Hirdetés


Az amerikai történelem egy darabjára akadtak egy dobozban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy családi gyűjtemény átnézésekor, egy  cukorkásdobozból került elő, a közel 352 ezer dollárt érő ezüstschilling, mely az Amerikai Egyesült Államok területén készített egyik legelső pénzérme. 

Az érmét Bostonban verték, ezüstből, igazi ritkaságna számít. Csak pár tucat, Smithsonian szerint 40 maradt belőlük fenn. Másik érdekessége, hogy mint azt már több cikkünkben is olvashattad, a brit anyaország tiltotta a saját pénz kiadását, és ez az érme is egy ilyen érme, ami szintén jelentősen emeli az értékét, történelmi jelentősége miatt.

Ezt a ritkaságot Wentworth Beaumont kérésére bocsátotta árverésre a Morton & Eden aukciósház Londonban. Beaumont az egykori New England-i telepes, William Wentworth leszármazottja, akinek édesapja talált rá több száz másik érmével együtt a család northumberlandi birtokán az ezüstschillingre egy cukorkásdobozban.

Miután Beaumont átnézte a doboz tartalmát, több érme is “gyanúsnak” tünt neki, és mivel ő maga nem szakértő, ezért érmeszakértőkkel vizsgáltatta be őket. Így akadtak több értékes ritkaságra is, köztük ugye a fent említett érmére. A cukorkásdoboz James Morton szakértő szerint ókori valutáktól kezdve az 1970-es években nyomott érmékig minden fél ritkaságot tartalmazott.

 

Hirdetés


 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Morton And Eden (@mortonandeden) által megosztott bejegyzés


Beaumont úgy gondolja, hogy valamelyik őse vihette magával Angliába emlékként a gyarmati valutát, melyet elmondása szerint korábban soha nem látott, arra pedig nem is gondolt magától, hogy ekkora értéket képvisel. Az aukción a legoptimistább becslések szerint 300 ezer dollár körüli értéket vártak ezért a  schillingért, végül egy ismeretlen amerikai gyűjtő 351.912 dollárt is hajlandó volt fizetetni érte.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések