Hirdetés


Latrinába rejtett “átoktáblát” találtak a régészek, amin félelmetes felirat olvasható!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Látványos leletre bukkantak a régészek Németországban, a rostocki városháza bővítésének építkezésén. „Valami olyat találtunk, amit egyáltalán nem találhattunk volna meg” – magyarázza az ásatást vezető dr. Jörg Ansorge.

Egy nem feltűnő fémdarabról kiderült, hogy „átoktábla”. Ez egy feltekert ólomdarab. Kitekeréskor a „sathanas taleke belzebuk hinrik berith” felirat vált olvashatóvá rajta. Az átok egy Taleke nevű nő és egy bizonyos Hinrik ( Heinrich ) ellen irányult. Nyilvánvalóan a sátánnal, Belzebubbal és Berithszel kellett volna szembenézniük. Valaki szét akarta szakítani Taleke és Heinrich kapcsolatát? Ez az elutasított szerelemről és a féltékenységről szólt, valakit félre kell tenni az útból?


Az “átoktábla” ( A kép forrása: Archäologie in Mecklenburg-Vorpommern (AIM-V) )

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

Hasonló leletek eddig ismeretlenek voltak a középkorból.

Mitől olyan különleges a lelet? Dr. Ansorge szerint: „Az átoktáblák általában az ókorból ismertek a görög és római területeken, azaz Kr. e. 800-tól Kr. u. 600-ig terjedő időszakból. A mi felfedezésünk viszont a 15. századra datálható. Ez valóban egy rendkívüli lelet.” Dr. Ansorge szerint hasonló leletek eddig ismeretlenek voltak a középkorból.

Például találtak már egy 1500 éves görög nyelvű ólomtáblát,  a mai Izrael területén, amely arra szólítja fel a démonokat, hogy ártsanak egy rivális táncosnak, míg a Görögországban talált 2400 éves táblák arra kérik az alvilág isteneit, hogy vegyenek célba több kocsmatartót. A gótikus kisbetűkkel írt írás szabad szemmel alig látható. Ez egy kialakult kézírás, nem firka. A táblát egy telek végén találták egy latrina alján. Már az ókorban is az átoktáblákat olyan helyeken helyezték el, ahol nehéz vagy egyáltalán nem lehetett megtalálni őket. A megátkozottaknak nem szabadott semmit tudniuk a fenyegető veszélyről. Így a káros varázslat nyugodtan kifejthette hatását.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések