Hirdetés


Szenzációs felfedezés! Egy eddig rejtve maradt szobát fedeztek fel, a lengyel poznańi múzeum alagsorában!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A poznańi Iparművészeti Múzeum nemcsak olasz, német, nyugat-európai és lengyel barokk festmények gyűjteményét őrzi, hanem egy középkori konyhát is rejt az évszázados épületének alagsorában, amely egykor királyi tiszteket látott vendégül. A múzeum régészei a közelmúltban fedezték fel az adminisztrációs épület alatt húzódó alagsorban a középkori konyha maradványait. Ez nem csupán egy átlagos konyha volt, hanem egy királyi konyha, amelyet a kutatók a 14. vagy 15. századra datálnak.- írja az artnet.com

Ez az egyik legrégebbi királyi konyha, amely fennmaradt Lengyelországban, ha nem is a legősibb” – emelte ki a csapat egy közleményben. A királyi konyha a 13. századi I. Przemysł herceg poznańi királyi kastélyához tartozott, melynek építése 1249-ben kezdődött. A kastély magában foglalta a tornyot, egy teret és egy déli fekvésű bejáratot, melyet sánc vett körül. A kastélyt évszázadok alatt többször felégették, újjáépítették, lerombolták és helyreállították. A fennmaradt részek különböző célra szolgáltak az állami levéltártól a kormányhivatalig, míg végül az Iparművészeti Múzeumnak adtak otthont.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. Talán a művész így próbálta meg ábrázolni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

A középkori királyi konyha feltárása a lengyelországi poznańi Iparművészeti Múzeum alagsorában. ( A kép forrása: Martyna Płaczek )

A középkori királyi konyha feltárása során a régészek egy masszív gótikus oszlopot tártak fel, mely körülbelül 9 x 11 méteres teret foglalt el, és egykor a konyhai tűzhely páraelszívóját is tartalmazhatta. Írásos források szerint a helyen egy kút is állt egykor. Az épület udvarán ásott árokban több mint 6000 leletet találtak, köztük kerámiákat, állatcsontokat és hypocaustum-cseréptöredékeket, melyek arra utalnak, hogy a középkori vár fűtött volt. Ezek a tárgyak a 16. századból származnak. Az ásatás azt jelzi, hogy folytatódik a Királyi Kastély történetének feltárása, melyre közel két évtizeddel ezelőtt kezdték el, majd hosszú időn át szünetelt. A csapat célja, hogy feltárja a vár egykori kútját is, mely valószínűleg hat lábnyi romok alatt rejtőzik.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések