Hirdetés


Hallottál már a Kárpát-Ukrajnai Köztársaságról? Ha nem, olvasd el a cikket, és megérted, hogy miért nem!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Tudtad, hogy nagyon rövid ideig létezett egy köztársaság, amit a ruszinok, és ukránok együtt alapítottak? Hát őszinte leszek, én nem tudtam. Pár mondatban nézzük meg rövidke történelmét, és pénztörténetét.

A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság ( vagy  Kárpátaljai Rusz ( ruszin : Підкарпатьска Русь) ) egy rövid életű állam volt, amely 1938 és 1939 között létezett Ukrajna és Csehszlovákia határán. Az államot a Felvidéki Kárpátok mentén élő ruszinok és ukránok hozták létre azzal a céllal, hogy autonómiát szerezzenek maguknak. A Köztársaság területe kb. 12 000 km² volt, és két részből állt: a Kárpátaljai régióból, amely Ukrajna szerves része volt, és a Csehszlovákiához tartozó Ruszka- és Zemplén-vidékből állt. A fővárosuk Ungvár ( ukránul Uzhorod ) volt.

Az állam függetlenségéért folytatott harc azonban nem volt sikeres, és a területet a Szovjetunió és Magyarország felé osztották fel. A kárpátaljai területek az Ukrajnai Szovjet Szocialista Köztársasághoz kerültek, míg a Ruszka- és Zemplén-vidék Magyarországhoz került. A Köztársaság létrejötte és bukása fontos esemény volt a kárpátaljai és ruszin nemzetiségi mozgalmak történetében. Az állam függetlenségi kísérlete azonban rövid életű volt, és a terület mai napig Oroszország és Ukrajna határán helyezkedik el.

Ott a jobb “sarokban” láthatjátok a Kárpát-Ukrajnai Köztársaság  


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Most pedig nézzük meg a pénztörténetét….nos, az nincs neki 🙂 A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság rövid élete alatt nem volt saját pénzverdéje vagy valutája. A terület pénzügyi ügyeit a Közép-európai Pénzügyi Bank intézte, amelynek székhelye Ungvár volt. Azonban a köztársaság területén a korábban használt csehszlovák koronát, lengyel zlotyit, magyar pengőt és román lejt is elfogadták fizetőeszközként.

A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság alapítói a terület gazdasági és pénzügyi önállóságának megteremtését tervezték, beleértve a saját pénzverdének és valutának a bevezetését is. Azonban az ország fennállása túl rövid volt ahhoz, hogy ezeket a terveket megvalósítsák.

Nos amint látjátok, nem véletlen, hogy ilyen rövid lett a cikk. A Kárpát-Ukrajnai Köztársaság részletesebb történelméről nem is olyan könnyű további információkat gyűjteni, alig találtam használhatót. Amennyiben azonban érdekelnek még részletek ezzel kapcsolatban, keresd fel ezt a linket: real.mtak.hu

Vagy nézd meg ezt a videót ( sajnos nincs magyar szinkron, se magyar felirat ):

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések