Hirdetés


Néhány érdekesség a chilei peso-ról!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Chile, Dél-Amerika egyik stabil, vezető gazdasági hatalma. Egy hosszú “földsáv”, amely az Andok hegyvonulatai, és a Csendes-óceán között helyezkedik el,  a Dél-Amerikai kontinens nyugati felén. A terület első lakói az észak felől 10 000 évvel ezelőtt ide vándorló emberek voltak, akik a folyók termékeny völgyeiben valamint a tengerparton telepedtek le. Az Inka Birodalom az 1500-as évek elejére elfoglalta a mai Észak-Chile kopár, kietlen területeit is. Nem sokkal ezután ( 1520-ban érkezett Magellan ) a spanyol birodalom gyarmatosította, és függetlenségét csak jóval később,  1818 február 12.-én kiáltották ki, azonban ennek  hivatalos elismerésére, csak 1844 április 25.-én került sor.

A chilei függetlenség kikiáltásának pillanata, Proclamación y jura de la Independencia de Chile, by Pedro Subercaseaux Errázuriz (1945), ( A kép forrása: wikipedia.org )

A saját pénz ötlete 1817-ben merült fel, amikor már alakultak a függetlenségért harcoló csoportok, mozgalmak. Ez meg is valósult, a  pesót először 1817-ben vezették be, a spanyol gyarmati uralom utolsó éveiben, de értékét, akkor még a spanyol valutához kötötték, és az aranystandardra helyezték. A Banco Central de Chile ellenőrizte a peso forgalmát. Noha a peso szabadon lebeghet a piacon, a Központi Bank megtartott némi ellenőrzést a valuta túlzott leértékelődése ellen, amelyet a Központi Bank bizonyos esetekben gyakorolt is. A chilei peso 1960-ig volt fizetőeszköz, amikor is felváltotta egy új pénznem, az escudo.

Azonban az escudo rövid életűnek bizonyult, 1975-ben, visszatért a peso, és a mai napig is Chile fizetőeszköze. 1960-as kivezetésekor, 1 escudo = 1000 peso értékben határoztak meg, és az escudo-t tovább osztották 100 centesimora. A Centesimo érméket bronzból és bronz-alumínium ötvözetből bocsátották ki. A peso 1975. szeptemberi újbóli bevezetése során megfordították ezt az arányt, és az új peso értékét 1 peso = 1000 escudo értékben határozták meg. 🙂 Hááát, még mondja valaki, hogy a központi bankoknak nincs hatalma. Igazából kedvük szerint hoznak létre új pénzeket, és határozzák meg az értéküket! 

A chilei pesot megszületése elején, ezüstből verték, később váltottak olcsóbb fémekre, mint réz, nikkel, réz-nikkel. Chilét 1973 és 1990 között katonai junta uralta. A junta uralma alatt a peso érméken egy nő képe látható, aki éppen a rabláncaiból szabadul ki. Az érmék előlapján a LIBERTAD felirat és a katonai puccs dátuma is található.  A köztársaság 1990-es helyreállítása után új dizájnt fogadtak el, a legendás chilei szabadságharcos, Bernardo O’Higgins alakjával az előlapon.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

2008-ban a chilei pénzverde egy sor új 50 peso-s érmét bocsátott ki, amelyeken országuk neve hibásan van írva. CHILE helyett CHIIE-nek írták. A következő évben ez a hiba országos hírlapokra került, és Gregorio Iniguez, a pénzverde vezérigazgatója kénytelen volt lemondani. Ezek a helytelenül írt érmék azonban azonnali sikert arattak a numizmatikusok körében!

Íme a hiba 🙂

 

Az érme képek forrása: foronum.com, ma-shops.com ( érme1, érme2 )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések