Hallottál már a Kárpát-Ukrajnai Köztársaságról? Ha nem, olvasd el a cikket, és megérted, hogy miért nem!

Hirdetés

Hallottál már a Kárpát-Ukrajnai Köztársaságról? Ha nem, olvasd el a cikket, és megérted, hogy miért nem!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Tudtad, hogy nagyon rövid ideig létezett egy köztársaság, amit a ruszinok, és ukránok együtt alapítottak? Hát őszinte leszek, én nem tudtam. Pár mondatban nézzük meg rövidke történelmét, és pénztörténetét.

A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság ( vagy  Kárpátaljai Rusz ( ruszin : Підкарпатьска Русь) ). egy rövid életű állam volt, amely 1938 és 1939 között létezett az Ukrajna és Csehszlovákia határán. Az államot a Felvidéki Kárpátok mentén élő ruszinok és ukránok hozták létre azzal a céllal, hogy autonómiát szerezzenek maguknak. A Köztársaság területe kb. 12 000 km² volt, és két részből állt: a Kárpátaljai régióból, amely Ukrajna szerves része volt, és a Csehszlovákiához tartozó Ruszka- és Zemplén-vidékből állt. A fővárosuk Ungvár ( ukránul Uzhorod ) volt.

Az állam függetlenségéért folytatott harc azonban nem volt sikeres, és a területet a Szovjetunió és Magyarország felé osztották fel. A kárpátaljai területek az Ukrajnai Szovjet Szocialista Köztársasághoz kerültek, míg a Ruszka- és Zemplén-vidék Magyarországhoz került. A Köztársaság létrejötte és bukása fontos esemény volt a kárpátaljai és ruszin nemzetiségi mozgalmak történetében. Az állam függetlenségi kísérlete azonban rövid életű volt, és a terület mai napig Oroszország és Ukrajna határán helyezkedik el.

Ott a jobb “sarokban” láthatjátok a Kárpát-Ukrajnai Köztársaság  

Most pedig nézzük meg a pénztörténetét….nos, az nincs neki 🙂 A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság rövid élete alatt nem volt saját pénzverdéje vagy valutája. A terület pénzügyi ügyeit a Közép-európai Pénzügyi Bank intézte, amelynek székhelye Ungvár volt. Azonban a köztársaság területén a korábban használt csehszlovák koronát, lengyel zlotyt, magyar pengőt és román lejt is elfogadták fizetőeszközként.

A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság alapítói a terület gazdasági és pénzügyi önállóságának megteremtését tervezték, beleértve a saját pénzverdének és valutának a bevezetését is. Azonban az ország fennállása túl rövid volt ahhoz, hogy ezeket a terveket megvalósítsák.

Hirdetés

Nos amint látjátok, nem véletlen, hogy ilyen rövid lett a cikk. A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság részletesebb történelméről nem is olyan könnyű további információkat gyűjteni, alig találtam használhatót. Amennyiben azonban érdekelnek még részletek ezzel kapcsolatban, keresd fel ezt a linket: real.mtak.hu

Vagy nézd meg ezt a videót ( sajnos nincs magyar szinkron, se magyar felírat ):

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

A valaha talált legnagyobb náci kincs rövid története

A második világháború végén az amerikai hadsereg hatalmas aranykincsre bukkant a németországi Merkers melletti elhagyott bányában . 1945. április 4-én az amerikai hadsereg >>>

Az első papírpénz története ( Kína )

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a papírpénz, a modern idők találmánya, de ez nem így van. Azon azonban már lehet >>>

Azerbajdzsán 500 manatos emlékbankjegyet bocsátott ki.

Azerbajdzsán Központi Bankja november 4-én  500 manatos emlékbankjegyet vezetett be. A bankjegy, az azerbajdzsáni hadsereg 44 napos honvédő háborújának állit emléket, amit a >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?