Keresd a hibát a képen :) Csak 2 hasonló dollár bankjegy ismert, a most “felfedezetten” kívül!

Keresd a hibát a képen :) Csak 2 hasonló dollár bankjegy ismert, a most “felfedezetten” kívül!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Wrigley nevű cég, eleinte még szappanokat árult, ami mellé kis meglepetéseket adtak. Első körben sütőport, majd rágókat osztogattak a vásárlóknak. A vevők körében olyan nagy népszerűségnek örvendtek azok a rágók, amiket adtak, hogy már csak azért megvették a szappanokat, hogy hozzájussanak. Egy idő után a cég megváltoztatta a profilját és nagyüzemben kezdett el finom gumikat gyártani.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Hibásan verni érmét, hibásan nyomtatni papírpénzt “nem nehéz” 🙂 Azonban természetesen erre egyre jobban odafigyelnek a pénzverésre, pénznyomtatásra jogosult nemzeti nyomdák, hisz ez nem cél, és esetleg nagyobb mennyiségben elkövetett hiba, anyagi kár is egyben, nem beszélve az ilyenkor meggyengült reputációról. Ennek ellenére gyanítom, hogy lesznek még ilyen hibák, aminek sok gyűjtő, továbbra is örülni fog 🙂 

Egy nemrég “felfedezett” hibásan nyomtatott amerikai dollár bankjegyet szeretnék most bemutatni nektek. Ez egy igen jelentős találat, hisz a hiba is igen jelentős, jelenleg csak 2 hasonló dollár bankjegyről tudunk, vagyis sok év óta, ez a harmadik ilyen hibával kinyomtatott bankjegy.  1929-ben súlyos gazdasági válság sújtotta az Egyesült Államokat, és úgy általában a világot is. Mindenféle intézkedésekkel próbáltak a kormányok enyhíteni a pénzügyi pánikon, az esetleges likviditási problémákon, bankpánik elkerülésén. 1933 március elején   Franklin D. Roosevelt elnök 3 napra ( 4 napra ? ) bezárta az összes bankot ( 1933. évi vészhelyzeti banktörvény ), hogy megakadályozza a “felesleges” pénzfelhalmozást, konkrétan, hogy az emberek pánikszerűen kivegyék a pénzüket a bankokból.

New York elhagyatott pénzügyi negyede az 1933. márciusi bankszünet idején ( balra ), és Franklin Roosevelt elnök, aki kandalló mellett beszélget az amerikaiakkal ( jobbra ) ( Fotó: Associated Press )

Ezzel párhuzamosan nyomtatni kezdték az úgynevezett “nemzeti” bankjegyeket, a  Federal Reserve Nemzeti Bankjegyeket. A kormány korlátozott ideig, engedélyt adott 12 Federal Reserve Bank-nak, hogy bankjegyeket nyomtassanak, azért, hogy megfelelő pénzmennyiség álljon rendelkezésre amikor újra kinyitnak majd. Ezek lényegében a kormány által támogatott “kötvények”. A 12 bank a Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, Kansas City, Minneapolis, Dallas és San Francisco bankjai.

Minden ilyen formán nyomtatott bankjegy könnyen felismerhető, hisz az adott bank megnevezése szerepel rajta, és egy-egy híresség, jelentős személy arcképe. A nyomtatott évszám 1929, azonban ezeket a bankjegyeket 1933-ban nyomtatták, a nagy gazdasági világválság “csúcspontján”. Egyébként a fent említett 1933-as törvény intézkedései sikeresnek mondhatóak, hisz a bankok újbóli megnyitásakor bár hatalmas sorok voltak mindenhol, de volt elég bankjegy, és ráadásul nagyon sokan nem kivenni álltak be a sorban, hanem visszahelyezték dollárjaikat a bankszámlára.

Nos ebben a kivételezett listában szerepelt a Massachusetts állambeli, Boston First National Bank ( Az Egyesült Államok egyik legrégebbi bankja, amelyet 1784-ben alapítottak ) is. Ők is jogosultak voltak “sürgősségi” valuta kibocsátására. A gyűjtők örömére, sikerült is egy igen jelentős hibát összehozniuk 🙂 . A bankjegyen szereplő két sorozatszám nem egyezik. A jegyzet bal oldalán a B011362A sorozatszám, a jobb oldalon pedig az E011362A sorozatszám látható. Íme:

Hirdetés

Helyesen nyomtatott bankjegyet nem mutatok, de nyilván elhiszitek, és láttatok is már helyesen nyomtatott dollár bankjegyet, és így tudjátok, hogy ennek a két számnak egyeznie kellene 🙂 De legyünk valamennyire elnézőek. Bár a hiba nagyon jelentős, az adott időszak is az, mégpedig negatív értelemben. Elég nagy lehetett a káosz, és még az is lehet, hogy kész “csoda”, hogy csak néhány hibás bankjegy készült az akkori felfordulásban.

Nos tehát nem véletlen, hogy rendkívüli ritkaságnak számít. 2023 március 10.-én fogják aukcióra bocsátani, a Navy Commander Collection of US National and Gold Banknotes gyűjtemény 1. részében. A bankjegy jelenleg is a Haditengerészet parancsnokának amerikai nemzeti és arany bankjegy gyűjteményébe tartozik. A PMG 25-ös minősítést adott neki. Mennyi lesz az induló licit? Ezt még nem lehet tudni, és azt sem vajon hol lesz a végső licit. Az biztos, hogy nagy figyelem fogja övezni, és nagyon magas végső ár várható.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

Római Birodalomból származó ezüstérméket találtak, Augsburg közelében!

Augsburg közelében, római kori ezüstpénzeket találtak – írja a Live Science. A leletet egy egykori folyó medrében találták, és mivel nagy >>>

Az amerikai pénzverde, októberi érme gyártási adatai ( táblázat )

Az Egyesült Államok Pénzverdéje által közzétett legfrissebb gyártási adatok szerint októberben az Egyesült Államok érme termelése csúcsra futott és megszakított >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?