Hirdetés


Erdő Péter lehet a következő pápa, egy tekintélyes vatikáni lap szerint!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az olasz Vatikán-szakértő honlap, az ItalyStart listába szedte Ferenc pápa lehetséges utódjait. A cikk, amiben a lehetséges utódokról írnak, még tavaly december 30.-án jelent meg. A tekintélyes lap megjegyzi, idézem: “Természetesen, mindent jót kívánunk Ferenc pápának, de ha az idő már nem kegyes hozzá a Földön, a kérdés az, hogy ki lesz a következő pápa?” Majd konkrétan közölnek egy listát, amin szerepel a 71 éves Erdő Péter magyar bíboros neve. Mégpedig az első helyen. A rangsor, és “elemzésük” szerint, ő a legesélyesebb jelölt. 

Erdő Péter, magyar bíboros ( A kép forrása: 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Budapest, 2021. szeptember 5-12., iec2020.hu )

Elsőnek nézzük meg ezt a listát:


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A görények, a kutyák és a majmok voltak a legnépszerűbb házi kedvencek a Római Birodalomban. Az ókori rómaiak macskák helyett görényeket használtak egerek és patkányok vadászatára. Kutyákat használtak őrként, majmokat pedig szórakozásként.

  • Erdö Péter ( Európa, kor: 70 )
  • Mario Grech ( Európa, 66 )
  • Marc Ouellet
  • Pietro Parolin ( Európa, 68 )
  • Óscar Rodriguez Maradiaga
  • Robert Sarah ( Afrika, 77 )
  • Christoph Schönborn ( Európa, 78 )
  • Antonio Tagle ( Ázsia, 65 )
  • Peter Turkson ( Afrika, 74 )
  • Matteo Zuppi ( Európa, 76 )

Az áthúzott bíborosok, az idők során már kiestek a “versenyből”, legalábbis így magyarázza az áthúzásokat a lap. A többieket külön-külön bemutatják, köztük a magyar bíborost is. Az utóbbi években bevett szokás volt, hogy a 80 év alatti bíborosok csoportjából választják ki a pápát. Még  VI. Pál döntései alapján, csak a 80 év alatti bíborosok rendelkeznek eleve szavazati joggal, ebbe a csoportba tartozik Erdő Péter is. A pápaválasztási joggal rendelkező bíborosok, szavazással, maguk közül választják ki a következő pápát az úgynevezett konklávé során. A Cardinals College ( a római katolikus egyház valamennyi bíborosának testülete ) jelenleg 132 elektorból áll ( 2023. december 30-i helyzet ), összesen pedig 240 bíboros taggal rendelkezik.

A lap szerint Erdő Péter, aki a kánonjogból ( és teológiából ) végzett, káprázatos karriert ért el. 51 évesen bíboros lett, a 2005-ös konklávén pedig ő volt a legfiatalabb bíboros, aki részt vett a konklávén. 54 éves volt, amikor az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökévé választották. 2011-ben második, ötéves ciklusra újraválasztották, ami arra utalt, hogy európai kollégái is figyelembe vették tudását, tekintélyét. Erdő igyekszik a lehető legjobban javítani a katolikus kapcsolatokat az ortodox egyházakkal. A Vatikánban hagyományosan prioritást élvez az ezekkel az egyházakkal való megerősített ökumenizmus ( pl. a protestáns egyházak helyett ).  Erdő “nagyon kelet-európai” jelölt, olyan értelemben, mint II. János Pál, akinek ( rossz ) emlékei voltak a kommunizmusról, és kulturális közelsége volt Kelet-Európához és Oroszországhoz. Ez is meglehetősen konzervatív bíborossá tette őt Nyugat-Európában és Észak-Amerikában sokak szemében. Erdő például ellenezte azt az elképzelést, hogy az elvált és újraházasodott katolikusok úrvacsorát kapjanak. Úgy véli, hogy lehetőséget kell adni a tridenti mise ( latinul hagyományos mise ) celebrálására, amivel Ferenc pápa nem ért egyet.

Végül a lap egyértelművé teszi a véleményét: Kik a vezető bíborosjelöltek? A fő jelöltek, akik esélyesek a következő pápává válni: Peter Erdő, Mario Grech, Pietro Parolin, Christoph Schönborn és Matteo Zuppi ( Európa ), Robert Sarah és Peter Turkson ( Afrika ) és Antonio Tagle ( Ázsia ). A cikk során egy alkalommal egy mondat végén pedig így szerepel a magyar bíboros:  ( az első számú, Péter ( number 1 is Peter )  ). Azt, hogy a következő konklávé ( az előző 2013-ban volt ) mikor lesz, ők sem tudják. Csak annyit jegyeznek, meg, hogy a következő pápa, a 267-ig pápa lesz az utódlási sorban.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések