Hirdetés


Jelentős régészeti felfedezés Pakisztánban! ( ősi rézpénzekkel teli edényt tártak fel Mohenjo Daro-ban )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy jelentős régészeti felfedezés során egy szakértői csapat bejelentette, hogy egy ősi rézpénzekkel teli edényt tártak fel Mohenjo Daro ( Mohendzsodáro a „halottak dombja”) régészeti lelőhelyén. Ez a figyelemre méltó lelet 93 év után az első jelentősebb lelet az  5000 éves városmaradványok  felfedezése óta.

A felfedezés akkor történt, amikor a munkások egy csoportja egy leomlott falnál ásott Mohenjo Daróban. Meglepetésükre egy ősi rézpénzekkel teli edénybe botlottak, ritka bepillantást engedve az ókori város történetébe. A mintegy öt és fél kilogrammnyi érmét tartalmazó üveget gondosan a talajvizsgáló laboratóriumba szállították további vizsgálatra. Mohenjo Daro, a pakisztáni Sindhben, Larkana közelében található, az ókori Indus-völgyi civilizáció egyik legnagyobb városa. A turisták egyik kedvenc célpontja ez a történelmi helyszín, ahol felfedezhetik ennek a Kr.e. 26. századi városnak a maradványait.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

Mohendzsodáro  feltárt romjai ( A kép forrása: commons.wikimedia.org )

A Dr. Syed Shakir Shah régészeti igazgató által vezetett csapat áttörésnek tekinti ezt a felfedezést, amely rávilágít az ókori civilizáció gazdasági és kulturális vonatkozásaira. A rézérméket várhatóan alapos elemzésnek vetik alá, amely betekintést nyújthat az ókori kereskedelembe és mindennapi életbe. Miközben az ásatási és állagmegóvási munkálatok folytatódnak Mohenjo Daróban, a régészek és kutatók további felfedezésekre számítanak, amelyek hozzájárulhatnak ennek az ősi civilizációnak a mélyebb megértéséhez. Az ókori rézérmék edényének feltárása fontos alkalom a Mohenjo Daro múltjának titkainak megfejtésére irányuló folyamatos erőfeszítésekben.

Forrás: timesofkarachi.pk, Major discovery at Mohenjo Daro: Pot of ancient copper coins unearthed

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések