Az amerikai történelem egy darabjára akadtak egy dobozban!

Hirdetés

Az amerikai történelem egy darabjára akadtak egy dobozban!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ókori görög olimpiák győztesei kétszer lassabban futottak, mint a mai győztesek. Még az ókor legjobb és legkitartóbb sportolói is lassabban futottak, mint a modern atléták. Pheidippidész, aki hírnökként kereste a kenyerét, egyszer 240 km-t futott kevesebb, mint 2 nap alatt, hogy Spártából Athénba futva elmondja az athéniaknak a győzelem hírét. Ezzel ő lett a történelem első maratoni futója. Phidippides hőstettének emlékére 1982-ben megkezdték a Spartathlon megrendezését - ez egy olyan verseny, melynek távja megegyezik az Athén-Spárta távolsággal. A verseny rekordja 20 óra 25 perc, de körülbelül egy nap alatt az egész mezőny be szokta fejezni a versenyt, vagyis elmondhatjuk, hogy a modern hosszútávfutók körülbelül kétszer olyan gyorsak, mint az ókori görög futók.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Egy családi gyűjtemény átnézésekor, egy  cukorkásdobozból került elő, a közel 352 ezer dollárt érő ezüstschilling, mely az Amerikai Egyesült Államok területén készített egyik legelső pénzérme. 

Az érmét Bostonban verték, ezüstből, igazi ritkaságna számít. Csak pár tucat, Smithsonian szerint 40 maradt belőlük fenn. Másik érdekessége, hogy mint azt már több cikkünkben is olvashattad, a brit anyaország tiltotta a saját pénz kiadását, és ez az érme is egy ilyen érme, ami szintén jelentősen emeli az értékét, történelmi jelentősége miatt.

Ezt a ritkaságot Wentworth Beaumont kérésére bocsátotta árverésre a Morton & Eden aukciósház Londonban. Beaumont az egykori New England-i telepes, William Wentworth leszármazottja, akinek édesapja talált rá több száz másik érmével együtt a család northumberlandi birtokán az ezüstschillingre egy cukorkásdobozban.

Miután Beaumont átnézte a doboz tartalmát, több érme is “gyanúsnak” tünt neki, és mivel ő maga nem szakértő, ezért érmeszakértőkkel vizsgáltatta be őket. Így akadtak több értékes ritkaságra is, köztük ugye a fent említett érmére. A cukorkásdoboz James Morton szakértő szerint ókori valutáktól kezdve az 1970-es években nyomott érmékig minden fél ritkaságot tartalmazott.

 

 

Hirdetés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Morton And Eden (@mortonandeden) által megosztott bejegyzés


Beaumont úgy gondolja, hogy valamelyik őse vihette magával Angliába emlékként a gyarmati valutát, melyet elmondása szerint korábban soha nem látott, arra pedig nem is gondolt magától, hogy ekkora értéket képvisel. Az aukción a legoptimistább becslések szerint 300 ezer dollár körüli értéket vártak ezért a  schillingért, végül egy ismeretlen amerikai gyűjtő 351.912 dollárt is hajlandó volt fizetetni érte.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

Elkészült a végeleges borító verzió! PÁL JÓZSEF – A HIBÁS PÉNZEK SZÜLETÉSE, ÉRDEKESSÉGEK MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

Elkészült a végeleges borító verzió, nagyon szép, és igényes lett, keressétek, olvassátok! 🙂

Érme ritkaságok aukciója, 2021. December 16. – 19., Heritage Auctions, Egyesült Államok

Ismét elképesztő ritkaságokra lehet majd licitálni december 16. és 19. között, a Heritage Auctions  US Coins Signature® rendezvényén . A találó elnevezésű  Big >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?