Hirdetés


Aranykincset fedeztek fel izraeli régészek!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság ( IAA ) régészei aranyérméket találtak az ókori Paneas városában. Paneas, később Banias néven ismert, a Golán-fennsíkon található, egy természetes forrás közelében, a Hermon-hegy lábánál a mai Izraelben.

A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a helyet először a kánaániak alapították, akik szentélyt szenteltek Baál istennek. Paneast először a hellenisztikus időszakban említették a pániumi csata kapcsán, amelyet Kr.e. 200–198 körül vívtak, amikor Plinius leírta a régió nevét, Panionnak, a várost pedig Paneasnak. Mindkét név Pantól, a vadon élő istenétől és a görög mitológiában a nimfák társától származik.

Paneas csúcspontját a kora római időszakban érte el, amikor Nagy Heródes és fia, Heródes Fülöp újjáépítette a várost, és elnevezte Caesarea Philippinek, Augustus római császár tiszteletére. Az i.sz. 5. században, a Római Birodalom felosztását követően a város a Keleti ( később Bizánci ) Birodalom része volt, de végül elpusztult a Levantei arab hódítás miatt a Kr.u. 7. században. A Bizánci Birodalom, a Római Birodalom keleti fele volt, a leghosszabb ideig fennálló középkori birodalom, amely több mint 1000 évig fennmaradt.

Hirdetés


Gabriela Bijovsky, az Izraeli Régiségügyi Hatóság valutaszakértője megvizsgálja a Baniasból származó érméket. Fotó: Izraeli Régiségügyi Hatóság

Az IAA régészei által végzett ásatások során egy 44 darabos aranyérméből álló kincsre bukkantak egy ősi falmaradványba rejtve, amely a Késő Római Birodalomban és a Bizánci Birodalomban kibocsátott nagy tisztaságú aranyérméből állt, amelyet először Konstantin császár ( i.sz. 306-337 ) bocsátott forgalomba. A régészek bronzérméket, valamint épületek, vízcsatornák és csövek maradványait is feltárták. Feltehetően a kincs eredeti tulajdonosa a muszlim támadásoktól tartva rejtette el a vagyonát, azonban visszamenni érte már nem tudott.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések