Hirdetés


Különleges “lényt” azonosított Peruban, a mesterséges intelligencia!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Lehet, hogy a régészet a múlt megvilágítására összpontosít, de régóta alkalmazza a legkorszerűbb technológiákat. Az elmúlt években a régészek robotokat, LiDAR-t, drónokat és most mesterséges intelligenciát használtak.

A japán Yamagata Egyetem kutatói a technológia segítségével négy új Nazca geoglifát fedeztek fel Peruban. Az ősi nazcai népek faragták be őket a mai Dél- Peru zord tájába  ie 200-tól, i.e. 500 között. Több százra rúgva számtalan valódi és fantasztikus lényt ábrázolnak, köztük gyilkos bálnákat, kétfejű kígyókat, lámákat és kíváncsi humanoid figurákat.

A júliusi Journal of Archaeological Science folyóiratban megjelent legújabb felfedezések a Yamagata kutatóinak 2016-ban megkezdett munkájának kiterjesztése ( bár az első felmérések 2004-ben kezdődtek ). Először 0,1 méter/pixel talajfelbontású légifelvételeket használtak a Nazca-fennsík teljes területének megörökítésére, körülbelül 150 négyzetkilométeren. Ezután egy öt évig tartó fáradságos folyamat során a kutatók manuálisan azonosították a geoglifákat, és gyakran helyszíni felmérésekkel ellenőrizték leleteiket. Ez az utolsó lépés magában foglalta az IBM-mel való együttműködést annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia feltárja azokat a geoglifákat, amelyeket a korábbi keresések során elmulasztottak.


A négy új Nazca geoglifát mesterséges intelligencia segítségével találták meg Peruban. Kép: Journal of Archaeological Science.

A legújabb nazcai geoglifák egy botot tartó humanoid figurát, egy széles szájú halat, egy 255 láb hosszú lábpárt és egy madarat ( vázas és elvont, szinte Alex Calder-szerű módon ) ábrázolnak . “Megközelítésünk lehetővé teszi a DL [Deep Learning] számára, hogy a képek jobb általánosítási teljesítménnyel történő megjelenítését tanulja meg, lehetővé téve olyan célpontok felfedezését, amelyeket korábban nehéz volt megtalálni” – írják a kutatók a tanulmányban. „Módszerünk hozzájárul a régészethez azáltal, hogy új paradigmát hoz létre, amely egyesíti a terepi felméréseket és a mesterséges intelligenciát, ami hatékonyabb és eredményesebb nyomozást eredményez.”


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

A geoglifák három fő típusba sorolhatók: figuratív, geometriai és vonalas. Kép: Journal of Archaeological Science.

A kutatók úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása az új geoglifajelöltek azonosítására 21-szer gyorsabb, mint a szabad szemmel való korábbi módszer. Tekintettel arra, hogy a Yamagata Egyetem legutóbbi vizsgálata a Nazca-fennsík egy korlátozott északi területére összpontosított, várható, hogy gépi tanulási modelljei további felfedezéseket tesznek a közeljövőben.

A nazcai geoglifákat először Toribio Mejia Xesspe perui régész találta meg 1927-ben, és az 1980-as években ismét tudományos figyelem irányult. 1993-ban a Nazca geoglifákat az UNESCO Kulturális Világörökség részévé nyilvánították.

Forrás: news.artnet.com,  Archaeologists in Peru Used A.I. to Discover Ancient Geoglyphs of Killer Whales, Two-Headed Snakes, and Other Creatures Carved Into Land

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések