Heti makronaptár – költségvetési és munkaerőpiaci adatok is jönnek az újév első hetén

Hirdetés

Heti makronaptár – költségvetési és munkaerőpiaci adatok is jönnek az újév első hetén

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkori udvari divat gyakran minden volt, csak kényelmes és praktikus nem. Kiválóan példázzák ezt a korszakról készült képeken gyakran látható hosszú orrú cipők, amelyekben járni is alig lehetett. 1366-ban V. Károly francia király kísérletet is tett eme eszement hóbort felszámolására és betiltotta az ilyesfajta cipők gyártását, azt remélve, hogy a készletek elapadásával a divat is átalakul – utólag azonban tudjuk, hogy törekvéseit kevés siker koronázta.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: < 1 perc

Budapest, 2023. január 1., vasárnap ( MTI ) – A jövő héten jelenik meg a statisztika a kormányzati szektor harmadik negyedévi egyenlegéről, az októberi keresetekről, a novemberi ipari termelői árakról, illetve a foglalkoztatottságról, a kiskereskedelemről és a munkanélküliségről is.  

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH) a kormányzati szektor harmadik negyedévi egyenlegének adatait. A második negyedévben 371 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya. Az egyenleg 282 milliárd forinttal, 2,5 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Szerdán az októberi keresetek számait teszi közzé a KSH. Szeptemberben a bruttó átlagkereset éves viszonylatban 17,8 százalékkal 504 100 forint forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt.

Csütörtökön az ipari termelői árak novemberi adatait jelenteti meg a hivatal. Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek.

A KSH pénteken a novemberi foglalkoztatottsági, kiskereskedelmi és munkanélküliségi számokat hozza nyilvánosságra. A 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma októberében 4 millió 705 ezer volt, 17 ezerrel több, mint egy éve. A kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt októberben. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint augusztus-októberben a 15-74 éves munkanélküliek száma 10 ezerrel, 174 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent.

Hirdetés

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Nemzeti kincsünk az agár

Folytatódik a sikersorozat, és egy újabb magyar kutyát ábrázoló emlékérmével bővült a paletta. A vizsla és a komondor után megjelent >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

Kezd az az érzésem lenni, hogy menthetetlen a világ, mert túl sok a pénz!!!

Már régen írtunk az arany, és ezüst piacról. Ennek egyszerű oka volt... Nem volt mit írni róla! Kb. ugyan az >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?