Rekord áron kelt el a híres “1913-as Liberty Nickel – Hawaii Five-O” 

Hirdetés

Rekord áron kelt el a híres “1913-as Liberty Nickel – Hawaii Five-O” 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japán gyarmatosítók még 1913-ban olyan törvényt vezettek be, melynek lényege, hogy Koreában csak és kizárólag vak emberek alkalmazhatók masszőrként. Egyrészről ez azért volt jó, mert így a vak embereknek biztosítottak munkát, másrészről pedig a szégyenlős vendégeknek nem kellett feszélyezve érezniük magukat. Ha hiszitek, ha nem, a törvény mind a mai napig érvényben van.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

A Numismatic Guaranty Company (NGC) által hitelesített 1913-as Liberty Nickel – a Hawaii Five-O  néven ismert érme minden idők egyik legmagasabb leütési árán kelt el. Az érmét a Stack’s Bowers mutatta be a Long Beach Expón 2021 októberében. Az aukciósház november 8-án jelentette be az eladást. Az eladási ár valamivel több mint 4 millió dollár volt! Az aukció zárt körű volt, csak regisztált, meghívott gyűjtük vehettek részt rajta. 

 

Az 1913-as Liberty Nickel, a „The Hawaii Five-O Coin” besorolása NGC PF 64+.

Az 1913-as Liberty Nickelből mindössze öt példány létezik, amelyek közül egyik sem volt hivatalosan forgalomban, sőt, konkrét  eredetüket továbbra is rejtély övezi, de kétségtelen, hogy ma a numizmatika “szent grál”-jainak számítanak!

Az Indian Head (Buffalo) nikkelt 1913 februárjában vezették be, felváltva a Liberty Head dizájnt. Ezek voltak az első hivatalos nikkelütések 1913-ban, mivel az Egyesült Államok Pénzverdéjének hivatalos nyilvántartása nem tartalmaz abban az évben gyártott Liberty Head nikkelt. 1920-ban azonban a numizmatikai közösség tudomást szerzett öt 1913-as Liberty Head nikkelről, amelyek mindegyike Samuel Brown numizmatikusé volt, aki részt vett az Amerikai Numizmatikai Szövetség éves kongresszusán 1920-ban, és ott mutatta meg először az érméket. Korábban a The Numismatist 1919. decemberi számában feladott egy hirdetést, amelyben információkat kért ezekről az érmékről, és felajánlotta, hogy mindegyikért 500 USD-t fizet  és állítása szerint, így szerezte őket. Brown azonban 1913-ban a pénzverde alkalmazottja volt, és sok numizmatikus történész arra a következtetésre jutott, hogy ő maga verte  (vagy verette) őket,  és vitte ki a pénzverdéből.  Ha ez igaz, ezek az érmék nem egyedi előfordulásuak; Az ilyen “magán akcióval” készült érmék, meglehetősen gyakoriak voltak a 19. században, a II. és III. osztályú 1804-es ezüstdollár talán a legismertebb példa erre. Más numizmatikai szaktekintélyek, mint például Q. David Bowers, megkérdőjelezték ezt a forgatókönyvet, és rámutattak, hogy számos módszer létezik, amelyekkel az érméket jogszerűen elő tudták volna állítani; Például előfordulhat, hogy a pénzverde éremosztálya törvényesen bocsátotta ki őket “kabineti célokra”, vagy 1912 végén próbadarabként verték őket, hogy teszteljék a következő év új pénzverő szerszámait.  Azonban Bowers sem vetette el teljesen a magánverés elméletét.

Az első hivatalos “tőrzskönyvezés”: 1924 januárjában Samuel Brown eladta mind az öt 1913-as Liberty Head nikkelt. Az érintetlen tétel több más érmekereskedő kezén is átment, majd végül Howland Robinson “Ned” Green (1868. augusztus 22. – 1936. június 8.) üzletember megvásárolta, aki 1936-ban bekövetkezett haláláig a gyűjteményében őrizte. Ezután elárverezték az 5 db-os tételt, és az öt 1913-as Liberty Head nikkelt két kereskedő, Eric P. Newman és BG Johnson vásárolta meg, akik először bontották szét a készletet.

A fent említett, árverésen elkelt példány az úgynevezett “Olsen-példány”, vagy másik nevén, a “Hawaii Five-O”. A PCGS és az NGC- nél is Proof-64 minősítést kapott, és szerepelt a Hawaii Five-O (“The $100,000 Nickel”) tévésorozat egyik epizódjában, 1973. december 11-én. Rövid ideig Farouk egyiptomi király is birtokolta.

Hirdetés

Amikor Newman és Johnson felbontotta az öt érméből álló készletet, az Olsen-példányt először James Kellynek, majd Fred Olsennek adták el. Utóbbi eladta az érmét Farouknak. 1972-ben 100 000 USD-ért eladták a World Wide Coin Investments-nek, így inspirálva a következő évi Hawaii Five-O- ban való megjelenését. Az ára megduplázódott, 200 000 USD-ra, amikor 1978-ban továbbértékesítették a Superior Galleries-nek. Azóta többször is eladták. 3 000 000 USD-ért adta el Dwight Manley kaliforniai gyűjtő, Bruce Morelannek és a Legend Numismaticsnak 2004 júniusában. Majd 2005-ben eladták az érmét a Blanchard and Co.-nak, akitől egy magángyűjtőhöz került, nemrég pedig 3 737 500 USD-ért kelt el egy  Heritage aukción, 2010 januárjában. A legutóbbi tulajdonos nevét nem hozták nyilvánosságra. Nos így érkeztünk el a fenti árveréshez, ahol ugyebár, ismét tovább emelkedett a leütési ár.

Az 5 db érméből, 2-ő múzeumban található. Ha további érdekességeket szeretnél olvasni ebben a témában, ha a többi példány története is érdekel, a wikipedia.org, -on, találsz még hasznos infókat.

https://www.numismaticnews.net/us-coins/hawaii-five-o-nickel-brings-4-million-in-sale

https://www.imdb.com/title/tt0598155/plotsummary?ref_=tt_ov_pl

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Lundy érmék

Lundy egy angol sziget a Bristol-csatornán. A Devon megyei Torridge kerület részét képezi. Körülbelül 5 kilométer hosszú és 5⁄8 1 >>>

Fenyőfa shilling – egy igazi különlegesség ( New England, 1652 )

2015-ben találtak, és nyitottak fel egy érdekes időkapszulát, az Egyesült Államokban, Bostonban!  A dobozt az alapító atyák egyike, Samuel Adams >>>

Fantasztikus ritkaságra bukkantak egy texasi bankban!

Craig Wildes gyűjtő, aki elsősorban hibás érmék felkutatásával foglalkozik, fantasztikus "leletre" bukkant. 25 éve keresi, kutatja egy barátjával, ( akik >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?