Hirdetés


Kereskedelmi dollár, Nagy-Britannia ( 1895 – 1935 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Biztos láttatok már, vagy esetleg gyűjteményetekben is van, kereskedelmi dollár, az úgynevezett “trade dollár”, “trade pénz”. Ha még nem hallottál erről a kifejezésről, röviden leírom mit is jelent. Kereskedelmi dollárt, kereskedelmi pénzt, akkor hoztak létre, ha egy adott ország, nem az anyaország területén ( az anyaországban nem volt kötelező elfogadni, vagy egyenesen törvény tiltotta ezt ), hanem a gyarmatain, külső birtokain, partneri országaiban, akart kereskedni. Tulajdonképpen a külkereskedelem ( importcikkek kifizetésének céljából ) lebonyolítását hivatott segíteni. Legjellemzőbb 2 ország, aki ezt a formát használta, az az Egyesült Államok, és Nagy-Britannia. De használt “trade” pénzt, Franciaország, Japán, és Kína is. Most a Nagy-Britannia által vert kereskedelmi dollárról írnék részletesebben, és a későbbiekben majd szót ejtünk a többi “trade” pénzről is. Nos azt mindenki tudja, hogy Nagy-Britannia hatalmas gyarmat birodalommal rendelkezett a történelem során. A gyarmatokon folyó kereskedelem jelentős volt, értelemszerűen ott is kellett fizetni mindenért, noha ugyebár tulajdonképpen”kirabolták” a gyarmatokat.

A brit birodalom 1819-ben megszerezte, és megalapította Szingapúrt, 1842-ben HongKong-ot. A birodalom olyan méretűre nőtt, hogy a különböző gyarmatokon már nem tudtak egységes valutát használni, az anyaországi pénz, pedig “túl messze” volt. Így 1894-ben engedélyezték, saját gyarmati pénz verését, ezek a pénzek lettek a brit kereskedelmi dollárok, amelyek a Távol-Keleti kereskedelem lebonyolításában kaptak szerepet.

A kép forrása: royalmintmuseum.org.uk

1895-ben a brit kereskedelmi dollár jogi státuszt kapott Straits Settlements, Hong Kong és Labuan brit gyarmatokon. A Straits Settlementsben és Labuanban rövid ideig volt forgalomban, miután a Straits Settlements 1903-ban bevezette saját Straits Dollárját, a brit kereskedelmi dollárt 1904-ben és 1905-ben kivonták ezekről a gyarmstokról. 1935-ig kizárólag hongkongi érme lett. Így fennállásának nagy részében hongkongi dollárként ismerték.

Az érméket George William de Saulles tervezte, előlapjukon Britannia ( nemzeti jelkép) partokon álló alakja látható, egyik kezében háromágú, a másikban brit pajzsot egyensúlyozva, háttérben egy kereskedelmi  vitorlás hajó látható. A hátoldalon, középen a hosszú életet jelképező kínai szimbólummal, és a megnevezés két nyelven – kínai és jawi maláj. Noha csak hongkongi, távol-keleti és használatra készült, a kereskedők egész Kína területén, előszeretettel elfogadták. Magas 0,900-es ezüst tartalma van, és igen nagy méretű érme, 39 mm az átmérője. A “B” verdejellel ellátott érméket a Bombay-i pénzverde készítette; másokat “C” jelzéssel Kalkuttában verte . A verdejel nélkülieket Londonban állították elő. A „C” verdejel a Britannia bal lába és a pajzs alapja között található a földben, míg a „B” verdejel a háromfogú középső ágában található. Az 1921-B dollárt verték, de soha nem adták forgalomba, és csak korlátozott számú 1934-B és 1935-B érme került forgalomba.

Egyes esetekben a dátumot a már legyártott érmeszerszámon megváltoztatták. Mivel ezt nem lehetett úgy megtenni, hogy az egykori dátum nyomát ne lássuk, egyes érméken a jól látható dátum alatt régebbi dátum nyomai láthatók. Ezek közé tartozik az 1897-B 1896-B felett, 1900-B 1894-B felett, 1901-B 1900-B felett, 1909-B 1908-B felett, 1904-B 1898-B felett, 1903-B 1902-B felett, 1903-B, 1902-B 1908-B 1903-B felett, 1904-B 1903-B felett, 1929-B 1901-B felett, 1908-B 1907-B felett és 1910-B 1900-B felett.

További érdekesség, hogy sok valódi dolláron találtak “vágási jeleket” – apró kínai ideográfiai jeleket, amelyeket a helyi bankok és a számláló házak, pénzváltok ütöttek ki, jelezve, hogy az érmét ellenőrizték. A gyakorlatot betiltották Hongkongban, és végül ez a “módszer” használaton kívülre került. Azonban ezek a jelek nem csökkentik az érme értékét; éppen ellenkezőleg – sok gyűjtő az ilyen módon “sérült” példányt, a történelem darabjaként értékeli. A brit kereskedelmi dollárt végül 1937. augusztus 1-jén, kivonták a forgalomból Hongkongban. Ez az érme igen keresett a gyűjtök körében, de a sorozaton belül is, vannak jóval értékesebb verdejelek, mint például: 1896B, 1900, 1900C, 1934B, és a legértékesebb 1935B. Jellemzően olyan 20, és 40 ezer forintért  lehet beszerezni egy nem ritkább verdejelű példány, állapottól függően.

Íme egy “friss” árverési példány ( külföldi ), bár azért ne feledjük, hogy az alábbi, hitelesített, kiváló állapotú, ami mint tudjuk, jelentősen emeli egy érme értékét.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

Az érme jellemzői, a numista.com oldalról:

Magyarországon utoljára, Darabanth árverésen láttam Brit trade dollárt, a 403-as árverésen 60.000Ft kikiáltási áron indult, nem érkezett rá licit. Íme:

Majd egy kicsit később, a 406-os árverésen is licitre került. 50.000Ft-os kikiáltási áron, és erre sem jött licit. Íme:

Nos egy biztos. Ez egy igen szép, keresett érme, ami különleges történelmi jelentőséggel bír. Szép darabja lehet egy gyűjteménynek!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések