Hirdetés


Csodálatosan szép, és különleges érmén lesz látható, a pisai ferde torony!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

2022 február 22.-én kerül forgalomba 2 csodásan szép, különleges érem. A kiadó ország, egy egzotikus kis “ország”, a Cook-szigetek. Az alkalom pedig a pisai ferde torony (olaszul: Torre pendente di Pisa), megépítésének 650. évfordulója. 

 

Cook-szigetek a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkednek el, a szigetcsoport 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban partra szállt. 1888-ban brit védnökség alá került, 1901-ben a britek annektálták, és átengedték Új-Zéland fennhatósága alá. 1965-ben belső önkormányzatot kapott. 1974 óta Új-Zéland szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként önálló kormányzata van. Forrás: wikpedia.org

A 2 érem paraméterei:

Cook-szigetek. 10 dollár 2022. Ezüst 0,999. 2 unciás. 38,61 mm. Antik kivitel. Kibocsátási darabszám1.372 db Speciális technológia: smartminting (Ultra High Relief). BH Mayer Kunstprägeanstalt, München.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

Cook-szigetek. 25 dollár 2022. Ezüst 0,999. 5 unciás. 50 mm. Antik kivitel. Kibocsátási darabszám650 db Speciális technológia: smartminting (Ultra High Relief). BH Mayer Kunstprägeanstalt, München.

Az egyik oldalon a pisai ferde torony látható a román stílusú homlokzat vázlatos kiemelkedése előtt; az ívekben 650 / ÉV; körülötte a legenda ferde TORONY – PISAI / 1372-2022. A másik oldalon a pisai ferde torony, tőle jobbra a Nagyboldogasszony-székesegyház látható ; a bal mezőben II . Erzsébet portréja , alatta IRB (= Ian Rank-Broadley ), körülötte ELIZABETH II – COOK SZIGETEK / 10 ill. 25 DOLLÁR

Az érmék kialakítása, lehetővé teszi, hogy saját “lábukon” 🙂 álljanak meg, ezzel csodás látványt nyújtanak

A torony, az UNESCO Világörökség része 1987 óta. Története is igen kalandos, építése 1173-ban kezdődött, és kb 200 évig tartott.  Pisa városában, Olaszország Toszkána régiójában található. Az instabil alapozás, és laza talaj amire épült, volt az oka, hogy dölni kezdett. Ezért többszőr leállították az építkezést, és megpróbálták “kiegyenesíteni”, de sosem sikerült. Még  Benito Mussolini  is utasításba adta, hogy a tornyot ki kell egyenesíteni, ezért betonnal öntötték ki az alapot. Nos, ez sem sikerült, sőt, a torony ettől tovább süllyedt a lágy talajba. A II. világháború idején, az amerikaiak tervezték a torony felrobbantását, de egy utolsó pillanatban jött parancs, leállított a műveletet. Csak 2008-ban sikerült stabilizálni a tornyot, olyannyira, hogy azóta újra fogadhat látogatókat is.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések