Hirdetés


Megtalálták az első világháború alatt elsüllyedt egyetlen amerikai romboló harangját!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának különleges mentőegysége ( SALMO ) megtalálta ( még január 22.-én ), a USS Jacob Jones ( DD-61 ), az első világháború alatt elsüllyedt egyetlen amerikai romboló harangját. A mentőegység az Egyesült Államok Haditengerészeti Történeti és Örökségvédelmi Parancsnokságának ( Naval History and Heritage Command, röviden NHHC ) kérésére indította a keresést. 

USS Jacob Jones ( DD-61 )1916-ban, nem sokkal azután, hogy elkészült. ( A kép forrása: NHHC,  NH 52123 )

“A mentési művelet során az illegális gyűjtés veszélye miatt különös figyelemmel jártunk el” – ezt hangsúlyozta Sam J. Cox nyugalmazott altiszt ( az NHHC igazgatója ). Az USS Jacob Jones roncsát először 2022 augusztusában (  augusztus 11-én brit mélytengeri búvárok ) az Anglia délnyugati partjainál, a Scilly-szigetek közelében azonosították. Az NHHC közleménye szerint a brit egység egy távvezérelt jármű segítségével vizsgálta meg a helyszínt, hogy hosszú távon megőrizze és védje azt. Cox kiemelte, hogy a hajó roncsa nem csupán egy fizikai maradvány, hanem egy megszentelt háborús sír is, mely 64 ( vagy máshol fellehető információk szerint, 64 matróz, 2 tiszt, összesen 66? ) tengerész utolsó nyughelye, akik a hajó elsüllyedésekor vesztették életüket. Az USS Jacob Jones tragédiája egyébként 1917. december 6-án  történt, amikor a rombolót egy német tengeralattjáró megtorpedózta, miközben az Írország felé tartott. Cox elmondta még: “A hajó fontos szerepet játszott a szövetségesek győzelme szempontjából kritikus csapatokat és utánpótlást szállító kötelékek védelmében az Egyesült Államokból az Egyesült Királyságba és Franciaországba.” A Jacob Jones szolgálata során más kiemelkedő hőstetteket is végzett, többek között 374 embert mentettek ki megtorpedózott hajókról az európai vizeken. A tragikus esemény során a tengeri körülmények között kiválóan megmutatkozott az emberek önfeláldozása és bátorsága. A roncs felfedezése után, a helyszín és az ott található emlékek iránti tiszteletből emléket állítottak a hajó áldozatainak. Az elkötelezett mentőcsapat az elhunyt tengerészek tiszteletére koszorút és amerikai zászlót helyezett el a roncson, mielőtt elhagyták volna a helyszínt. Az újabb feladat most a fellelt harang megóvása és további történeti kutatások lehetővé tétele.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Oxfordi Egyetem régebbi, mint az Azték Birodalom. Az Oxfordi Egyetem már 1096-ban fogadta az első hallgatókat. Ezzel szemben Tenochtitlán városát a Texcoco-tónál, amely az Azték Birodalom fővárosa lett, "csak" 1325 táján alapították.

A harang ( A kép forrása: SALMO Photo )

A harangot jelenleg az Egyesült Királyságban található Wessex Archaeology cégnél őrzik, és a tervek szerint ebben az évben egy hivatalos átadási ceremónia keretében kerül majd a Haditengerészeti Történeti és Örökségvédelmi Parancsnokság Víz alatti Régészeti Osztályára. Végül pedig az emléktárgyat az Egyesült Államok Haditengerészeti Nemzeti Múzeumában állítják majd ki a nagyközönség számára.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések