Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Felbecsülhetetlen értékű, 6000 db-os középkori ezüstérme kincsre bukkantak


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

HirdetésFelbecsülhetetlen értékű, 6000 db-os középkori ezüstérme kincsre bukkantak egy építkezésen a felső-ausztriai  Rainbach faluban. Az érmék a Lande-Kultur GmbH múzemhoz, más néven Linz Schlossmuseum, kerültek.

A kép forrása: Michael Maritsch/Zenger

A kincs egy parasztház alapjában volt elrejtve, olyannyira “tökéletes” helyen, hogy több mint 5 évszázadon keresztül nem fedezte fel senki. Az érméket agyagfedeles edényben, gondosan szövetbe csomagolva találták.  A múzeum szerint nem világos, hogy hogyan kerültek oda az érmék, és kinek a tulajdonában voltak.

„A tulajdonos kilétéről csak feltételezésekre tudunk hagyatkozni, nagy valószínűséggel a birtok egykori tulajdonosa vagy valamelyik családtagja lehetett, de a rejtekhely érdekes, mivel a szolgálok lakhelye alatt található, az pedig nem valószínű, hogy ekkora vagyonnal rendelkezett volna egy szolgáló, hacsak nem a földesuruktól lopták, vették el. ” – közölte a múzeum.

A közlemény szerint, a kincs elrejtésének  pontos ideje még nem ismert. Az viszont biztos, hogy a 15. század második feléből valók, és különböző típusú érmékből állnak, amelyek akkor fizetőeszközként forgalomban voltak az országban. A múzem azt is közölte, hogy milyen fajta érmékből áll a lelet:

Hirdetés


Ezek egyrészt pfennigek és féldarabjaik, az úgynevezett „felek”; másrészt a nagyobb, több pfennig értékű érmék, főleg a Csehországból importált „ prágai groschenek” és néhány milánói pegioni, amelyet a címer után általában „kígyó groschen”-nek neveznek, valamint Tiroli Kreuzerek, egy ritkább érmefajta .” – közölte a múzeum.

Az edény, amiben az érmék rejtőztek, A kép forrása: Michael Maritsch/Zenger

Egyenlőre folyamatosan kategorizálják, és egyesével értékelik, beazonosítják az érméket. A múzeum igérete szerint, ha ezzel végeznek, további információkat fognak elárulni, és kiállításra is kerülnek majd.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?