Hirdetés


A sas, aki a pénzverdében lakott, kollégaként tekintettek rá, majd érmékre is rákerült!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Számos “legenda” terjed különös történetekről, azonban amit most fogok elmesélni, bármennyire is annak tűnik, nem az. Egy sas-ról szól, aki  Philadelphia városában, és azon belül is a  philadelphiai pénzverdében élt 🙂 kb.: 1830 -tól 1836-ig. Igen jól olvasod, mindennapos vendég volt a pénzverdében, az ott dolgozók, “kollégának” tekintették. 

A “kopasz sas”

A sas Amerika nemzeti szimbóluma, és a demokrácia, a hatalom és a szabadság szimbólumának tekintik. A sas amiről konkrétan beszélünk, az úgynevezett kopasz sas vagy fehérfejű rétisas ( Haliaeetus leucocephalus)  az Accipitridae családba tartozó nagytestű madár. A kopasz sas számos hivatalos amerikai dokumentumon látható, beleértve az útleveleket, a dolláros bankjegyeket, Morgan dollar-t, Half Dollar-t vagy a  Washington negyeddolláros hátulján is sas látható. Nem beszélve arról, hogy az ország címerében is szerepel. A történetünk főszereplője is egy kopasz sas, akinek nevet is adtak. Peter-nek hívták ( Peter Jefferson, Peter, the Mint Eagle ). A kopasz sasok, szeretnek vízközelben, és erdőkhöz közel eső területeken élni, jellemzően ott ahol hideg az időjárás. Főleg halakat és kisemlősöket fogyasztanak. Pennsylvania bővelkedik erdőkben és vízforrásokban, így sok sas élt ott. Philadelphia városa, Péter szülővárosa, kiváló helynek számított a sasok számára, mivel közel van a Delaware folyóhoz, ahol számukra megfelelő zsákmányt találhattak. A 20. század utolsó évtizedeiben az USA legnagyobb részén kihalófélben volt, bár Alaszkában és Kanadában még ekkor is jelentős számban voltak megtalálhatóak. Végül a védelmükre hozott szigorú törvények és lakóhelyük megóvása azt eredményezte, hogy 2007. június 28-án, az USA szövetségi kormányát követve, az úgynevezett alsó 48 állam is levetette a sast a végveszélyben levő állatok listájáról.

Az 1792-es pénzverési törvény, sasminta 

Az 1792-es pénzverési törvény, más néven pénzverde törvény szerint az amerikai arany- és ezüstérméket úgy kellett megtervezni, hogy mindegyik érme hátoldalán egy sas legyen látható. Ennek a törvénynek megfelelően sok különböző sasmintát használtak az amerikai pénzverdék, az  első ezüst- és aranykibocsátását követően az 1790-es évek közepén.

Nos tehát az első amerikai pénzverdében elkezdődött a munka, mígnem egy napon a dolgozok felfigyeltek egy példányra, aki minden este rendszeresen visszatért a pénzverdéhez. Mivel a mindennapok része lett, nevet is adtak neki, így lett a neve Peter. Peter egy nyitott ablakon ( amit később szándékosan nyitva tartottak ) repült be este, és az éjszakát a pénzverde épületében töltötte. Reggel kirepült, és ilyenkor a város felett lehetett látni. Idővel már, nem csak a pénzverde alkalmazottai ismerték, hanem maga a város lakói is. A fellelhető információk alapján, úgy lehet tudni, hogy 1830, és 1836 között élt így Peter a pénzverdében, vagy ha úgy tetszik Philadelphiaban. Ezzel az időszakkal kapcsolatban vannak egyéb verziók, merte egyes vélemények szerint, az 1850-es években élt ott, de van aki az 1820-as évek végét tekinti ennek az időszaknak. Ami azonban bizonyos, az az, ahogy élete véget ért. Peter szeretett a gépeken üldögélni, amit megengedtek neki. Egy nap egy pénzverő présen ült, amikor a gép hirtelen beindult, és a szárnya beakadt az éremprésbe. Súlyosan megsérült nem tudott repülni többé. A pénzverde mindent elkövetett, hogy megmentsék, de végül a baleset után pár nappal elhunyt.

A dolgozok, ekkor úgy döntöttek, hogy Péter előtt tisztelegve, testét kitömik, így őrzik meg az emlékét. Napjainkban kinyújtott szárnyaival csodálhatjuk meg az Egyesült Államok Pénzverde főbejáratánál, ő “üdvözöli” a látogatókat. Több mint 150 éve látható a kiállításon.

Hirdetés


Peter emléke máshol is bizonyosan tovább él, mivel állítólag Péter volt a mintája a sas képének a Christian Gobrecht ( Thomas Sully vázlata alapján ) metsző által tervezett első, 1836 és 1839 között kibocsátott ezüstdollárokon, és az 1856-1858 közötti repülő sas-os (  Flying Eagle ) centen is, amit pedig James Longacre tervezett. De Peter másképp is jelen van közöttünk manapság is. Régóta a pénzverde kabalájaként is szolgál. Gyakran megjelenik az Egyesült Államok Pénzverdeje által szervezett vagy szponzorált nyilvános rendezvényeken – minden bizonnyal minden korosztályú gyermekek ( és felnőttek ) nagy örömére. Peter szerepet kapott az Egyesült Államok Pénzverde HIP Pocket Change webhelyén is, amelyet kifejezetten gyerekeknek terveztek.

Elvileg “ő” ( mármint a sas 🙂 ), Peter, Liberty Seated Dollar, 1836 $1 J-60, Gobrecht Original, PCGS PR64

A sas mint jelkép, ahogy fentebb is említettem, gyakran megjelenik bankjegyeken is, vagy akár a nemzeti címerben. Azt, hogy ezeknél a megjelenítéseknél Peter volt-e a modell, nem lehet mindig tudni. A fent említett metszők bizonyosan róla mintáztak, azonban a későbbiekkel kapcsolatban csak azt jelenhetjük ki, hogy nem kizárt, hogy őt használták mintának. Íme néhány egyéb sas ábrázolás:

The Black Eagle One Dollar Silver Certificate, 1899, Nem mellesleg  ez az egyetlen valaha nyomtatott pénznem, amelynek elején két amerikai elnök – Abraham Lincoln és Ulysses S. Grant – szerepel. Ez a „ Fekete Sas ” néven ismert jegyzet az 1800-as években kiadott utolsó ezüst bizonyítványsorozat része volt. 

Az Amerikai Egyesült Államok címere, az útleveleken, a nagykövetségeken és a Nagy Pecséten ábrázolva

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések