Hirdetés


Vajon készült fából, hivatalosan kibocsátott érme? Igen, készült, de erre több ezer évet kellett várni.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Különleges anyagokat is használtak már pénzverés során, és ennek több oka is volt. Ami éppen nagy mennyiségben volt elérhető, amit tartósnak gondoltak, aminek értéket akartak adni ( arany, ezüst ), vagy például a II. világháború idejében a hadiiparnak volt szüksége a fémekre, ezért váltottak más fémre, cinkre, vagy akár porcelánra. Bankjegyek esetében nem nagyon tudtak mivel kísérletezni, inkább csak tudatosan, szükségszerűségből modernizálni a bankjegyek anyagát ( polimer ). 

Az érmék esetében most egy kevésbé ismert anyagról fogok írni. Maga az anyagot már az ősember is használta, és nélküle nem létezne a ma ismert világ. Több ezer éve kíséri az emberiség fejlődését, de érme készítésre azonban gyakorlatilag sosem használták ( bár vannak numizmatikusok, történészek, akik a mai napig vitatkoznak erről ), egészen 2005-ig, amikor is egy afrikai ország, Kongó készített belőle érmét. Ez az anyag, pedig nem más, mint a fa.

2005-ben a  Kongói Demokratikus Köztársaság volt a világon az első, aki hivatalosan, fából, egész pontosan juharfából bocsátott ki egy 5 francs-os címletű érmét. Az előlapon látható oroszlán a 21. század eleji kongói érmék gyűjtői számára lehet ismerős. A hátlap egy  gorillát ábrázol, amelyet gyakorlatilag kiirtottak az ország területén ( a Hold-hegység rezervátum kivételével ). Az érme 40 mm átmérőjű és 2,4 gramm tömegű,  2000 darab  került forgalomba. Íme az érme:


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Vladimir Pravik volt az egyik első tűzoltó, aki 1986. április 26-án elérte a csernobili atomerőművet. A sugárzás olyan erős volt, hogy a szeme színét barnáról kékre változtatta. A radioaktív katasztrófa első reagálóinak többségéhez hasonlóan Vladimir 15 nappal később meghalt súlyos sugármérgezésben.

Az érme kibocsátásának nem titkolt célja az volt, hogy felhívják a figyelmet, a Földünk, és környezetünk nagyobb tiszteletére. A szokatlan kibocsátás után, 2006-ban, egy újabb hasonló érme került kibocsátásra. Ezúttal rózsaszín bükk volt a választott fa alapanyag. A címlet 10 francs. De a legfigyelemreméltóbb változtatás egy orosz bimetál érme, amit belesüllyesztettek a fa anyagba. Az érmén a 10 rubeles „Oroszország ősi városai” sorozatból Kalinyingrád panorámája látható. Nem nevezhetjük trimetál érmének, hisz ez esetben csak 2 fém az alkotó eleme, réz-nikkel és sárgaréz. De vannak akik ennek ellenére is trimetál érmeként tartják számon. Mindenféleképpen nevezhetjük numizmatikai remekműnek, amiből mindössze 50 hivatalos példány készült. Íme a 2006-os érme:

A 2005-ös kiadást árulják webshopok, ott kb.: 25-30$ ( jelenlegi árfolyamon, kb.: 8000-9500 Ft ) körüli áron lehet beszerezni. A 2006-os kiadás, ritkaságnak számít, hisz rendkívül keveset készítettek, az áráról nincsen információm. Egy eladó példányt találtam, ott 3 r-esként  ( RRR, nagyon ritka ) írják le, ez tulajdonképpen igaz, és így kérnek érte 12000 $-t ( jelenlegi érfolyamon kb.: 4 milló, 300 ezer Ft ). Ennek ellenére nem gondolnám, hogy egyenértékű lenne, valóban nagyon ritka, történelmi jelentőségű érmékkel, de valóban különleges, egyedi kibocsátásként gondolhatunk rá, és az első kiadásra is. Mindkét  kiadás esetében, nem forgalmi érmékről beszélünk, azonban hivatalos kibocsátások, ami mögött a  Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya állt.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések