Hirdetés


Van egy folyamatosan szóló “zümmögő” hang Oroszországban, ami ha megszűnik, kitörhet a III. világháború, és lehet, hogy a “Halott kéz” irányítja? ( történelmi hangfelvételek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A Perimeter rendszert ( Система Периметр vagy Dead Hand System ) a Szovjetunió hozta létre a hidegháború idején. A pontos kezdeti létrehozás dátuma hosszú ideig titkos volt, de úgy gondolják, hogy a rendszert az 1980-as évek közepén vagy második felében fejlesztették ki, és helyezték üzembe. Ennek a korszaknak a része volt a nukleáris fegyverek és a hidegháborús feszültség kiéleződése. A “halott kéz”, vagy „koporsóból kinyúló kéz”-ként is ismert rendszer egy szovjet és orosz nukleáris háború elleni önvédelmi mechanizmus volt, amely automatikus válaszreakciót tett lehetővé egy esetleges nukleáris támadás esetén. A rendszernek a hidegháború idején és azt követően is működnie kellett annak érdekében, hogy fenntartsa az oroszországi nukleáris háború lehetőségét, még akkor is, ha az orosz vezetés megsérült vagy megszűnt.

New York-i Nemzeti Gárda, WESTHAMPTON BEACH, NY – Pedro Aguilar főtörzsőrmester 2015. január 9-én megáll egy portréra az FS Gabreski ANG kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris védelmi kiképzése során. ( A kép forrása: flickr.com )

A Perimeter rendszer létrehozásáról és működéséről számos spekuláció és pletyka keringett a hidegháború után. A rendszert gyakorlatilag egy “korai” mesterséges intelligencia vezérli, hisz végső célja, hogy emberi beavatkozás nélkül is képes legyen nukleáris csapást indítani. A pontos részletek, például a rendszer létrehozásának pontos kezdeti időpontja és a felelős szervezetek, hosszú ideig titkosak voltak, és a rendszert körülvevő homály még mindig megmaradt. Azonban azok az információk, amelyek az évek során napvilágra kerültek, arra utalnak, hogy a Perimeter rendszer a szovjet nukleáris stratégia részeként került kifejlesztésre, és a hidegháború időszakában működött annak érdekében, hogy fenntartsa a második nukleáris ütés képességét és erősítse az elrettentést az ellenfél részéről.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

A Perimeter rendszer működése és célja:

  1. Automatizált Vezérlés: A Perimeter rendszer automatizált hálózatként működött, amely érzékelte a nukleáris robbanásokat és a különböző kommunikációs csatornákon keresztül tartotta a kapcsolatot a parancsnoki központokkal.
  2. Érzékelés: A rendszer folyamatosan figyelte a nukleáris detonációkat és a különböző érzékelőrendszereket használt, hogy azonosítsa a támadások helyét és intenzitását.
  3. Parancsnoki Központok: A Perimeter rendszerhez kapcsolódó parancsnoki központok a Szovjetunió területén voltak elhelyezve. Ezekben a központokban dolgozó szakemberek figyelték a rendszer értesítéseit és készen álltak arra, hogy szükség esetén beavatkozzanak.
  4. Automatikus Válaszreakció: Amennyiben a rendszer érzékelte, hogy a Szovjetunió területén nukleáris támadás történt, és elvesztette a kapcsolatot a vezetéssel vagy a vezetés nem tudott válaszolni, a Perimeter rendszernek lehetősége volt automatikus nukleáris válaszindításra.
  5. “Halott Kéz” elve: A Perimeter rendszer azt a célt szolgálta, hogy megszüntesse a második támadás lehetőségét. Azaz az ellenfélnek úgy kellett gondolnia, hogy az oroszok képesek válaszolni, még akkor is, ha az orosz vezetés megsérült vagy megszűnt. Ez elrettentő hatást gyakorolt, mivel a potenciális támadók tisztában voltak azzal, hogy egy orosz válaszreakció megkezdődhet, és ezt nem lehetne megakadályozni.

A Perimeter rendszer pontos működési részletei és alkalmazási gyakorisága titkosak maradtak, és a közelmúltig a nyilvánosság csak keveset tudott róla. Azonban a hidegháború végén és az azt követő években több részlet került nyilvánosságra a rendszer működéséről és szerepéről. A Perimeter rendszer létezése és működése emlékeztetett arra a komoly nukleáris fenyegetésre, amely a hidegháború alatt létezett, és az ilyen rendszerek hozzájárultak a háború elkerüléséhez és az atomfegyverek használatának elrettentéséhez. A hidegháború vége óta az orosz és az amerikai nukleáris politika is változott, és ezek a régi automatizált rendszerek is változásokon mentek keresztül vagy megszűnhettek. Sokak szerint nagyon valószínű, hogy ezek a rendszerek még napjainkban is élesek. Olyannyira, hogy tovább is fejleszthették őket. Mások szerint azonban soha nem is működtek, és jelenleg sincs ehhez hasonló működőképes rendszer. ( Remélem nekik van igazuk )

Érdekesség:A hidegháború  elmúlt anélkül, hogy a két nagyhatalom nukleáris konfliktusba került volna. Azonban 1983-ban, amikor a Halott kéz elvileg már üzemelt, vagy legalábbis tesztelés alatt állt,  majdnem végzetes hiba történt. Egy számítógépes meghibásodás miatt amerikai atomtámadást regisztráltak a szovjet védelmi rendszerek, és csak egy Sztaniszlav Petrov nevű tiszt lélekjelenlétén múlt, hogy nem lett nagyobb baj, és azonnali válaszcsapás.  A tisztnek gyanúsak lettek rendszer jelei, és a radarállomások sem erősítették meg a támadás tényét, így nem jelezte azt a feletteseinek, inkább kivárt. Neki volt igaza, mivel egy szoftverhiba okozta a hamis jelzést.

A rendszer önálló beindulása tehát nem egy parancs érkezésén, hanem ellenkezőleg, egy folyamatosan fogható jel megszűnésén múlik. Van egy rádióállomás Moszkva mellett ( Povarovo-ban  ( é. sz. 56° 04′ 58″, k. h. 37° 05′ 22″ UVB-76 ) rádióállomás vagy ahogy rádiós körökben nevezik, The Buzzer ( A Zümmögő ) ) amely 1982 óta működik, és  1990 óta folyamatosan egy furcsa, és félelmetes “zümmögő” hangot ad. A “legendák” szerint, ha ez a hang bizonyos ideig megszűnik, a “mesterséges intelligencia” felébred az álmából ( jelenleg elviekben “alvó állapotban van” ) és nukleáris támadást indít Oroszország ellenségei, feltételezhetően elsősorban az Egyesült Államok ellen. Vagy legalábbis “valamerre” kilövi a rakétákat! A rádióállomás pontos miértje, azonban máig nem világos, de nagy valószínűséggel a fenti Perimeter rendszer része lehet. Íme a hang, aminek elvileg nem szabad sosem leállnia: 

A cikk írásába besegített: ChatGPT ( OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések