Felbecsülhetetlen értékű, 6000 db-os középkori ezüstérme kincsre bukkantak

Hirdetés

Felbecsülhetetlen értékű, 6000 db-os középkori ezüstérme kincsre bukkantak
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Felbecsülhetetlen értékű, 6000 db-os középkori ezüstérme kincsre bukkantak egy építkezésen a felső-ausztriai  Rainbach faluban. Az érmék a Lande-Kultur GmbH múzemhoz, más néven Linz Schlossmuseum, kerültek.

A kép forrása: Michael Maritsch/Zenger

A kincs egy parasztház alapjában volt elrejtve, olyannyira “tökéletes” helyen, hogy több mint 5 évszázadon keresztül nem fedezte fel senki. Az érméket agyagfedeles edényben, gondosan szövetbe csomagolva találták.  A múzeum szerint nem világos, hogy hogyan kerültek oda az érmék, és kinek a tulajdonában voltak.

„A tulajdonos kilétéről csak feltételezésekre tudunk hagyatkozni, nagy valószínűséggel a birtok egykori tulajdonosa vagy valamelyik családtagja lehetett, de a rejtekhely érdekes, mivel a szolgálok lakhelye alatt található, az pedig nem valószínű, hogy ekkora vagyonnal rendelkezett volna egy szolgáló, hacsak nem a földesuruktól lopták, vették el. ” – közölte a múzeum.

A közlemény szerint, a kincs elrejtésének  pontos ideje még nem ismert. Az viszont biztos, hogy a 15. század második feléből valók, és különböző típusú érmékből állnak, amelyek akkor fizetőeszközként forgalomban voltak az országban. A múzem azt is közölte, hogy milyen fajta érmékből áll a lelet:

Ezek egyrészt pfennigek és féldarabjaik, az úgynevezett „felek”; másrészt a nagyobb, több pfennig értékű érmék, főleg a Csehországból importált „ prágai groschenek” és néhány milánói pegioni, amelyet a címer után általában „kígyó groschen”-nek neveznek, valamint Tiroli Kreuzerek, egy ritkább érmefajta .” – közölte a múzeum.

Hirdetés

Az edény, amiben az érmék rejtőztek, A kép forrása: Michael Maritsch/Zenger

Egyenlőre folyamatosan kategorizálják, és egyesével értékelik, beazonosítják az érméket. A múzeum igérete szerint, ha ezzel végeznek, további információkat fognak elárulni, és kiállításra is kerülnek majd.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Középkori kikötőre bukkantak francia régészek

Középkori kikötőre bukkantak régészek Nyugat-Franciaországban a vendeé-i kastély térségében folytatott ásatások során.- MTI A feltárt leletek olyan jó állapotban őrzödtek >>>

Elkészült a végeleges borító verzió! PÁL JÓZSEF – A HIBÁS PÉNZEK SZÜLETÉSE, ÉRDEKESSÉGEK MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

Elkészült a végeleges borító verzió, nagyon szép, és igényes lett, keressétek, olvassátok! 🙂

Egy kis érdekes statisztika: Milyen színű leggyakrabban a bankjegy? Ki, vagy mi van rajta a leggyakrabban?…

A mindennapi életben valószínűleg kevesen állnak meg, és fordítanak időt arra, hogy rácsodálkozzanak a bankjegyek látványvilágára – pedig valószínűleg nem >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?