Hirdetés


Azerbajdzsán 500 manatos emlékbankjegyet bocsátott ki.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Azerbajdzsán Központi Bankja november 4-én  500 manatos emlékbankjegyet vezetett be. A bankjegy, az azerbajdzsáni hadsereg 44 napos honvédő háborújának állít emléket, amit a legtöbben az úgynevezett  2020-as hegyi-karabahi háborúnak hívnak. A két harcoló fél, Azerbajdzsán és Örményország volt, és a vitatott hovatartozású “Hegyi-Karabah-ért” folyt. A világ Azerbajdzsán részeként tekint, az önálló, magát függetlennek kikiáltott Hegyi-Karabah Köztársaságra, ahol azonban  örmények laknak többségben. Törökország támogatásával, Azerbajdzsán több katonai sikert ért el, ezért Örményország, és a Hegyi-Karabahi köztársaság is belement a fegyverszünetbe, majd megállapodásba, amely értelmében harcoló felek megőrzik Hegyi-Karabahban az ellenőrzésük alatt álló területeket ( ergó amit addig elfoglat Azerbajdzsán ), miközben, Örményország, szárazföldi összeköttetést ad Azerbajdzsánnak a  Törökországgal és Iránnal határos Nahicseván exklávéjához.

Az enklávé vagy exklávé valamely terület (ország, közigazgatási egység, etnikai közösség által lakott terület stb.) térben elszakított, különálló területdarabja. Az enklávé viszont olyan terület, melyet teljes egészében egy másik terület vesz körbe.

Az emlékbankjegy  ezen felül, konkrétan megnevezi  Ilham Aliyev-et, az azerbajdzsáni hadsereg főparancsokát ( miniszterelnökét ), ő előtte is tisztelegnek egyúttal.

A fő dizájnelem az elnök saját szavai: „Karabah az Azerbajdzsán!” ( mindkét oldalon szerepel ) Az egyik oldalon a Khudafar híd látható, amely az országot Iránnal összekötő híd, és a „november 8. a győzelem napja” -szöveg ( a tűzszünetet november 10.-én írták alá ), illetve a mártírok és veteránok ( mindkét oldalon pár ezer áldozat lehetett becslések szerint ) vérét jelképező vörös tulipánok, valamint a nemzeti zászlót tartó azerbajdzsáni katonák. Arany és ezüst emlékérmék is fognak megjelenni ez alkalomból.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

A másik oldalon Panah Vagif molla mauzóleumának képe szerepel, amelyet az ország egyik legfontosabb történelmi és kulturális öröksége. Vagif 18. századi azerbajdzsáni költő, államférfi, diplomata, és egyben a Karabah kánság külügyminisztere volt, mielőtt azt 1806-ban az Orosz Birodalom elfoglalta. Bal oldalon pedig a régió 1751-ben épült Askeran erődje látható.

Mérete 165 x 70 mm, a domináló színek a barna, piros és zöld, és minden szöveg azeri nyelven írodott. 1 millió darab készült belőle, és értéke jelenlegi érfolyamon, kb 294$, vagyis 94500Ft.

A bankjegy tehát már forgalomban van egy ideje, de elkészítésének híre, csak mostanság került be a numizmatikai hírekbe, legalábbis mi csak most szereztünk róla tudomást 🙂

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések