Hirdetés


Egy apró sziget, ahol legális fizetőeszköz a Darth Vader vagy Mickey egér dollár :)


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Ha numizmatikával foglalkozol, már lehet, hogy hallottál Niue-ről. Ha nem, akkor azonban, lehet, hogy nem 🙂 Ez azért van, mert az említett, apró szigetállam, ami Csendes-óceán déli részén található, a világ kereskedelemben, és eseményekben, nem igazán tűnik fel. Konkrétan annyira kicsi, hogy sokan nem is hallottak még róla. Azonban, van valami, amiben a világ élvonalába tartoznak. Ez pedig, a gyűjtői érmék kibocsátása. Elsősorban, a sorozatok számában, a folyamatos, minden évben történű kibocsátásban. A legyártott darabszámot alacsonyan tartják, vagy éppen adatot sem közölnek róla. Ezzel valamennyire “magasan” tudják tartani az árakat, bár ezek az érmék nem igazán nevezhetőek numizmatikailag is értelmezhetőnek. 

A legtöbb esetben ezüstből, ritkább esetben aranyból készülnek, illetve olykor Nikkelből, ( de aranyozott bronz bevonattal 🙂 ). Szóval a névértéküknél, a fémérték mindig jóval többet ér. Ha a kiadott gyűjtői érmékről szeretnék írni, egyesével, az gyakorlatilag egy teljes könyvet, katalógust jelenten. Csak az ucoin.net érmekatalógus oldalon, így néz ki Niue kezdőlapján, a felső sor: Forgalmi érmék 7, Emlékérmék 44, Gyűjtői érmék 3896 🙂 Azt hiszem a számok, magukért beszélnek. Gyűjtői érméből, több mint 500-szoros mennyiséget vertek, mint forgalmi érmét. Ez a világon egyedülálló különbség. “Erős” országnak nevezhetjük még ebben az Egyesült Államokat ( Forgalmi érmék 11, Emlékérmék 192, Gyűjtői érmék 455 ( 1981- 2022 időszak ) ), Libériát ( Forgalmi érmék 34, Emlékérmék 238, Gyűjtői érmék 681 ( 1937 – 2015 időszak ),  vagy éppen Ausztráliát ( Forgalmi érmék 30, Emlékérmék 431, Gyűjtői érmék 1578 ( 1966- 2022 időszak ) Ezeket a számokat hozzávetőlegesnek vegyétek, mert lehet nem is mindegyik kiadás szerepel a katalógusokban, és lehet más országoknál is találhatnánk hasonlóan magas számot, de az arányok így is szemmel láthatóak. 

Nos egy pár mondat erről a kis szigetállamról, ahol egyébként alkotmányos monarchia van, és “természetesen” II Erzsébet az államfő névlegesen 🙂 900 körül, a szigeten, Tongáról érkező polinéz hajósok telepedtek le. Hosszú évszázadokon át, ekkor még nem volt nemzeti kormány, sem vezető. A királyság fogalma, a 1700 évek elején kezdett kialakulni, a szamoai és tongai kapcsolatok következtében. Majd 1774-ben, ide is megérkezett James Cook, és ezt a szigetet is jól “felfedezte” 🙂 1864-ben megérkeztek a keresztény misszionáriusok is, majd a “szokásos” menetrend szerint, 1900-ban  brit védnökséggé nyilvánították, és 1901-ben pedig Új-Zéland igazgatása alá helyezték. 1974-ben belső önkormányzatot kapott, majd 1974. október 14-én Új-Zéland társult állama lett. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ügyekben ( külügyeiben és védelmi kérdések ) az anyaországnak van alárendelve, egyéb ügyekben azonban önállóan dönt. . Az új-zélandi parlament például, nem hozhat döntés Niuéről, ez Niue parlamentjének, ez kizárólagos kompetenciája. Igazából Új-Zéland elsődleges feladata, Niue katonai védelme és nemzetközi képviselete, azonban ezeket csak a niuei hatóságok beleegyezésével gyakorolhatja. Niue jelenleg csak 1 országgal áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban. Fentiek miatt az ENSZ Niuét „nem-tagállamnak”, hanem független államnak tekinti. 2002-ben államformája köztársasággá alakult, azóta választott elnök kormányoz.

Lakosainak száma, 1600 körül van, gazdasága gyenge, kevés bevételük van, elsősorban növényeket ( gyökérnövényeket ( táró, jamsz ), kókuszdiót, citrusféléket és banánt ) termelnek és állatokat tenyésztenek ( kevés szarvasmarhát, sertést és baromfit ). Itt lép be a képbe a érme, és bélyeg kiadás. Ezekből jelentős, legalábbis számukra jelentős bevételhez tudnak jutni. Szóval ezek a kiadások ezért is fontosak Niue számára. Szokták is mondani gyűjtői körökben, ha Niue érmét vásárolsz, Niue-nak segítesz. Vagyis ha ilyen sorozatokat gyűjtesz, gyakorlatilag valóban támogatod ezt az apró szigetországot. Egy interjúban Toke Tolagi Niue miniszerelnök, például ezt mondta: ” Nem tudhatjuk biztosan, hogy a gyűjtők eljönnek-e majd a szigetünkre, meglátogatni minket, de abban biztos vagyok, hogy ezek az érmék tudatják a világgal, hogy létezik egy olyan hely, hogy Niue, és egy napon ez még hasznos lehet az országunknak! “

Egyébként volt egy konkrét oka annak, hogy erről a kis szigetről kezdtem írni. Nos ez pedig egy érdekesség, amin már a fentiek tudatában egyáltalán nem is fogunk meglepődni. Nem fogom tudni pontosan megmondani, hogy melyik sorozatokra igaz amit írni fogok, de az biztos, hogy a Star Wars, és Disney sorozatra igen. Ez pedig az, hogy ezek az érmék forgalmi érmék is egyben, legális valutának számítanak, vagyis elfogadhatják őket a kereskedők, vendéglátók, és el is fogadják őket a boltokban, szállodákban, éttermekben, sőt, állítólag aki ilyennel fizet, azt kiemelt ügyfélként kezelik, pontosan azért, amit fentebb írtam. Azonban ez azért nem feltétlenül jellemző, mert a névértéknél jóval többet érnek, ezért csak a “jelképes” szándék, és egyedi narratíva miatt különleges ez a dolog. Úgy is mondhatnám, hogy “figyelemfelkeltőbb” legyen a fenti, hogy Niuén, az alábbi érmékkel is vásárolhatsz, akár egy ruhát, tárgyat, vagy ehetsz étteremben, megszállhatsz szállodában.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

Star Wars sorozat, Darth Vader

Disney sorozat, Mickey egér

Mindenféleképpen sikeresnek mondanám a kis szigetország “próbálkozását”, mert az biztos, hogy különleges sorozatairól többet írtak, vagy számoltak be híroldalak, mint magáról a szigetről úgy általában. Az meg pláne nagyon szimpatikus nekem, hogy egy Darth Vader dollár legális valutának számít, azt hiszem erre maga George Lucas is nagyon büszke 🙂

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések