Hirdetés


Heti makronaptár – Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2023. december 10., vasárnap ( MTI ) – A következő héten ipari és építőipari adatokat közölnek.

Szerdán az ipari termelés októberi adatának második becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ). Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. augusztusinál 1,2 százalékkal nagyobb volt.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1849-ben dobták piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, és egészen 1930-ig forgalmazták. 

Pénteken az építőipar októberi teljesítményének adatai jelennek meg. Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,4 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8 százalékkal kisebb volt az augusztusinál. 2023 harmadik negyedévében az építőipar termelői árai 13,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések