Hirdetés


A vezető, aki szerint a fürdés „időpocsékolás”, a dohányzás pedig csak “egy mély légzőgyakorlat”!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

Mao Ce-tung neve ismerős lehet mindenkinek. Elsősorban kínai forradalmárként, politikusként szokták megnevezni, de bátran nevezhetjük kommunista vezérnek, vagy akár diktátornak is. Egy biztos, a Kínai Népköztársaság teljhatalmú vezetője volt annak megalapításától haláláig (1949–1976).

Személye a mai napig ellentmondásos, “öröksége” vitatott. Nevét még a mai napig sokan tisztelik Kínában, a nemzet megmentőjeként tekintenek rá. Ugyanakkor az általa  a marxizmus–leninizmus, a hagyományos kínai szokások, a konfucianizmus, a legizmus, valamint a kínai nacionalizmus alapján “megalkotott” rendkívül összetett eszmeáramlatot, az úgynevezett maoizmus, közvetve, vagy közvetlenül több millió kínai halálát okozta. Mao politikája, politikai alapú üldöztetései és bosszúhadjáratai miatt, ez a szám, becslések szerint, akár 44–72 millió is lehetett. Az alábbi rövid összefoglalóban azonban nem az életéről, nem a politikájáról, vezetői döntéseiről, és nem a diplomáciai lépéseiről…stb. fogok írni. Róla magáról az emberről, arról, hogy milyen volt, milyen különleges szokásokat követett, ami vagy “csak” előrevetítette milyen döntéseket fog hozni mikor hatalomra kerül, vagy akár konkrétan befolyásolta is őt, ezekben a döntésekben. Mire is gondolok? Nézzünk meg néhány érdekességet Mao Ce-tung-ról.

Wang Yilun tartományi párttitkár, akit az Ipari Egyetem Vörös Gárdistái arra kényszerítették, hogy „ellenforradalmi revizionista elem” vádjával plakátot viseljen a nyakában lógva, Harbin, Kína, 1966. augusztus 23. A Kulturális Forradalom idején.

Mao Hunan vidéki településen, meglehetősen jómódú családban született ( 1893. december 26. ), de idősebb korától kezdve, egy farmon kellett dolgoznia. 18 évesen katona lett, és részt vett az 1911-es kínai polgári forradalomban. Tanítót képesítést szerzett, majd elköltözött, és beiratkozott egy középiskolába, ahol először ismerkedhetett meg a kommunista ideológiával, 1920-ban. 1921 július 1.-én 12 társával együtt, megalakították a Kínai Kommunista Párt-ot.  Már ekkor a “nagy kormányosnak” nevezték, mert már akkor úgy tartották róla, hogy mindig “rajta tartja a kezét a kormányrúdon”.  “Karrierje” innentől ívelt felfelé, majd érte el a csúcsát, mikor Kínában már személyi kultusz alakult ki körülötte. Haláláig ( 1976. szeptember 9. ) tisztelték, és egyszerre féltek is tőle. Mao egész életében 4 nőt vett feleségül, és ismert, hogy 10 gyermeke született, bár ez a szám lényegesen magasabb lehet, tekintve, hogy állítólag szeretője is lehetett.

Gondoltam simán listába szedem Mao magánéletének, személyének furcsaságait, de végül úgy döntöttem, röviden összefoglalom az “egészet” 🙂 Nos Mao érdekesen vélekedett a tisztaságról. A legenda szerint úgy gondolta, hogy a fürdés „időpocsékolás”, és ragaszkodott a forró törölköző használatához. Úgy általában sem volt nagyon hajlandó sokat törődni a higiéniával. Súlyos ínybetegséggel és “fogrohadással” küzdött, mivel híresen megtagadta a fogmosást, helyette kínai teával mosta ki a száját, vagyis csak öblögetett azzal. Illetve természetesen fogyasztotta is a teát, akár napi 20-at is megivott. Mao egész életében erősen dohányzott ( vagy pipázott ), és köztudottan a nap nagy részében szünet nélkül szívta a cigarettát, láncdohányos volt. Kitartott amellett is, amit többször el is mondott, hogy “a dohányzás is csak egy mély légzőgyakorlat”.

Mao Ce-tung repülőgépen, kezében a cigaretta, 1957 ( A kép forrása: wikimedia.org )

Az alábbi képet pedig csak érdekességképpen mutatom meg. Ezen nem ő szerepel, hanem Teng Hsziao-ping Mao egyik korai barátja, támogatója, majd kegyvesztett ellenfele, aki végül Kína legfelsőbb vezetője lett. Az alábbi képen Helmut Kohl nyugatnémet kancellárral beszélget, cigarettával a kezében Pekingben, 1984-ben. A Mao utáni kínai vezetők közül is sokan dohányoztak, és ezt nyíltan fel is vállalták, akár komolyabb diplomácia találkozókon is. 


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

A kép forrása: ( Neal Ulevich/AP )

Vannak olyan beszámolók, amelyek arra utalnak, hogy alkoholt fogyasztott, de az alkoholfogyasztására vonatkozó információk nem olyan egyértelműek vagy részletesek, mint más szokásai esetében. Hajlamos volt hosszú ideig ébren maradni, gyakran késő éjjel vagy hajnalban is dolgozott. Az alváshiánya és a túlzott munka nyilván szintén nem tett jót az egészségének. Egyébként minden egészségügyi problémát, amellyel végül Mao szembesült, szigorúan titokban tartották. A fenti életmódnak köszönhetően ma már tudjuk, hogy bár a propaganda erős, tehetséges és egészséges vezetőként mutatta be, ez nem így volt. Tüdő- és szívbetegségekkel és nemi betegségekkel ( néhány forrás szerint szifiliszes volt, míg mások megkérdőjelezik ezt az állítást ) is küzdött egyszerre, sőt bizonyított, hogy Mao Ce-tung későbbi éveiben a Parkinson-kórtól is szenvedett, ami a mozgás koordinációját érintette súlyosan. A kór súlyosbodása miatt Mao kezének remegése egyre jellemzőbb lett, hasonlóan mint Adolf Hitler esetében.

De Mao, nem lett volna Mao, ha elfogadja az orvosi kezelést. Általában elutasította az orvosokat, inkább 73 évesen ( 1966 ) úszni kezdett ( korábban is volt már rá példa ) a Jangce folyóban, egy versenyen a Jangce-i viadalon. A vezető 15 mérföldes úszását fényképekkel dokumentálták, amelyet a kormány szerint alig több mint egy óra alatt teljesített. Ő,ő,ő nem valószínű 🙂 A folyó sebes sodrásában kellett volna gyorsabban úsznia mint egy olimpiai bajnoknak 🙂 Na de mindegy, neki lehet, hogy tényleg sikerült. Íme egy kép erről az “úszásról”:

Ráadásul a beszámolók szerint, még arra is volt ideje, hogy megtanítson egy lányt a hátúszásra. Az alábbi képen Mao éppen “hátúszik”, vagy csak lebeg, de arra nem találtam utalást, hogy ez a kép is ezen a napon készült volna, azonban tökéletesen ideillik.

Annyit találtam erről a képről, hogy Dr. Li Zhisui, az elnök személyes orvosa készítette

Mao egyébként, a fentiekkel ellentétben hitt az egészséges életben, vagyis legalábbis hirdette azt. A sportot kifejezetten erősen propagálták, azon belül is a vezér egyik kedvencét, a fentebb említett úszást. Fontos megemlíteni még, hogy mindennapi életstílusa meglehetősen szerény volt, és állítólag hajlamos volt szűkösebb körülmények között élni, még akkor is, amikor a körülötte lévő vezetők jobb életkörülményeket élveztek. Ezt az étkezési szokásai is megerősítik, mivel napi étkezése sokszor nem haladta meg a néhány alapvető ételt, és gyakran képes volt ugyanazt azt enni egymást követő napokon is. A Kommunista Párt és Kína vezetőjeként azonban híres volt a szigorú vezetői stílusáról. A Kulturális Forradalom ( a legfelső fotó ebben az időszakban készült ) során hatalmas politikai és társadalmi változásokat hozott létre az országban, de egyben nagy politikai tisztogatásokat is végzett. Megölette, vagy börtönbe záratta számtalan ellenfelét, de érdeklődött a művészetek iránt ( éles váltás 🙂 ), különösen a kínai irodalom és történelem iránt. Írt verseket és esszéket is. Mao Ce-tung társadalmi kapcsolatai néha kevéssé konvencionálisak voltak. A személyes kapcsolatokban gyakran hűvösnek és távolságtartónak tartották. A családjával és gyermekeivel való kapcsolata is bonyolult volt, erről egy külön könyvet lehetne írni. Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy Mao feminista volt. Bár nagyon kevesen vannak tisztában ezzel, elmondható, hogy ő határozottan támogatta a nemek közötti egyenlőséget és a nők jogait. Ezt támasztotta alá híres idézete: “A nők tartják a fél eget!” Több olyan alkotmánymódosításon dolgozott, amely megkönnyítené a nők szavazását. Ez magában foglalta az oktatáshoz való egyenlő jogokat, az egyenlő munkalehetőségeket és a tulajdon örökléséhez való jogot is.

Végül a sok egészségügyi probléma ellenére, viszonylag magas életkort élt meg. 82 éves korában hunyt el, szívrohamban. Fentebb már említettem Adolf Hitler nevét. Most is megemlíteném őt, mivel bár a Führer nem természetes halállal hunyt el ( önkezével vetett véget az életének ), halálakor 56 évesen, közel olyan rossz egészségügyi állapotban lehetett mint Mao 82 évesen, annak ellenére, hogy ő nem dohányzott, nem ivott alkoholt, és próbált egészségesen táplálkozni ( bár aludni nem tudott ő sem, és sok éven át drogokkal élt ). Nyilván sokkal, de sokkal többet is lehetne írni a kínai vezetőről is, de a fentieket, csak egy rövid összefoglalónak szántam csak. Az azonban szerintem ebből is kiderülhetett, hogy mint minden nagyobb történelmi vezető, ( diktátor ha úgy tetszik ) ő is próbálta a népe felé a jobbik oldalát mutatni, mindazonáltal sok esetben ( szerény élet, dohányzás, nézetei ) egyáltalán nem titkolta milyen is ő valójában. Ilyen megközelítésből, nem is csoda, hogy sok kínai magához közelinek érezte Mao-t, és valóban tisztelte őt.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések