Hirdetés


Heti makronaptár – Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Budapest, 2023. február 5., vasárnap ( MTI ) – A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) a kiskereskedelmi forgalom decemberi statisztikáit. A kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg 2022 novemberében az előző év azonos időszakit. Novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Tavaly január-novemberben a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Kedden az ipari termelés decemberi első becslését közlik. 2022 novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében mérséklődött a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. októberinél 0,7 százalékkal kisebb volt.

Hirdetés


Szerdán a külkereskedelmi forgalom decemberi előzetes adatát adja ki a KSH. 2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 3,0, az importé 6,7 százalékkal nőtt. 2022. novemberében a kivitel értéke 13,3 milliárd euró (5421 milliárd forint), a behozatalé 14,7 milliárd euró (6011 milliárd forint) volt.

Ugyancsak szerdán közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. A januárban közzétett adatok szerint az ország biztonságát és energiaellátását megalapozó intézkedések következtében a költségvetés 4753,4 milliárd forintos hiánnyal zárt 2022 végén. Az államháztartás központi alrendszerének decemberi pénzforgalmi hiánya 1287,0 milliárd forintot tett ki, így az éves hiány 4753,4 milliárd forint volt 2022-ben. A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 4611,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 263,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 405,8 milliárd forintos hiányt mutattak. 2022-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya várhatóan a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9 százalékén alakult, a különleges földgázkészlet-felhalmozást is számítva pedig a hiány 6,1 százalékon teljesülhetett.

Pénteken a fogyasztói árak januári adata jelenik meg. 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések