A legnagyobb méretű aranyérme, ami aukción kelt el, rekord áron!

A legnagyobb méretű aranyérme, ami aukción kelt el, rekord áron!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Hirdetés


Már lehetett sejteni ugyan, de azért ekkora érdeklődésre, még a szervezők sem számítottak. Történt ugyanis, hogy 2009. október 22-én délben, a  barcelonai Hotel Arts nagytermében 1200 jelentkező gyűlt össze egy aukcióra várva, akik közül csak 200 lett kiválasztva, ők kapták meg a lehetőséget, hogy licitálhassanak egy rendkívül értékes 100 escudós spanyol aranyérmére.  

A nevezetes aukciót, a Golden & Calico aukciósház szervezte, és az említett darab az úgynevezett Knight of Yndias kollekció része volt, amely egy több mint 2000 tételből álló gyűjtemény, amely egy Kubában élő spanyolé volt, és amelyet egész élete során nagy becsben tartott, keveseknek adatott meg, hogy láthassák.

A hatalmas, 71 mm átmérőjű, 339 grammos!! érmét amit 1609-ben, Segoviában, III. Felipe uralkodása alatt vertek, 800.000 eurós kikiáltási áron ( +18% jutalék ) kinálták. Licitháború kezdődött, amit végül az ismeretlen „74-es számmal azonosított svájci” licitáló nyert meg. 944.000 eurót ( mai értéken, kb: 347 millió Ft ) volt hajlandó fizetni érte! Ezzel Spanyolország történetének legdrágábban eladott, dokumentált érméje lett az övé.

Az érmét a  Segoviai Királyi Pénzverdében verték , ez volt akkoriban az egyetlen pénzverde, ahol egy ekkora méretű, és különleges technikával vert érme készítéséhez alkalmas gépekkel rendelkeztek. Úgy tudjuk, hogy csak 7 hasonló érme létezik a világon. Ezeket az érméket tartják a történelem során, Európában vert legnagyobb méretű aranyérméknek. Feltehetően, még a korában is akkora értéket képviselhettek, hogy nem voltak soha forgalomban, hanem egyfajta “elismerés” képpen adományozhatták el őket. A képen III. Felipe király, az úgynevezett „Jámbor”

A spanyol kormány nem  tudott élni az elővásárlási, kedvezményes beszerzési jogával, mert az érme úgynevezett „ideiglenes behozatal” volt, vagyis kizárólag csak az aukció kedvéért külföldről hozták “haza”  Spanyolországba.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Gyerekeket ettek, háborúztak, földet műveltek, piramisokat építettek, kakaóbabbal és “kapával” fizettek! Kik ők?

A Közép-Amerikái kontinens, Afrikához hasonlóan, rengetek titkot rejt. Az itt található országok, őslakosok is sokáig próbáltak "láthatatlanok" maradni a hódítok, >>>

A Baiocco érme története ( az egyik legtöbbet “becézett” érme )

Ha már láttál, vagy fogtál is a kezedben olasz érméket, lehet feltűnt már neked is egy "érdekes" kifejezés némelyik típuson. >>>

Bemutatjuk Ausztrália első hivatalos forgalmi érméit, amiket egy elítélt hamisító “készített”!

Ausztráliát is "felfedezték". Így írja, és jegyzi a történelem. De Ausztrália esetében is tudjuk, hogy a kontinens emberek által történő birtokba >>>

Az érme, amit 2-vel osztható darabokra vágtak, mint egy pizzát 🙂 ( spanyol 8 real )

A brit észak-amerikai gyarmatosítóknak nem engedték meg, hogy saját pénzt verjenek, annak ellenére, hogy gyakran kifogytak a mindennapi üzleti életben, >>>

Hirdetés