Hirdetés


Van ennek még értelme? Forgalomba kerültek a III. Károly király arcképét viselő új bankjegyek!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A III. Károly király arcképét viselő új bankjegyek már forgalomban vannak, de eltarthat egy ideig, mire a vásárlók pénztárcájába is eljutnak. A Bank of England fokozatosan cseréli le a megrongálódott bankjegyeket az újakkal, vagy akkor bocsátja ki őket, amikor a kereslet megemelkedik – számolt be a BBC.

III. Károly király a második uralkodó, aki brit bankjegyeken szerepel; előtte II. Erzsébet királynő 1960-ban tűnt fel először. A vásárlók továbbra is használhatják az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyeket, amelyek a néhai királynő arcképét ábrázolják. A Bank of England jelenlegi polimer bankjegyeinek hátoldala változatlan marad, amelyeken növekvő sorrendben Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner és Alan Turing képei láthatók. Skóciában és Észak-Írországban azonban más képek szerepelnek a bankjegyeken, nem az uralkodó.

Az első új bankjegyeket tavaly nyomtatták, és a hosszú átfutási idő lehetővé tette, hogy a készpénzelfogadó automatákat frissítsék az új minták felismerésére. III. Károly király portréja egy 2013-as fénykép alapján készült. Egy évvel később a király megkapta az új bankjegyek első kiadásainak egy teljes készletét a legalacsonyabb sorszámmal ( 00001 ), követve a hagyományt, miszerint az uralkodó kapja meg az új bankjegyek első példányait.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkorban számos embert végeztek ki boszorkányság miatt, egy antropológus szerint számuk elérhette akár a 600.000 főt is.

Az első új bankjegyet Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója és Sarah John főpénztáros adta át a királynak. ( A kép forrása: northfoto )

Van ennek még értelme?

Ez egy történelmi pillanat, mivel ez az első alkalom, hogy megváltoztatjuk az uralkodót a bankjegyeken” – mondta Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója, és hozzátette: “Tudjuk, hogy a készpénz sok ember számára fontos, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindaddig biztosítsunk bankjegyeket, amíg a lakosság igényli őket.

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 48%-a úgy gondolja, hogy már életük során készpénzmentes társadalom lesz hamarosan, bár ugyanez az arány problémásnak tartja ezt, és 71%-uk még mindig függ a készpénztől a mindennapokban. Az elmúlt kilenc évben azonban 6000 bankfiók zárt be, korlátozva a készpénzhez való hozzáférést. Azonban ennek ellenére, a készpénzes fizetések tíz év után először növekedtek tavaly, miközben az Asda több benzinkúton is készpénzmentes lett. A bankfiók nélküli területeken banki központok nyíltak, ahol bármely bank ügyfelei készpénzt vehetnek fel és befizethetnek. Az egyik ilyen központ Cornwallban, Looe kikötővárosában található, ahol a helyi közösség számára nyújtanak banki szolgáltatásokat. Debbie Young, a központ menedzsere, elmondta, hogy az emberek itt fizetik a számláikat, valamint gázt és áramot töltenek fel. Ange Harrison, a központ mellett működő kávézó vezetője szerint a központ mentőöv, mivel az utolsó bank 18 hónapja zárt be, és a zavaros internet és csalásoktól való félelem miatt szükség van a készpénzre. Az emberek érdeklődnek a királyt ábrázoló új bankjegyek iránt is, bár hosszú távon még mindig vannak kérdések a bankjegyek és érmék jövőjével kapcsolatban.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések