Hirdetés


Felismeritek ki látható ezen a bankjegyen?


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

A nemrég elhunyt II. Erzsébet ( angolul: Elizabeth II, teljes születési nevén: Erzsébet Alexandra Mária, angolul: Elizabeth Alexandra Mary; London, 1926. április 21. – Balmorali kastély, Skócia, 2022. szeptember 8. ), királynő nemcsak a leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodó volt, de másban is “rekorder”. Világszerte, több mint 30 országban ábrázolták bankjegyeken, illetve érméken. A teljes listába, részletekbe most nem mennék bele, de rá emlékezve, nézzük meg az első portrét, amit róla készítettek és rákerült egy bankjegyre. 

Erzsébet hercegnő kiviszi a lovát lovagolni, 1935

A bankjegy, egy 20$-os bankjegy, amit Kanadában hoztak forgalomba 1935-ben! Erzsébet, ekkor még csak 🙂 8 éves ( porté készítésekor ), rangja pedig “leendő” királynő, vagyis pontosabban ekkor még Princess Elizabeth, Erzsébet hercegnő 🙂

Íme egy viseltesebb bankjegy:

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

…és íme a kis hercegnő 🙂 kinagyított arcképe:

 

 

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések