Aranykincset fedeztek fel izraeli régészek!

Hirdetés

Aranykincset fedeztek fel izraeli régészek!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság ( IAA ) régészei aranyérméket találtak az ókori Paneas városában. Paneas, később Banias néven ismert, a Golán-fennsíkon található, egy természetes forrás közelében, a Hermon-hegy lábánál a mai Izraelben.

A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a helyet először a kánaániak alapították, akik szentélyt szenteltek Baál istennek. Paneast először a hellenisztikus időszakban említették a pániumi csata kapcsán, amelyet Kr.e. 200–198 körül vívtak, amikor Plinius leírta a régió nevét, Panionnak, a várost pedig Paneasnak. Mindkét név Pantól, a vadon élő istenétől és a görög mitológiában a nimfák társától származik.

Paneas csúcspontját a kora római időszakban érte el, amikor Nagy Heródes és fia, Heródes Fülöp újjáépítette a várost, és elnevezte Caesarea Philippinek, Augustus római császár tiszteletére. Az i.sz. 5. században, a Római Birodalom felosztását követően a város a Keleti ( később Bizánci ) Birodalom része volt, de végül elpusztult a Levantei arab hódítás miatt a Kr.u. 7. században. A Bizánci Birodalom, a Római Birodalom keleti fele volt, a leghosszabb ideig fennálló középkori birodalom, amely több mint 1000 évig fennmaradt.

Gabriela Bijovsky, az Izraeli Régiségügyi Hatóság valutaszakértője megvizsgálja a Baniasból származó érméket. Fotó: Izraeli Régiségügyi Hatóság

Hirdetés

Az IAA régészei által végzett ásatások során egy 44 darabos aranyérméből álló kincsre bukkantak egy ősi falmaradványba rejtve, amely a Késő Római Birodalomban és a Bizánci Birodalomban kibocsátott nagy tisztaságú aranyérméből állt, amelyet először Konstantin császár ( i.sz. 306-337 ) bocsátott forgalomba. A régészek bronzérméket, valamint épületek, vízcsatornák és csövek maradványait is feltárták. Feltehetően a kincs eredeti tulajdonosa a muszlim támadásoktól tartva rejtette el a vagyonát, azonban visszamenni érte már nem tudott.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Az első papírpénz története ( Kína )

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a papírpénz, a modern idők találmánya, de ez nem így van. Azon azonban már lehet >>>

Az Európai Központi Bank 2024-ig, újratervezi az eurobankjegyeket

A 2021. december 6-án kelt sajtóközlemény szerint az Európai Központi Bank 2024-ig tervezi az eurobankjegyek újratervezését. A végeleges dizájn kialakításában több >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?