Hirdetés


Az arany és ezüst pillanatai következhetnek megint, “köszönhetően” a Hamász támadásának!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Rövid elemzés a mostani helyzetről. De előbb pár mondat az előző cikkemről, erről:  Ide kellene egy jó cím, hogy elolvasd! De igazából mindegy… úgysincs a cikkben semmi érdekes! ( 08. 27 ) Nos volt. Nem akarom túl elemezni, de szinte minden stimmelt a cikkben. Kínában polgárháború még nincs, és talán nem is lesz, de hamarosan bedobja a törölközőt. A magyar tőzsde nagyon ellenálló, de azért nem annyira. A földgáz emelkedik, a tőzsdék esni kezdtek. Ennyit a “múltról”. De mit hoz a jövő?

Izraeli rakétabecsapódás Gáza városában ( AFP )

Nos, például háborút Izraelben. A véleményem szerint, nem is akármilyet. A Hamász 2023 október 7.-én átfogó támadást indított Izrael ellen. Azért írom, hogy átfogót, mert ilyen eddig nem igazán volt. Több helyen, több módon, egyszerre, rengetek támadó rakétával indítva, viszonylag sok katonával ( terroristával ), becslések szerint 1000 fegyveressel. Súlyos károk, sok áldozat, rettentő harag izraeli részről. Ez csak egy irányba vezethet, totális háborúba a régióba. Vagyis csak akkor nem, ha majd a napokban indítandó ( vagy még ma ) izraeli szárazföldi katonai támadás teljesen felszámolja a Hamászt. Mert most ez jön. A repülők már bombáznak, de a szárazföldi támadás még nem indult el. De elfog, és nem fog egyhamar leállni. De a palesztinok sem. Ha pedig Irán érdemben ( katonailag ) is beszáll a háborúba Palesztina oldalán, abba nem is érdemes egyenlőre belegondolni. Véleményem szerint, most az a legnagyobb kérdés, hogy mennyire tudnak majd a gázai övezetben ellenállni a palesztinok az izraeli támadásnak. Ha sokáig, akkor eszkalálódhat a helyzet. Ha gyors vereség lesz, akkor talán nem, de persze a káosz marad. Ha pedig esetleg, de nem hiszem, még katonai sikereket is elérnének ( azért sikerült tankokat, és egyéb járműveket is megsemmisíteniük a támadásokban ) akkor tényleg elgondolkodhat Irán, hogy most ez az a pillanat, amire vártak. Ez az amikor legyőzhetik Izraelt, akkor pedig Amerikának érdemben segítenie kell a szövetségesének, na akkor lesz még nagyobb a baj… Mekkora? Ezt nehéz megmondani, most egyenlőre figyelni kell az eseményeket.

Mi lesz a tőzsdével, arannyal, ezüsttel?

Nos ezt most nem nehéz megjósolni. Az arany, és ezüst túl nagyot nem fog esni a napokban 🙂 Igazából biztosra vehető, hogy belevesznek mindkettőbe, és talán igaz lesz ez az olajra is. Miért emelkedne a tőzsde egy ilyen helyzetben? Hát tényleg nem tudom. Vicces lenne. Úgy általában is komoly bajok lehetnek a gazdaságokban és a kamatok is masszívan maradhatnak még magasan, ami azért érdekes, mert semmi értelme nem volt eddig. Bár az infláció lassult, itt-ott esett is, még mindig mindenkinek van pénze, és ez baj! Így nem lesz recesszió, vagyis nem győzzük le az inflációt. De a legegyszerűbb oka, hogy esni fognak a tőzsdék, az az, hogy miért emelkednének? Kockázat, kockázat hátán. Ez pont az a pillanat, amikor érdemes kiszállni, és partvonalon várni. Olajat érdemes most venni? Minden bizonnyal. A napokban sokat esett, és ez váratlan fegyveres összecsapás ( háború ) tökéletes geopolitikai kockázat, amit egyértelmű vételi jel. A kulcskérdés, hogy Szaúd-Arábia mit fog reagálni az eseményekre. Azonban mivel tudjuk, hogy a tőzsde sosem fog már összeomlani, mint a “régi szép” időkben, ezért én már a beszállási pontokat fogom figyelni. De most marad az arany vétel, tőzsde short, ez most jól működött az utóbbi hetekben, és ezt nem csak én gondolom így: Attack on Israel likely to boost appeal of gold, safe haven assets

Hirdetés


Ja, és csak mellékesen jegyezném meg, hogy ez a helyzet, nagyon jól jöhet Oroszországnak. Két “fronton” azért még az Egyesült Államok sem tud könnyen helytállni. Vagyis ha Izraelnek segítenie kell ( azért erre nem biztos, hogy szükség lesz, hisz rettentő erős az izraeli hadsereg, és pénze is van ( Kiegészítés: 2023. október 28. A cikk október 24.-én jelent meg: Minden erejét beveti Izrael, hogy leverje a Hamászt: a pénz egy percig nem lesz akadály ), biztosra vehető, hogy az ukrajnai támogatások csökkenni fognak, ami pedig erősítheti az orosz pozíciókat. Olyannyira, hogy még egész Ukrajna is újra veszélybe kerülhet.

 

Kiegészítés: 2023. október 11. Az index híroldalon írtak egy átfogó cikket, ahol idéznek még a The Wall Street Journal.-ból is. A cikkből, emelek ki egy részletet, de úgy általában is érdemes majd elolvasni:

Már így is fogytán a készletek

Egy újabb háború kitörése a Közel-Keleten arra kényszerítheti az Egyesült Államokat, hogy nehéz döntéseket hozzon arról, hogy melyik szövetségese kapja meg a már így is korlátozott lőszerkészleteket.

Nos, pár napja, körülbelül mi is ugyanezt írtuk le a fenti írásunkban. Az index cikk címe pedig:  Az izraeli háború lesz Ukrajna végzete is?

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések