Hirdetés


Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Budapest, 2023. augusztus 27., vasárnap ( MTI ) – A héten kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank ( MNB ) Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) pedig közli egyebek mellett a beruházások második negyedéves adatait, a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi alakulását, valamint a júliusi ipari termelői árak alakulását.

Kedden tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank ( MNB ) Monetáris Tanácsa. Július végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót. A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökkent.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi adatait. Az idei első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd euró volt, 538 millió euróval több a 2022. első negyedévinél.

Csütörtökön jelennek meg a beruházások idei második negyedéves adatai. A beruházások volumene az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 1,0 százalékkal nőtt. Szintén csütörtökön közli a KSH a júliusi ipari termelői árak alakulását. Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek.

Pénteken teszi közzé a bruttó hazai termék ( GDP ) idei második negyedévi alakulását második becslése alapján a KSH. Az első becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. Ugyancsak pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom júniusi adatai a statisztikai hivatal második becslése alapján. Az első becslés szerint júniusban az export euróban számított értéke 11 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések