Hirdetés


A kút, amit ingyen lehet látogatni, mégis hatalmas bevételt hoz! ( A Trevi-kút, Róma )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A Trevi-kút ( olaszul: Fontana di Trevi ) Róma egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivalója, még akkor is, amikor éppen tisztítják. A beledobált érmék rendszeres eltávolítása során összegyűlt pénzalap egy jótékonysági szervezet, a Katolikus Karitászhoz kerül, akik aztán azt gondosan kezelik és felhasználják segélyprogramjaik finanszírozására.

Rövid története

A Trevi-kút három út találkozásánál épült fel, innen származik megnevezése is ( Trivium ). Az ókorban az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt, amely az Albani-dombság vidékéről szállította a friss vizet Marcus Vipsanius Agrippa Campus Martius-on ( Mars-mező ) levő thermáihoz. A Római Birodalom bukása után tönkrement vízvezetéket 1453-ban Aqua Vergine néven újíttatta fel V. Miklós pápa Róma vízellátási rendszerének kibővítése céljából. A legendák szerint i. e. 19-ben egy szűz ( olaszul vergine ) segített a római mérnököknek megtalálni a vízvezetéket tápláló forrást, amit a kút homlokzatán is ábrázolnak. A kb. 22 km hosszú vízvezeték egyes részeit 537-ben a gótok lerombolták. 1453-ban, az Aqua Vergine megépítésével egy időben, a vízvezeték végében egy medencét építettek Leon Battista Alberti építész tervei alapján. 1570-ben V. Piusz pápa elrendelte a medence áthelyezését a mai kút terének átellenes oldalára. 1629-ben VIII. Orbán pápa felkérte Giovanni Lorenzo Berninit a kút átépítésére, azonban a pápa korai halála miatt ez nem valósult meg teljesen. A kút történetének fordulópontja 1731 volt, amikor XII. Kelemen pápa pályázatot írt ki átépítésére, melyet végül Niccolò Salvi nyert meg. Az új szökőkút építését 1732-ben kezdték el, és Salvi tervei alapján a Poli-palota déli homlokzatán felépítették a hatalmas barokk szökőkutat, melynek domborművei az Acqua Vergine legendáját ábrázolják. Salvi halála után Giuseppe Pannini fejezte be a Trevi-kutat 1762-ben. Az évek során számos esemény köthető a kúthoz, többek között Anita Ekberg megmártózása Federico Fellini 1960-as Az édes élet című filmjében. A kutat 1998-ban felújították, majd 2014 júniusa és 2015 novembere között restaurálták, megtisztították a márványfelületeket és új vízforgató szivattyúkat építettek be.

Alexio Cola, az ACEA közüzemi vállalat dolgozója seprűvel gyűjti az érméket a kiürített Trevi-kútnál Rómában, Olaszország, 2024. február 19-én ( A kép forrása: Guglielmo Mangiapane / Reuters )

Ingyen lehet látogatni, mégis hatalmas bevételt hoz

A Katolikus Karitász 2022-ben mintegy 1,4 millió eurót, ami több mint 530 millió forintot jelent, gyűjtött össze a kútból. Ez az összeg még akkor is jelentős, ha tudjuk, hogy Róma az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a világon, évente mintegy 21 millió látogatóval. A Trevi-kút legendája szerint, aki bedob egy pénzérmét, az biztosan visszatér Rómába, az „örök városba”. A mondának több változata is létezik, egyik verzió szerint, az 1954-es Három pénzdarab a szökökútban ( Three Coins in the Fountain ) című film alapján, két kútba dobott érme szerencsét hoz a házastárs keresésben, míg három érme segíthet a válásban. Más változatban egy vagy három érmét kell a jobb kézzel, a bal vállon át a vízbe dobni.

Hirdetés


Az érmék a római Trevi-kútból való begyűjtés után, Olaszország, 2024. február 19-én ( A kép forrása: Guglielmo Mangiapane / Reuters )

Az embereket továbbá az is ösztönzi adakozásra, hogy körülöttük feliratok hirdetik, hogy az összegyűjtött aprópénzt jótékony célokra fordítják. A Katolikus Karitász segélyszervezet ingyenes ételosztást és élelmiszerbankot is működtet.

Enrico Chiolin, katolikus Caritas önkéntes a Trevi-kútnál gyűjtött érméket tartalmazó vödröt önti ki a Caritas római irodájában 2024. február 26-án ( A kép forrása: Guglielmo Mangiapane / Reuters )

A kút tisztítása során rendszeresen találnak érméken kívül más tárgyakat is, például ékszereket, néha még műfogsorokat is, és egyes esetekben még köldökzsinórokat is kihalásztak belőle. A tisztítás általánosan havonta kétszer történik.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések