Hirdetés


800 éves település romjait tárták fel Franciaországban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az 11. és 12. században Franciaországban egy élénk középkori település működtetett tucatnyi silót és egy kemencét, amely egy működő aknához volt csatlakoztatva. Most – mintegy 800 évvel később – régészek feltárták az ősi település által hátrahagyott ritka romokat, állítja a Institut national de recherches archéologiques préventives ( INRAP ) március 11-i közleménye

A romok mérete és megőrzött állapota páratlan felfedezéssé teszi azokat a régészek szerint. ( A kép forrása: Alais Tayac, inrap.fr )

Hirdetés


A Cayrac falu szélén régészek egyedülálló felfedezést tettek: öt épület, egy kemence és 29 siló maradványait fedezték fel. A két fő oszlopos épület épült. Az első legalább 23 oszloppal rendelkezett, és körülbelül 46 láb hosszú és körülbelül 13 láb széles volt. A második épület legalább 30 oszloppal rendelkezett, és körülbelül 26 láb hosszú és körülbelül 12 láb széles volt. A régészek kandallókat és silókat találtak minden épület romjaiban. Emellett számos silót is találtak az épületek közötti területen. A silók körülbelül 100 és 950 gallon közötti mennyiséget tudtak tárolni. Egy harmadik, körülbelül 25 láb hosszú és 6 láb széles épületet is feltártak a helyszínen. A szakértők szerint ez az épület félig elásva volt, valószínűleg a földbe épült.

További két, ismeretlen méretű épületet is felfedeztek. Az egyikben két kandallót és silót találtak. A hatóságok szerint ritka az ilyen méretű és állapotú épületek megtalálása ezen a területen. Egy kemencét is találtak, amely egy aknához volt csatlakoztatva, mondták a régészek. A kemence fűtőkamrája körülbelül 8 láb hosszú és 7 láb széles volt, míg az akna körülbelül 22 láb hosszú, 18 láb széles és közel 6 láb mély volt.  A kemence és az akna szerkezetét három sekély árok vette körül. A helyszínen további régebbi leletek és romok is találhatóak voltak, mondták a hatóságok. Két nagy sekély gödröt és egy kutat is találtak, amelyek valószínűleg egy régebbi településhez tartoztak, amelynek központja délebbre volt.  A kutat mészkő téglákkal bélelték ki, mondták a szakértők. A gödrök tele voltak kerámiákkal, amelyek az első és második század fordulójára datálódnak. Cayrac Dél-Franciaországban található, kb. 380 mérföldre délre Párizstól.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések