve: Ilex paraguariensis ) egy Dél-Amerikában őshonos, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyógynövény. Paraguay, Argentína, Brazília és Uruguay területén már évszázadok óta fogyasztják, és nemcsak a helyi kultúra szerves része, hanem világszerte egyre népszerűbbé válik. A maté tea különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre rendelkezik élénkítő és nyugtató hatással. Fogyasztása után fokozza a mentális teljesítményt, növeli a koncentrációs képességet, ugyanakkor nem okoz hirtelen energiazuhanást, mint a kávé. A maté fogyasztása az európai gyarmatosítás után az egész déli féltekén elterjedt, különösen Argentínában, Paraguayban, Uruguayban és Chilében, valamint Brazília és Bolívia egyes részein. Az argentinok, paraguayiak és uruguayiak nemzeti italaként tartják számon. Érdekesség, hogy a maté Libanonban és Szíriában is rendkívül népszerű, ahová Paraguayból és Argentínából bevándorlók vitték magukkal a szokást.
A maté fogyasztása már az európai gyarmatosítás előtti időszakban is elterjedt volt a guaraní és tupi népek körében. Az első írásos említést spanyol hódítók jegyezték fel a 15. században. Az 1821-es chilei festményeken is megörökítették a maté társasági szerepét, míg José Gaspar Rodríguez de Francia, Paraguay egyik 19. századi vezetője, egy matés edénnyel és bombillával készült litográfián látható. A maté tehát nemcsak egy ital, hanem egy kulturális szimbólum, amely évszázadok óta a dél-amerikai élet szerves része! Európába a jezsuita misszionáriusok hozták el; ennek köszönheti további közkeletű elnevezéseit: yerba mate tea, jezsuita-tea, missziós-tea, paraguay-tea. A jezsuita misszionáriusok felfigyeltek arra, hogy a guaranik rendszeresen isszák a maté főzetét, és ennek ellenére nem szenvednek skorbutban, noha főként húst fogyasztanak. A maté elnevezés a kecsua matí szóból ered, amely „kis tököt” jelent – ez utal arra a lopótökre ( Lagenaria vulgaris ), amelyből hagyományosan isszák az italt. A spanyol nyelvben a mate szó kettős jelentésű: egyrészt a maté-edényt ( más néven calabaza ), másrészt magát a yerba matéból készült főzetet is így nevezik. Az ital alapanyagául szolgáló növény és annak levelei pedig „yerba maté”, vagyis „maté fű” néven ismertek. A maté európai termesztését is a jezsuita misszionáriusok honosították meg.
A yerba maté összetétele
A yerba maté rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban:
- Vitaminok: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, C-, és E-vitamin
- Ásványi anyagok: magnézium, vas, mangán, cink, kálium
- Antioxidánsok és polifenolok: védenek a szabad gyökök ellen, csökkentik a sejtkárosodást és lassítják az öregedési folyamatokat
- Aminosavak: támogatják a sejtműködést és az izmok regenerálódását
- Koffein és teobromin: természetes serkentők, amelyek javítják a koncentrációt és a teljesítményt
A yerba maté koffeintartalma valamivel alacsonyabb, mint a kávéé:
- Egy csésze maté tea kb. 85 mg koffeint tartalmaz
- Egy csésze kávé kb. 95 mg koffeint tartalmaz
Ez azt jelenti, hogy a maté tea kiválthatja a kávéfogyasztást, miközben kevésbé terheli meg a szívet és az idegrendszert.
A maté tea egészségügyi előnyei
A maté tea számos pozitív hatással van a testre és az elmére.
1. Erősíti az immunrendszert
A yerba matéban található C-vitamin és polifenolok természetes módon támogatják a szervezet védekezőképességét. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a fertőzéseket és erősíti a szervezet ellenálló képességét.
2. Lassítja az öregedési folyamatokat
A maté tea erőteljes antioxidáns tartalommal rendelkezik, amely megköti a szabad gyököket, így csökkenti a sejtkárosodást és a bőr öregedését. Hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a fiatalság megőrzéséhez.
3. Segít a fogyásban és a zsírégetésben
A maté tea csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét és fokozza a zsírégetést, ezáltal hatékonyan támogatja a fogyókúrát.
Tudtad? ( történelmi érdekességek )
Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van. |
4. Javítja a szív- és érrendszer egészségét
A yerba maté segít csökkenteni a koleszterinszintet és tisztítja az ereket, ezáltal hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez.
5. Fokozza a mentális teljesítményt és koncentrációt
A benne található koffein és teobromin kombinációja hosszan tartó energiát biztosít anélkül, hogy hirtelen kifárasztaná a szervezetet, mint a kávé. Segít az összpontosításban és a tanulásban.
6. Természetes stimuláló hatással bír
A maté tea nemcsak a testet, hanem az elmét is felfrissíti. Fogyasztása javítja a memóriát, növeli a kreativitást és a reakcióidőt, ezért sok sportoló és diák kedvelt itala.
Hogyan készítsük el a maté teát?
A maté úgy készül, hogy a szárított yerba-maté ( Ilex paraguariensis ) leveleket forró vízbe áztatják. Hagyományosan egy kalabásztökből ( mate ) készült edényben szolgálják fel, amelyet egy fémből készült szívószállal ( bombilla ) fogyasztanak. Egyes területeken a mate-edény szaruból ( guampa ) is készülhet. Létezik egy változata, a mate cocido, amelyben kevesebb növényi anyag található, és gyakran teafilteres kiszerelésben is elérhető. Ma a matét már nemcsak hagyományos módon, hanem teafilterben és palackozott jeges teaként is árusítják.
A maté fogyasztásának eszközei: Bombilla: Hagyományosan ezüstből, manapság inkább rozsdamentes acélból vagy nikkelből készített szívószál, amely egyben szűrőként is funkcionál. Mate-edény: Többnyire kalabásztökből készül, de lehet fa, fém, kerámia vagy akár szaru is.
1. Hagyományos módszer – bombillával és maté tökkel
Ez a legautentikusabb módja a yerba maté fogyasztásának:
- Töltsük meg a maté tök ⅔-át yerba matéval
- Öntsünk rá egy kevés hideg vizet, hogy megóvjuk a hatóanyagokat
- Töltsük fel 70-80°C-os forró vízzel (soha ne forraljuk, mert keserű lesz!)
- Bombilla ( szűrős fémszívószál) segítségével kortyoljuk
2. Hagyományos teaformában
Ha nincs bombillánk és maté tökünk, a maté tea elkészíthető egy egyszerű csészében is:
- Egy csészéhez fél evőkanál yerba matét használjunk
- Öntsünk rá 70°C-os vizet
- Hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le
- Ízlés szerint fogyaszthatjuk mézzel, tejjel vagy ízesítés nélkül
3. French press módszer
A maté tea french press kávéfőzőben is elkészíthető:
- Egy adaghoz másfél evőkanál matét tegyünk a prés aljába
- Öntsünk rá hideg vizet, majd várjunk 30 másodpercet
- Ezután öntsük fel 70°C-os forró vízzel és hagyjuk állni 5-10 percig
- Nyomjuk le a prést, és már fogyaszthatjuk is
4. Hideg maté tea – „Tereré”
Nyári frissítőként hidegen is elkészíthető:
- 1 evőkanál yerba matét adjunk 2 dl hideg vízhez
- Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni legalább 8 órán át
- Leszűrés után fogyasszuk tisztán vagy gyümölcslével keverve
A maté tea tehát nemcsak egy ital, hanem egy egészséges életmód része is lehet – ahogyan Fucsovics Márton és más sportolók is bizonyítják!
Hirdetés
Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?