Hirdetés


187 éves börtönt találtak a föld alatt Ausztráliában!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az ausztrál Notre Dame Egyetem munkatársai és hallgatói úgy vélik, hogy egy 187 éves börtön földalatti maradványait tárták fel egy történelmi helyen, Nyugat-Ausztrália déli részén, Albanyban.

Shane Burke régészeti és történelem tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével egy 14 diákból álló csoport a közelmúltban három napot töltött Albanyban, és földradarral fedezte fel a Lawley Park korai európai településrészét. Úgy vélik, hogy körülbelül 0,8 méterrel a föld alatt talált romok az 1836-os városi börtön szerkezeti maradványait.

A kép csak illusztráció, ( Albany Convict börtön, Nyugat-Ausztráliában, amyscrypt.com )

A feljegyzések szerint a téglából épült börtön 5,6 x 11,6 méteres volt 1852-ben, és valószínűleg az 1870-es években lebontották. Dr. Burke elmondta, hogy a Lawley Park – amely ma rekreációs terület, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Princess Royal Harborra – lenyűgöző helyszín volt, amelyet több ezer éven keresztül sokféleképpen használtak.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Oroszországban kifogyott a vodka a második világháború végének ünneplésekor. A háború befejeztével az emberek elözönlötték az utcákat, és addig buliztak, amíg a nemzet összes vodkatartaléka el nem fogyott.

Elmondta, hogy a terepmunka során kiderült, hogy Albany történetének és őstörténetének még felfedezésre váró fizikai bizonyítékai még mindig léteznek. „A Lawley Park nagy jelentőséggel bír, mivel az 1830-as években a britek boltnak, hivatalnak és börtönnek is használták” – mondta. „A diákjaink arra törekedtek, hogy történelmi és régészeti bizonyítékokat találjanak arra vonatkozóan, hogyan használták a helyszínt a régióban élő emberek az évek során. Amit feltártak, az az volt, hogy közvetlenül a föld felszíne alatt több ezer évre visszamenőleg emlékeztetnek arra, hogy az emberek korábban is használták a területet. A börtön egy kis épület volt, amelyet rendőrtisztek és foglyok foglaltak el, mielőtt eltűnt, valószínűleg 1870-ben. A domb tövében különböző időpontokból származó felszíni tárgyakat is találtunk, amelyek azt mutatják, hogy a területet rekreációs és katonai célokra is használták.”

A csapat 300 négyzetmétert kutatott át a Lawley Parkban földradarral és gyalogos transzektekkel, és hozzáférést kapott a helyi könyvtár történelmi feljegyzéseihez is a kutatás során. Minden nap összegyűltek a könyvtárban tájékoztató ülésekre, amelyek nyilvánosak voltak, és lehetőséget adtak a lakosoknak, hogy tanúi legyenek a napi felfedezésekről szóló beszélgetéseknek. Az eredményeket egy jelentésben gyűjtik össze, amelyet Albany városának adnak át a térség jövőbeli fejlesztéseinek iránymutatása érdekében. A terepmunkában részt vevő hallgatók régészet és történelem szakon tanulnak a Fremantle-i Notre Dame-ban. Hozzájuk csatlakozott Lauren Tomlinson doktorjelölt és tutor, valamint Dr. Burke.

Dr. Burke és diákjai 2019 márciusában találták meg WA legrégebbi gyarmati épületének – egy 190 éves parancsnoki laknak – a romjait, a föld alatt körülbelül 1,2 méterrel, az albanyi Parade Street egyik parkban. A negyedeket akkor építették, amikor Albany NSW katonai előőrs volt 1826 és 1831 között. Az Egyetem köszönetet mond Albany városának a Lawley Park terepmunka támogatásáért.

Forrás: notredame.edu.au,  Possible remains of 187-year-old gaol uncovered in Albany

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések