Hirdetés


Keresd a hibát a képen :) Csak 2 hasonló dollár bankjegy ismert, a most “felfedezetten” kívül!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Hibásan verni érmét, hibásan nyomtatni papírpénzt “nem nehéz” 🙂 Azonban természetesen erre egyre jobban odafigyelnek a pénzverésre, pénznyomtatásra jogosult nemzeti nyomdák, hisz ez nem cél, és esetleg nagyobb mennyiségben elkövetett hiba, anyagi kár is egyben, nem beszélve az ilyenkor meggyengült reputációról. Ennek ellenére gyanítom, hogy lesznek még ilyen hibák, aminek sok gyűjtő, továbbra is örülni fog 🙂 

Egy nemrég “felfedezett” hibásan nyomtatott amerikai dollár bankjegyet szeretnék most bemutatni nektek. Ez egy igen jelentős találat, hisz a hiba is igen jelentős, jelenleg csak 2 hasonló dollár bankjegyről tudunk, vagyis sok év óta, ez a harmadik ilyen hibával kinyomtatott bankjegy.  1929-ben súlyos gazdasági válság sújtotta az Egyesült Államokat, és úgy általában a világot is. Mindenféle intézkedésekkel próbáltak a kormányok enyhíteni a pénzügyi pánikon, az esetleges likviditási problémákon, bankpánik elkerülésén. 1933 március elején   Franklin D. Roosevelt elnök 3 napra ( 4 napra ? ) bezárta az összes bankot ( 1933. évi vészhelyzeti banktörvény ), hogy megakadályozza a “felesleges” pénzfelhalmozást, konkrétan, hogy az emberek pánikszerűen kivegyék a pénzüket a bankokból.

New York elhagyatott pénzügyi negyede az 1933. márciusi bankszünet idején ( balra ), és Franklin Roosevelt elnök, aki kandalló mellett beszélget az amerikaiakkal ( jobbra ) ( Fotó: Associated Press )

Ezzel párhuzamosan nyomtatni kezdték az úgynevezett “nemzeti” bankjegyeket, a  Federal Reserve Nemzeti Bankjegyeket. A kormány korlátozott ideig, engedélyt adott 12 Federal Reserve Bank-nak, hogy bankjegyeket nyomtassanak, azért, hogy megfelelő pénzmennyiség álljon rendelkezésre amikor újra kinyitnak majd. Ezek lényegében a kormány által támogatott “kötvények”. A 12 bank a Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, Kansas City, Minneapolis, Dallas és San Francisco bankjai.

Minden ilyen formán nyomtatott bankjegy könnyen felismerhető, hisz az adott bank megnevezése szerepel rajta, és egy-egy híresség, jelentős személy arcképe. A nyomtatott évszám 1929, azonban ezeket a bankjegyeket 1933-ban nyomtatták, a nagy gazdasági világválság “csúcspontján”. Egyébként a fent említett 1933-as törvény intézkedései sikeresnek mondhatóak, hisz a bankok újbóli megnyitásakor bár hatalmas sorok voltak mindenhol, de volt elég bankjegy, és ráadásul nagyon sokan nem kivenni álltak be a sorban, hanem visszahelyezték dollárjaikat a bankszámlára.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

Nos ebben a kivételezett listában szerepelt a Massachusetts állambeli, Boston First National Bank ( Az Egyesült Államok egyik legrégebbi bankja, amelyet 1784-ben alapítottak ) is. Ők is jogosultak voltak “sürgősségi” valuta kibocsátására. A gyűjtők örömére, sikerült is egy igen jelentős hibát összehozniuk 🙂 A bankjegyen szereplő két sorozatszám nem egyezik. A jegyzet bal oldalán a B011362A sorozatszám, a jobb oldalon pedig az E011362A sorozatszám látható. Íme:

Helyesen nyomtatott bankjegyet nem mutatok, de nyilván elhiszitek, és láttatok is már helyesen nyomtatott dollár bankjegyet, és így tudjátok, hogy ennek a két számnak egyeznie kellene 🙂 De legyünk valamennyire elnézőek. Bár a hiba nagyon jelentős, az adott időszak is az, mégpedig negatív értelemben. Elég nagy lehetett a káosz, és még az is lehet, hogy kész “csoda”, hogy csak néhány hibás bankjegy készült az akkori felfordulásban.

Nos tehát nem véletlen, hogy rendkívüli ritkaságnak számít. 2023 március 10.-én fogják aukcióra bocsátani, a Navy Commander Collection of US National and Gold Banknotes gyűjtemény 1. részében. A bankjegy jelenleg is a Haditengerészet parancsnokának amerikai nemzeti és arany bankjegy gyűjteményébe tartozik. A PMG 25-ös minősítést adott neki. Mennyi lesz az induló licit? Ezt még nem lehet tudni, és azt sem vajon hol lesz a végső licit. Az biztos, hogy nagy figyelem fogja övezni, és nagyon magas végső ár várható.

Frissítés ( 2023. július 13. ): Az említett aukción, a cikkben szereplő bankjegy 7800 $-os leütési áron kelt el. Ezen a linken az árverési katalógust tudjátok megnézni: worldbanknoteauctions.com, aukciós katalógus, a másik linken pedig konkrétan a fenti bankjegyet: bid.worldbanknoteauctions.com, Boston, MA 1929 Ty. 1 Fr. 1801-1 The First NB CH# 200 PMG Very Fine 25 10 Dollars ( Mismatched Prefix )

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések