A legnagyobb méretű aranyérme, ami aukción kelt el, rekord áron!

Hirdetés

A legnagyobb méretű aranyérme, ami aukción kelt el, rekord áron!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Már lehetett sejteni ugyan, de azért ekkora érdeklődésre, még a szervezők sem számítottak. Történt ugyanis, hogy 2009. október 22-én délben, a  barcelonai Hotel Arts nagytermében 1200 jelentkező gyűlt össze egy aukcióra várva, akik közül csak 200 lett kiválasztva, ők kapták meg a lehetőséget, hogy licitálhassanak egy rendkívül értékes 100 escudós spanyol aranyérmére.  

A nevezetes aukciót, a Golden & Calico aukciósház szervezte, és az említett darab az úgynevezett Knight of Yndias kollekció része volt, amely egy több mint 2000 tételből álló gyűjtemény, amely egy Kubában élő spanyolé volt, és amelyet egész élete során nagy becsben tartott, keveseknek adatott meg, hogy láthassák.

A hatalmas, 71 mm átmérőjű, 339 grammos!! érmét amit 1609-ben, Segoviában, III. Felipe uralkodása alatt vertek, 800.000 eurós kikiáltási áron ( +18% jutalék ) kínálták. Licitháború kezdődött, amit végül az ismeretlen „74-es számmal azonosított svájci” licitáló nyert meg. 944.000 eurót ( mai értéken, kb: 347 millió Ft ) volt hajlandó fizetni érte! Ezzel Spanyolország történetének legdrágábban eladott, dokumentált érméje lett az övé.

 A képen III. Felipe király, az úgynevezett „Jámbor” látható

Az érmét a  Segoviai Királyi Pénzverdében verték , ez volt akkoriban az egyetlen pénzverde, ahol egy ekkora méretű, és különleges technikával vert érme készítéséhez alkalmas gépekkel rendelkeztek. Úgy tudjuk, hogy csak 7 hasonló érme létezik a világon. Ezeket az érméket tartják a történelem során, Európában vert legnagyobb méretű aranyérméknek. Feltehetően, még a korában is akkora értéket képviselhettek, hogy nem voltak soha forgalomban, hanem egyfajta “elismerés” képen adományozhatták el őket.

Hirdetés

A spanyol kormány nem  tudott élni az elővásárlási, kedvezményes beszerzési jogával, mert az érme úgynevezett „ideiglenes behozatal” volt, vagyis kizárólag csak az aukció kedvéért külföldről hozták “haza”  Spanyolországba.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

A Magyar Nemzeti Bank Bankjegy- és Éremgyűjteménye

Világszerte általánosan bevett gyakorlatnak számít, hogy a jelentősebb bankok műgyűjteménnyel rendelkeznek. Ennek a nemzetközi trendnek megfelelően folytat ilyen irányú tevékenységet >>>

Az 1930-as évek Magyarországon, ( 100 év gazdaságtörténete, 2. rész )

10 részes videó sorozat, amit a Magyar Nemzeti Bank készített. Az 1920-as évektől kezdve, 10 éves bontásokban mutatja be Magyarország >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?