Hirdetés


Az első ember Neuralink-páciens, már az agyával irányítja a videójátékokat!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A 29 éves Noland Arbaugh, az első és eddig egyetlen ember Neuralink-páciens. 2016-ban érte baleset  úszás következtében, ekkor bénult le, és idén esett át az agyi beültetés műtéten. Elon Musk vállalata évek óta dolgozott a technológia fejlesztésén, és a nagy felháborodást keltő, botrányos majomkísérletek után végül 2024-ben kapták meg a szükséges engedélyeket az emberi alkalmazásra.

Arbaugh agyi implantátumával már képes gondolati úton videójátékokat irányítani. ( Arbaugh ebben a cikkben beszél erről részletesen )  Álma, hogy egy Tesla Optimus Robotot kapjon, amelyet szintén a gondolataival vezérelhetne, így a robot lényegében az ápolójává válna. Emellett később egy Tesla járművet is szeretne, amit szintén az agyába ültetett Neuralink-eszközzel vezetne. Jelenleg azonban még nem tart ott, hogy robotot vagy autót vezéreljen; mindennapi tevékenységekre, például zene és hangoskönyvek lejátszására használja az eszközt, ami már önmagában is hatalmas előrelépés.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Luftwaffénak volt egy fő vallatója, Hanns Scharff, akinek a taktikája az volt, hogy a lehető legkedvesebb legyen. Scharff legjobb taktikája a foglyok információszerzésére a következők voltak: természetjárás őrök jelenléte nélkül, házi ételek sütése, viccek mesélése, sörivás és délutáni tea ismert német pilótákkal. "Kihallgatásai" annyira sikeresek voltak, hogy az amerikai hadsereg később beépítette módszereit, saját oktatási rendszerébe.

Noland Arbaugh  ( A kép forrása: Neuralink )

Az implantátum használatához nem szükséges komoly agyi aktivitás; elég csak arra gondolnia, hogy merre szeretné mozgatni a kurzort. Annyira elégedett az eredményekkel, hogy otthonról, távmunkában szeretne dolgozni a családja támogatása érdekében. Arbaugh az X-en ( a korábbi Twitteren ) online közvéleménykutatást végzett, ahol bejelentette, hogy dolgozni szeretne és házat építeni a családjának. A kérdés az volt, hogy pénzzé tegye-e a közösségi média fiókjait, streamelje-e a videójátékos tevékenységét, indítson-e GoFundMe kampányt, vagy mindezt egyszerre tegye. Az emberek 56%-a a „mindent egyszerre” opcióra szavazott. Az implantáció óta néhány vezeték meglazult az agyában, ami miatt az eszköz nem működött megfelelően. A Neuralink mérnökei azonban módosították a szoftvert, és a rendszer stabilizálódott. Arbaugh emiatt már nem aggódik. Eközben a Neuralink a második műtétet tervezi, és Arbaugh segíteni szeretne az újabb páciensnek.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések