Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Sir Thomas Gresham: „…a jó és a rossz érme nem foroghat együtt” ( A Gresham-törvény )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Létezik egy kevésbé ismert monetáris “törvény”, a Gresham-törvény, amiről ejtenék most pár szót. Azért mert már több száz éve jól működik, és azért mert most is működni fog. Vagyis éppen aktuális a téma. 

A Gresham-törvény megalkotója, Sir Thomas Gresham ( London 1519 – 1579. november 21. ) angol kereskedő, a City of London-beli Királyi tőzsde megalapítója. Vagy legalábbis róla nevezték el ( vagy önkényesen tulajdonítja magának ), bár 1526-ban Monetae cudendae ratio című tanulmányában, Kopernikusz ( latinul: Nicolaus Copernicus, lengyelül: Mikołaj Kopernik, gyakran Nikolausz Kopernikusz, németül: Nikolaus Kopernikus ), ( Toruń, 1473. február 19. – Frombork, 1543. május 24. ) lengyel csillagász, már leírta. Maga a “törvény” nagyon egyszerű. Azt mondja ki, hogy ha egy monetáris rendszerben kétféle pénznem van forgalomban, a rosszabbik fogja kiszorítani a jobbat ( értékállóbbat ) a forgalomból. A rossz pénz alatt, a névértékénél alacsonyabb nemesfém-tartalmú pénzt, míg a jó pénz alatt ennek az ellentettjét értjük.  Napjainkra kivetítve, mivel forgalmi pénzekben már nincs nemesfém, a megállapítást nehezebb, de nem lehetetlen bizonyítani.

Hogyan is kell ezt elképzelni? Gresham egyben I. Erzsébet királynő ( angolul: Elizabeth I; Greenwich, Angol Királyság, 1533. szeptember 7. – Richmond, Angol Királyság, 1603. március 24. ), Anglia és Írország királynője 1558-tól 1603-ban bekövetkezett haláláig. ) tanácsadója is volt. A királynő felkérte, hogy segítsen megállítani a növekvő inflációt, és állítsa le az angol font árfolyamának zuhanását. Gresham tulajdonképpen leértéktelenítette a fontot ( csökkentette az ezüst arányokat ), így azoknak korábbi névértéküknél jóval kisebb értéke lett. “Rosszabb pénzt” hozott létre, de nem növelte azok forgalomba kerülő mennyiségét. Tulajdonképpen pénzt, keresletet, vásárlóerőt vont ki a gazdaságból, ami fájdalmas volt ugyan a mindennapokban, de megállította az inflációt.  Érvelésének részeként azt írta: „…a jó és a rossz érme nem foroghat együtt”. Mivel Erzsébet elődjei, és itt elsősorban VIII. Henrik-re és VI. Eduárd-ra gondolunk, fizetőeszköz-törvényeket kényszerítettek az angolokra, amelyek megkövetelték, hogy az emberek fogadják el az alacsony minőségű pénzverést. Ennek eredményeként csak olyan érmék álltak rendelkezésre, amelyek ezüsttartalmát töredékére csökkentették.

Az ezüstnek és aranynak azonban valódi értéke van. Mindig van piacuk, mert az emberek mindenhol felismerik, és hajlandóak árukat és szolgáltatásokat eladni értük. Amikor VIII. Henrik kevesebb ezüsttartalmú, de azonos névértékű érméket veretett, az emberek tudták, hogy ez nekik rossz üzlet lesz. Kénytelenek voltak azonban ezt elfogadni, így kereskedelemre használták is őket, azonban a megtakarítások tárolására felhalmozták a magasabb ezüsttartalmú régi érméket. A rossz pénz kiűzte a jó pénzt a forgalomból. Innen származik a mondás:” rossz pénz nem vész el.” A rossz pénz pedig amiknek tényleges fémértéke jóval kisebb, mint a névértéke, forgalomba marad. Lényegében a mai fiat valuták is ilyenek. Ha a kriptovalutákat nevezhetjük pénznek, akkor például ők tökéletesen megfelelnek  a “rossz pénz” fogalmának.

Hirdetés


Úgy is fogalmazhatnánk, hogy jelenleg NINCS jó pénz forgalomban. Hisz sem ezüst, vagy arany fedezet nincs mögöttük, és ők maguk ( a fémek ) sem tartalmaznak nemesfémet, vagy értékesebb fémet. De ami miatt érdekesnek találom ezt a megállapítást az az,  hogy az élet más területére is igaz. Nézzünk egy példát:

Ha mondjuk a numizmatikamagyarorszag.hu a “jó pénz”, és mondjuk a blikkruzs.blikk.hu ( blikkruzs ) a “rossz pénz”, és a rajtuk található tartalmakat is eképpen soroljuk be, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy az internet mindennapi forgalmában a blikkruzs lesz ami forgalomban marad ( kiszorít minket ), és a valós, belső értékkel bíró 🙂 numizmatikamagyarorszag.hu fog eltűnni. A mi oldalunkat kevesen, csak célzottan “használják” majd, sosem lesz a “megtakarításon” kívül, igazán “forgalomban”. De mondjuk egy intellektualitást, gondolkodást romboló apokalipszisben, aki numizmatikamagyarorszag.hu-kat tart megtakarításban, az túlélheti majd azt 🙂

Vagyis “jó pénzt” birtokolni érték, a “rossz pénzt” pedig használni, forgatni kell, és minél kevesebb ideig magadnál tartani, hisz értéke folyamatosan csökken.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?