Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Van egy folyamatosan szóló “zümmögő” hang Oroszországban, ami ha megszűnik, kitörhet a III. világháború, és lehet, hogy a “Halott kéz” irányítja? ( történelmi hangfelvételek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

HirdetésA Perimeter rendszert ( Система Периметр vagy Dead Hand System ) a Szovjetunió hozta létre a hidegháború idején. A pontos kezdeti létrehozás dátuma hosszú ideig titkos volt, de úgy gondolják, hogy a rendszert az 1980-as évek közepén vagy második felében fejlesztették ki, és helyezték üzembe. Ennek a korszaknak a része volt a nukleáris fegyverek és a hidegháborús feszültség kiéleződése. A “halott kéz”, vagy „koporsóból kinyúló kéz”-ként is ismert rendszer egy szovjet és orosz nukleáris háború elleni önvédelmi mechanizmus volt, amely automatikus válaszreakciót tett lehetővé egy esetleges nukleáris támadás esetén. A rendszernek a hidegháború idején és azt követően is működnie kellett annak érdekében, hogy fenntartsa az oroszországi nukleáris háború lehetőségét, még akkor is, ha az orosz vezetés megsérült vagy megszűnt.

New York-i Nemzeti Gárda, WESTHAMPTON BEACH, NY – Pedro Aguilar főtörzsőrmester 2015. január 9-én megáll egy portréra az FS Gabreski ANG kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris védelmi kiképzése során. ( A kép forrása: flickr.com )

A Perimeter rendszer létrehozásáról és működéséről számos spekuláció és pletyka keringett a hidegháború után. A rendszert gyakorlatilag egy “korai” mesterséges intelligencia vezérli, hisz végső célja, hogy emberi beavatkozás nélkül is képes legyen nukleáris csapást indítani. A pontos részletek, például a rendszer létrehozásának pontos kezdeti időpontja és a felelős szervezetek, hosszú ideig titkosak voltak, és a rendszert körülvevő homály még mindig megmaradt. Azonban azok az információk, amelyek az évek során napvilágra kerültek, arra utalnak, hogy a Perimeter rendszer a szovjet nukleáris stratégia részeként került kifejlesztésre, és a hidegháború időszakában működött annak érdekében, hogy fenntartsa a második nukleáris ütés képességét és erősítse az elrettentést az ellenfél részéről.

Hirdetés


A Perimeter rendszer működése és célja:

  1. Automatizált Vezérlés: A Perimeter rendszer automatizált hálózatként működött, amely érzékelte a nukleáris robbanásokat és a különböző kommunikációs csatornákon keresztül tartotta a kapcsolatot a parancsnoki központokkal.
  2. Érzékelés: A rendszer folyamatosan figyelte a nukleáris detonációkat és a különböző érzékelőrendszereket használt, hogy azonosítsa a támadások helyét és intenzitását.
  3. Parancsnoki Központok: A Perimeter rendszerhez kapcsolódó parancsnoki központok a Szovjetunió területén voltak elhelyezve. Ezekben a központokban dolgozó szakemberek figyelték a rendszer értesítéseit és készen álltak arra, hogy szükség esetén beavatkozzanak.
  4. Automatikus Válaszreakció: Amennyiben a rendszer érzékelte, hogy a Szovjetunió területén nukleáris támadás történt, és elvesztette a kapcsolatot a vezetéssel vagy a vezetés nem tudott válaszolni, a Perimeter rendszernek lehetősége volt automatikus nukleáris válaszindításra.
  5. “Halott Kéz” elve: A Perimeter rendszer azt a célt szolgálta, hogy megszüntesse a második támadás lehetőségét. Azaz az ellenfélnek úgy kellett gondolnia, hogy az oroszok képesek válaszolni, még akkor is, ha az orosz vezetés megsérült vagy megszűnt. Ez elrettentő hatást gyakorolt, mivel a potenciális támadók tisztában voltak azzal, hogy egy orosz válaszreakció megkezdődhet, és ezt nem lehetne megakadályozni.

A Perimeter rendszer pontos működési részletei és alkalmazási gyakorisága titkosak maradtak, és a közelmúltig a nyilvánosság csak keveset tudott róla. Azonban a hidegháború végén és az azt követő években több részlet került nyilvánosságra a rendszer működéséről és szerepéről. A Perimeter rendszer létezése és működése emlékeztetett arra a komoly nukleáris fenyegetésre, amely a hidegháború alatt létezett, és az ilyen rendszerek hozzájárultak a háború elkerüléséhez és az atomfegyverek használatának elrettentéséhez. A hidegháború vége óta az orosz és az amerikai nukleáris politika is változott, és ezek a régi automatizált rendszerek is változásokon mentek keresztül vagy megszűnhettek. Sokak szerint nagyon valószínű, hogy ezek a rendszerek még napjainkban is élesek. Olyannyira, hogy tovább is fejleszthették őket. Mások szerint azonban soha nem is működtek, és jelenleg sincs ehhez hasonló működőképes rendszer. ( Remélem nekik van igazuk )

Érdekesség:A hidegháború  elmúlt anélkül, hogy a két nagyhatalom nukleáris konfliktusba került volna. Azonban 1983-ban, amikor a Halott kéz elvileg már üzemelt, vagy legalábbis tesztelés alatt állt,  majdnem végzetes hiba történt. Egy számítógépes meghibásodás miatt amerikai atomtámadást regisztráltak a szovjet védelmi rendszerek, és csak egy Sztaniszlav Petrov nevű tiszt lélekjelenlétén múlt, hogy nem lett nagyobb baj, és azonnali válaszcsapás.  A tisztnek gyanúsak lettek rendszer jelei, és a radarállomások sem erősítették meg a támadás tényét, így nem jelezte azt a feletteseinek, inkább kivárt. Neki volt igaza, mivel egy szoftverhiba okozta a hamis jelzést.

A rendszer önálló beindulása tehát nem egy parancs érkezésén, hanem ellenkezőleg, egy folyamatosan fogható jel megszűnésén múlik. Van egy rádióállomás Moszkva mellett ( Povarovo-ban  ( é. sz. 56° 04′ 58″, k. h. 37° 05′ 22″ UVB-76 ) rádióállomás vagy ahogy rádiós körökben nevezik, The Buzzer ( A Zümmögő ) ) amely 1982 óta működik, és  1990 óta folyamatosan egy furcsa, és félelmetes “zümmögő” hangot ad. A “legendák” szerint, ha ez a hang bizonyos ideig megszűnik, a “mesterséges intelligencia” felébred az álmából ( jelenleg elviekben “alvó állapotban van” ) és nukleáris támadást indít Oroszország ellenségei, feltételezhetően elsősorban az Egyesült Államok ellen. Vagy legalábbis “valamerre” kilövi a rakétákat! A rádióállomás pontos miértje, azonban máig nem világos, de nagy valószínűséggel a fenti Perimeter rendszer része lehet. Íme a hang, aminek elvileg nem szabad sosem leállnia: 

A cikk írásába besegített: ChatGPT ( OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?