“Amikor Rommel megszökik, az olasz katonáknak kell maradniuk!” ( Brit propaganda szórólap Észak-Afrikából, II. világháború )

“Amikor Rommel megszökik, az olasz katonáknak kell maradniuk!” ( Brit propaganda szórólap Észak-Afrikából, II. világháború )
A tengelycsapatok észak-afrikai veresége után a szövetséges csapatok arra készültek, hogy a területet felhasználva támadásokat indítsanak Olaszország és Dél-Európa más részei ellen. Itt 1943-ban az Egyesült Államok Légiközlekedési Parancsnokságának repülőgépe repül át a gízai piramisok felett, hadianyagokkal megrakva, Kairó közelében, Egyiptomban.
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az európaiak megjelenésével az Újvilág 1500-ban még 12 milliósra becsült őslakossága, 1900-ra 237000 főre csökkent.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Olaszország Benito Mussolini vezetésével, a Harmadik Birodalom szövetségese volt a II. világháborúban. Az olasz csapatok több fronton is támogatták a német hadsereget, így volt ez Észak-Afrikában is, bár ebben az esetben inkább ez fordítva történt. Az olasz gyarmati törekvések célja erős bázisok megteremtése volt az afrikai kontinensen is. Líbiában, Abesszíniában voltak a legjelentősebb olasz érdekeltségek, az első harci cselekmények is itt kezdődtek. 

Az olasz csapatok  Rodolfo Graziani marsall vezetésével, 1940 szeptember 13-án az olasz Líbiai területekről kiindulva,  megtámadták Egyiptomot, de felmerült egy brit ellentámadás lehetősége. Hitler úgy döntött támogatni fogja az észak-afrikai olasz csapatokat, és ennek érdekében Afrikába küldte Erwin Rommel tábornok vezetésével felálló Afrika hadtestet ( Afrika Korps ). Az első csapatok 1941. február 11-én érkeztek meg Tripoliba. Ekkor még az olaszoknak nyújtott segítségen kívül nem játszott fontos szerepet a náci hadvezetés terveiben az afrikai hadszíntér, a fő erőket az Oroszország elleni offenzíva kötötte le. Azonban ez idővel változott, és felismerték az esetleges német győzelem jelentőségét a háború további alakulása szempontjából. Mindezek ellenére azonban a kezdeti jelentős német sikerek végül elmaradtak, megfelelő utánpótlást Rommel nem kapott, az olasz csapatok harcképessége jelentősen meggyengült, így ők már nem tudták érdemben befolyásolni egy-egy csata kimenetelét.

Rommel már Európában tartózkodott, amikor 1943. május 13-án Tuniszban Hans Cramer parancsnok kapitulált, a német és olasz csapatok letették a fegyvert. Több százezer katona esett hadifogságba. A pár hónappal azelőtti sztálingrádi csatavesztés óta, ez volt a tengelyhatalmak legsúlyosabb veresége, amely bizonyosan érdemben befolyásolta a háború további alakulását.

Kétezer olasz fogoly vonul vissza a nyolcadik hadsereg vonalain keresztül egy Bren lánctalpas páncélkocsi vezetésével a tunéziai sivatagban, 1943 márciusában. A foglyokat El-Hamma mellett fogták el, miután német szövetségeseik kivonultak a városból.

Nos úgy mint máshol is, ezen a fronton is, a harci cselekményekkel párhuzamosan zajlott a propaganda háború is. Az alábbiakban egy brit propaganda szórólapot mutatnék be, amit az olasz katonák számára “címeztek” (  Soldati D’Italia!, – Olaszország Katonái! )

Az alábbiakban megpróbálom a szórólap fordítását bemutatni nektek. Google fordítót próbálok használni, szóval biztosan nem lesz maximálisan hiteles, ezt vegyétek figyelembe, azonban mindenféleképpen érdemes még így is elolvasni.

OLASZORSZÁG KATONAI! ( Ez olaszul, az olasz katonáknak )

Becsülettel harcoltál, egy reménytelen harcban, erősebb ellenféllel szemben. Kénytelen voltál harcolni régi ellenségeid – a németek – oldalán és tegnapi szövetségeseid: az amerikaiak és a britek ellen. Bátran harcoltál, annak ellenére, hogy a testvéreid ( ? et ) sokszor elárulták, és visszavonultak El-Alamienből, Tripoliba. NÉMETORSZÁG A VÉGSŐKIG HARCOL AZ UTOLSÓ OLASZIG! Amikor Rommel megszökik, az olasz katonáknak kell maradniuk, hogy végrehajtsák a kétségbeesett utóvédakciókat. Miért harcolj és halj meg Németországért, ha élhetsz Olaszországért? Bátor olasz katonák! Nekünk, amerikaiaknak és briteknek, jó okunk van arra, hogy ismerjük és tiszteljük Olaszország becsületét és dicsőségét. Az előtted álló amerikai hadseregben több ezer olasz származású ember van, akiknek atyái, atyáitok vér szerinti testvérei. Harcolnak, hogy megvédjék magukat, hogy megőrizzék szabadságukat, Hitler ellen, és értetek is  harcolnak, hogy kivívják Olaszországnak a szabadságot a függetlenséget.

OLASZOK! 

Ezt a szórólapot, amelyet az amerikai vagy a brit vonalon magaddal  hozol, nem a megadás jelének, hanem a becsület és a bölcsesség szimbólumának fogjuk tekinteni. Biztonságba kerülsz, és így élni fogsz, hogy újraéleszthessed Olaszországot, visszaállítva az őt megillető helyét a világ nemzetei között. Ha valamilyen oknál fogva nem tudod elhozni ezt a szórólapot, akkor is gyere el hozzánk, és ugyanúgy fogunk üdvözölni.

 

SALVACONDOTTO  ( BIZTONSÁGOS UTASÍTÁS, vagy ÁTJÁRÁS ) 

Laissez-passer ( francia nyelven, igazolvány )

Pass ( angol nyelven, igazolvány )

Hirdetés

Itt van egy kis érdekesség, a google fordító a SALVACONDOTTO-t spanyol, és nem olasz szóként ismeri fel. Szóval egy kicsit összezavarták az olasz katonákat, és megeshet, hogy ezt a részt nem értették, de megeshet az is, hogy ez szándékos és csak én gondolom ezt rosszul, és a google is téved, vagy éppen pont, hogy nem téved.

Bármely olasz katonát, aki bemutatja ezt a menedéklevelet, lefegyverzik, fogolynak nyilvánítják, és a hátra  kísérik, miután élelmet, és ha szükséges, orvosi segítséget kapott.

AMERIKAI ÉS BRIT ELŐŐRSÖKNEK ( ez angolul ): 

Minden olasz katonát, aki ezt a menedéklevelet bemutatja, le kell fegyverezni, foglyul ejteni és a hátra kell küldeni, miután adott esetben élelmet és orvosi ellátást kapott.

A FRANCIA ELŐŐRSÖKNEK ( ez francia nyelven ):

Minden olasz katonát, aki bemutatja ezt az igazolást, mened, lefegyverzik, fogságba ejtik és a hátra küldik, miután élelmet és szükség esetén orvosi segítséget kapott.

LASCIAPASSARE

Laissez-passer

Safe-conduct

Francia Tunéziából, minden olasz katona kapja meg ezt a papírt.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Kincsleletek régen: A bényi kincs ( 1964 )

A Bényi éremkincsleletet 1964 szeptemberében találták Bény (szk. Bíňa) községben egy régészeti feltárás (Jozef Paulík) folyamán. A bizánci solidusok (összesen 108 db) egy bikónikus díszítetlen edényben voltak >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?