Hirdetés


Nincs válság, nem is volt, nem is lesz!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a cikket, mert hogy is mondjam… nem erre “tippeltem”, vagyis úgy is mondhatnám, hogy tévedtem. 

Miben is? Mire gondolok? Ha olvastatok már tőlem tőzsdei, és úgy általában gazdasági elemzést itt az oldalon, tudhatjátok, hogy elég pesszimista vagyok, és voltam mindig. Ez még mindig így van, azonban el kell ismernem, úgy mint például Michael Burry, aki hasonló véleményen volt mint én, de elismerte, hogy tévedett, hogy én is tévedtem. Erről itt olvashattok. Most követem a példáját. A közgazdaság halott. A szakma megszűnt, semmi értelme tanulni, nektek se ajánlom, olvasni sem érdemes. Ha befektetési tanácsra van szükségetek, kérdezzetek meg egy hozzá nem értőt, vagy kövessetek be valami celebet, és fogadjátok meg az ezzel kapcsolatos tanácsait.

Mivel pesszimista vagyok, és voltam, short pozíciókat tartottam, és tartok még most is a tőzsdéken, illetve arany, ezüst vételt. Az utóbbiak emelkedés segített még abban, hogy a short pozíciókon elszenvedett veszteségeket elviselje a számlám. Nem akarom túlságosan mélyen alátámasztani azokat amiket fentebb írtam, csak pár dolog… Covid? Hatalmas pánik, zuhanás a tőzsdéken, tökéletes lehetőség volt vételre, és míg 1 éve meglincseltek volna, ha maszk nélkül mentem volna be egy bankba, addig ha ma így tennék, lehet rendőröket hívnának, mert azt hinnék bankrabló vagyok. A covid-nak vége, bármennyire szeretnék néhányan, hogy ez még ne így legyen, mára ismét, illetve még mindig sokkal többen halnak meg más betegségekben….sajnos 🙁 A covid miatt senki nem vesztette el az állását, ha pedig igen, azóta talált másikat, a cégek, legalábbis a nagyobbak nyereségesebbek voltak ebben az időszakban mint valaha.

Ukrán-orosz háború? Elején “érdekes” volt, mára már olyan mintha egy sorozat néznénk. Legalábbis az ismerőseimet kb ennyire érdekli. Hatalmas pánik, zuhanás a tőzsdéken, tökéletes lehetőség volt vételre. Az infláció is  remek lehetőség volt a cégeknek, és a mai napig az. A magasabb árak hellyel közzel még itt vannak, de válság nincs. Az ukrán gabonából annyi van, hogy sorra tiltják ki az országok. A kenyér ára ellenben nem esik. De ez nem is gond. Van munkád? Ugye van, és ha nem lenne, találnál. Mérges vagy a boltban, de mégis meg tudsz venni mindent, és simán ismerek olyat aki bármikor megveszi a legújabb okostelefont. Félsz a hiteltől? Konkrétan tudom, hogy ez sem igaz. A hitelfelvételi kedv, ugyan akkora mint máskor. Magasabb törlesztő? Kit érdekel! Nem nőtt drasztikusan a nem fizetések száma. Mibe fektetnek az emberek? Mivel “elvileg” jelenleg kockázatos a piaci környezet, ezért óvatosabbak lettek. Ezért a legkockázatosabb kriptopénzeket veszik ismét, az a tuti. Miből? Mondjuk ezt nem igazán tudom… talán még maradt nekik az utóbbi 10 éve tartó kánaánból.

Bankválság? Néhány kisebb 🙂 bank vált fizetésképtelenné… First Republic, Silvergate, Signature, Silicon Valley, Credit Suisse Group AG. Jelentéktelen bankok, nincs kedvem pontos számot keresni, de forintban mérve, pár ezer milliárd forintból mentették meg őket, megint. Nem számottevő összeg, pár nap alatt összeszedték.  Szóval nekik továbbra is lehet felelőtlenül gazdálkodni, veszteségesen befektetni, soha nem lesznek veszélyben, és ez úgy tűnik örökre így marad. Szóval be a pénzt a bankba, ott van biztonságban. Oké, hogy te ezért nem kapsz semmit, a bank pedig kockázatos befektetésekbe rakja a pénzed, és ha nyer az csak az övé, ha veszít és csődbe megy, téged meg majd kifizet az állam, vagyis saját magad, de legalább “biztonságban” van a pénzed.

Energiaválság? Mikor, hol? Nem volt, és nem is lesz…egyrészt sosem volt igazából hiány semmiből, másrészt te meg így vagy úgy, úgyis kifizeted a számláidat. Ne mond, hogy nincs igazam. Ugye, hogy nem csúsztál el? Aki igen, az fele ennyi árnál is elcsúszna. Gyorsan belinkelek egy cikket, nehogy megkövezzetek. Német jegybankelnök: Bankválság és recesszió nincs, energiaválság nem is volt.

Na de akkor mi lesz ezután? Semmi… Új sorozatok és vetélkedők a tv-ben 🙂 . Gyorsan mondom is a mostani kedvencemet. Álommeló 🙂 Nagyon képzett, rátermett, tapasztalt férfi, és nő, kegyetlen nehéz küzdelmet folytat, havi 3 milliós fizetésért. Virágot kell árulni egy aluljáróban, kávét kell főzni Leventének, plüss figurákat kell tervezni,…stb, stb. Ja, de az egyik kedvencem a  komissiózás volt. Miért is? Mert konkrétan a jövő reménységei nem tudták, hogy mi az. Volt köztük logisztikus is 🙂 A szó jelentését nem írom le, csak a definíciójának első mondatát: …a logisztika egyik alapfogalma, és egyike a raktározás alapfolyamatainak… Köszönöm nincs több kérdésem 🙁 Őszintén mondom, hogy az ebben a részben szereplő valódi!! munkások sokkal jobban megérdemelnék azt az állást amit a főnök kínál, akiben pont ezért csalódtam is kicsit…. Nem hiszem el, hogy a sok év alatt, a körülötte dolgozó sok száz, vagy sok ezer embert nem ismerte még meg annyira, mint amennyire állítása szerint ezeket a szerencsétlenek fogja pár hét alatt. Ha pedig erre a munkára egyik kollégája sem alkalmas, akkor kikkel dolgozott eddig?

Hirdetés


Szóval jöjjön befektetési tanácsom, amit nehogy komolyan vegyetek, pláne úgy, hogy nem vagyok befektetési tanácsadó, és szerintem ilyen szakma  nem is létezik. Bár például a német, és angol tőzsde kihangsúlyozom!! ebben a hatalmas válságban, és vészhelyzeti környezetben mindenkori csúcsán van, és minden más tőzsde töretlenül emelkedik abban a hittben, hogy úgy is jobb lesz ( ez amúgy igaz ) vagyis “okosan” a jövőbe fektetnek a befektetők, azt tanácsolom te is vegyél! Minden pénzt a tőzsdére!!!, nem baj az, hogy sokszorosan túl vannak értékelve, nem lesz semmiféle korrekció, vagy esés soha többé. Minden ilyen esetben újra beindul a pénzpumpa, sosem engedik összeomlani a tőzsdéket.

Ja, és mellékesen…. emeltek a gázon? Magasabb a számlád? Ne háborogj! A háború az oka, meg a Covid. Bár ha erre a grafikonra pillantasz, jogosan tehetném fel azt a kérdést, hogy kérem? Miért is? Az európai földgáz árát láthatjátok. Pirossal bekarikáztam az orosz invázió időszakát. 2022 február 24.-én indult a támadás Ukrajna ellen. Nos ha nem tudsz jól grafikont olvasni, segítek. Az európai, ( az amerikai, vagy más gáz árak is hasonló pályát írtak le ) gáz ára ma, olcsóbb mint a háború kitörése előtt volt. Köszönöm, nincs több kérdésem.

….és most következzen egy kis önreklám 🙂 mivel magamat fogom idézni, íme:

Van egy gyanúm ezzel kapcsolatban. A rezsi költségek emelkedését, nagy küzdelmek, és majd tüntetések, csődök  árán, de lenyomják az emberek és cégek torkán. Azonban lesz majd egy kereszt pillanat, amikor már kurvára nem kellene magasabb árat fizetni, mégis ilyen számla fog még jönni jó ideig, mivel a világpiaci árak, már régen nem fogják indokolni azt. Na ezt készítik most elő. Az akkor, abban a pillanatban, hatalmas nyereséget fog jelenteni majd a kormánynak. ( erről ebben a cikkben írtam:  Túl későn, túl sokat szigorít a FED, ezzel még nagyobb bajt csinál! Sík hülye az összes “zseni” !  )

Megeshet hogy ebben igazam volt?…. Köszönöm, nincs több kérdésem.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések