Hirdetés


Mi tette a világ legértékesebb érméjévé, az 1933-as Saint-Gaudens Double Eagle-t.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Az előző cikkben, amikor is a tavalyi év 25 hivatalosan eladott, legdrágább érméinek listáját mutattam be, írtam egy rekordról is, amit az “első helyezett”, 1933-as  Saint-Gaudens Double Eagle, állított fel. Ugyanis, még sosem kelt el érme, ( hivatalos aukción ) ilyen magas áron. A realizált ár, elképesztő magasan zárult, közel 19 millió dollár, vagyis  jelenlegi árfolyamon, kb.: 5,9 milliárd Ft volt a végső licit. Ennek apropóján gondoltam, hogy nézzük meg, ennek az érmének a történetét, miért is lett a világ legdrágább érméje!

Theodore Roosevelt, Augustus Saint-Gaudens, Franklin Delano Roosevelt

Nos bár aranyból készült, és magas állapot minősítéssel rendelkezik, nem ezek a fő okai, rendkívüli értékének. Hanem többek között a történelmi narratívája, jelentősége, és hogy tulajdonképpen 1 db létezik belőle. Vagyis 1 db, amit hivatalosan, magántulajdonként birtokolni lehet, az Egyesült Államok engedélyével.

Eredetileg jóval több készült belőle, mint amennyi fennmaradt. Az Egyesült Államok Pénzverdéje 1933-ban 445 500 db-ot vert,  körülbelül 10 nappal Franklin Delano Roosevelt elnök beiktatása után. Ha valamennyire ismerjük a történelmet, tudhatjuk, hogy az Egyesült Államok, és úgy általában az egész világ, a nagy gazdasági világválsággal küzdött ebben az időszakban. Magát a “Double Eagle”, vagyis Dupla Sas aranypénzeket 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki imádta a csodás görög érméket, és szerette volna, hasonló “pompájú” érmék lennének forgalomban, Amerikában is. Azonban 1933-ban, az új elnök, ( aki távoli rokona volt Theodore Roosevelt-nek ), Franklin Delano Roosevelt, fájdalmas gazdasági döntésekre kényszerült, hogy visszaszorítsa a hatalmasra nőtt munkanélküliséget, szegénységet. Több intézkedése is volt, de minket most csak az 1933 április 5-én aláírt 6102. számú végrehajtási rendelet érdekel. Ebben az elnök „megtiltja az aranyérmék, aranyrúd és aranybizonyítványok felhalmozását az Egyesült Államok kontinentális részén”, ezzel gyakorlatilag megszünteti az aranystandardot. Megkezdődött  az összes amerikai aranyérme visszahívása, amelyeket végül beolvasztottak.

Aranystandard: Egy monetáris rendszer, amely közvetlenül összekapcsolja az adott valuta értékét az arany értékével. Az aranystandardot alkalmazó ország nem növelheti a forgalomban lévő pénz mennyiségét anélkül, hogy  ne növelné arányosan az aranytartalékokat is. Mivel a globális aranykínálat csak lassan növekszik, így az aranystandard egyfajta kontroll ami az adott kormány túlköltekezését és az infláció emelkedését akadályozza meg. Napjainkban egyetlen ország sem támogatja ezt a típusú monetáris rendszert, de a múltban sokan voltak, köztük az Egyesült Államok is, akik alkalmazták. 1879-től kezdődően fél évszázadon keresztül az amerikaiak 1 uncia aranyat 20,67 dollárét tudtak beváltani, illetve kereskedni vele. Az ország 1933-ban felhagyott az aranystandarddal, és 1971-ben teljesen megszakította a dollár és az arany közötti kapcsolatot is. Az Egyesült Államokban most egy fiat pénzrendszer működik, azaz a dollár értéke nem kapcsolódik semmilyen konkrét eszközhöz sem.Ezzel lehetővé vált, hogy a  kormány “korlátlan” pénzt pumpáljon a gazdaságba és alacsonyan tartsa a kamatlábakat.

Augustus Saint-Gaudens

Az érmét Augustus Saint-Gaudens szobrász, érmetervező tervezte, és készítette el a pénzverde számára. Sajnos ekkor már rossz egészségügyi állapotban volt ( még 1900-ban rákkal diagnosztizálták ), ezért lassan készült el teljesen, azonban végül Theodore Roosevelt elnök nagyon elégedett volt a végeredménnyel. A végleges jóváhagyás azonban csak halála után történt, amikor is kisebb módosításokat hajtottak végre. Túl nehéznek bizonyult az érme, ezért “levettek” a dombormű kialakításból, így az érmét egyetlen ütéssel le lehetett ütni. Az érméről eredetileg hiányzott a  In God We Trust ” felirat ( Roosevelt kifejezetten arra kérte, Saint-Gaudenst, hogy ne helyezze el a feliratot,  mivel úgy érezte, hogy az érméken feltüntetett mottó Isten nevének lealacsonyítása, mivel az érméket akár bűncselekményekre is felhasználhatják, költhetik. ) ami sokak felháborodása után, a Kongresszus felszólítására, végül rákerült az érmére.

Hirdetés


Nos az elnöki rendelet után, az érmét, arany érméket, csak numizmatikai célra lehetett megőrizni, és kereskedni velük, minden máshoz engedélyre volt szükség. Az érméket folyamatosan olvasztották be.  A pénzverde két 1933-as kettős sast küldött a Smithsonian Institute for the National Coin Collection-hez, ahol ma is őrzik. Az 1940-es évek elejére nyolc-tíz példány volt ismert,  kettőt a texasi kereskedő, B. Max Mehl értékesített. 1944-ben az amerikai titkosszolgálat vizsgálata megállapította, hogy minden “dupla sas”, illegális úton kerülhetett ki a pénzverdéből, ezért többet lefoglaltak, és szintén beolvasztottak.  Egy darab azonban Farouk egyiptomi király kezébe került, aki még az Egyesült Államok kiviteli engedélyét is megszerezte az érméhez. Ezzel, tulajdonképpen legalizálta ezt a darabot.

Miután Farouk egyiptomi király elvesztette hatalmát, és száműzték, mesés gyűjteményét a kormány lefoglalta, és a  Sotheby’s-en keresztül, értékesítette. Azonban az 1933-as Double Eagle ekkor még nem került elő, csak az 1990-es évek végén bukkant fel újra, mikor Stephen Fenton brit érmekereskedő 1996-ban átadta az érmét az Egyesült Államok hatóságainak.

Az érme jogi státusza több éven át kérdéses volt, ez idő alatt a New York-i World Trade Center egyik titkos trezorjában őrizték. Közvetlenül azelőtt, hogy 2001-ben terrortámadások elpusztították volna a World Trade Centert, a Farouk királytól származó, 1933-as Saint-Gaudens Double Eagle példány jogi státuszát megoldották, és ezt követően az érmét elszállították a szerencsétlenül járt New York-i épületből. Az érmét a Sotheby’s és a Stack’s adta el 2002-ben, 7,59 millió dolláros akkor világrekordnak számító áron. Az új tulajdonos Stuart Weitzman lett, híres amerikai cipőtervező.  Ez a példány kelt el tavaly, újra rekord áron 🙂 Úgy tudjuk, hogy az árverés bevételét a gyűjtő jótékonysági szervezetei – köztük egy orvosi kutatási projekt -, dizájniskolája és egy madridi zsidó múzeum között osztották szét.

1933-as Saint-Gaudens Double Eagle, Sotheby’s, 2021 június

Nos tehát az 1933-as  Saint-Gaudens Double Eagle-t ritkasága, és történelmi narratívája teszi a világ legértékesebb érméjévé. Illetve maga az a tény, hogy nemhogy ritkaság, hanem tulajdonképpen csak egyetlen példányt lehet az Egyesült Államok kormányán kívül birtokolni. Amennyiben egész véletlenül felbukkanna még 1, vagy több példány, az, vagy azok, az Egyesült Államok kormányának tulajdonát képezik, birtoklásuk illegális.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések