Hirdetés


Egy volt francia gyarmat, ahol még mindig nincs saját forgalmi érme kibocsátva.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Ez a rövid cikk, Afrika kedvelőknek készült, és egy volt francia gyarmati országról szól, pár mondatban. Ez az ország,  Szenegál, akinek a mai napig nincsenek saját forgalmi érméi kibocsátva. Emlékérmék, nem-forgalmi érmék, gyűjtői érmék, zsetonok készültek, és csak néhány érmét nevezhetünk, nem forgalomban lévő törvényes fizetőeszköznek, iyen például az 1968-as aranyérme, valamint az 1975-ös arany és ezüst érme sorozat. Illetve  2017-től, 2020-ig adtak még ki néhány gyűjtői érmét. 

 

Group of Kanem-Bu warriors. From The earth and its inhabitants, Africa, ( published 1890-1893 [v.1, 1892] ).

A Szenegálban használt pénznem egy közös valuta – a „CFA frank ( nyugat )”. A „CFA frank ( nyugat )” Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart, Mali, Niger, Szenegál és Togo közös pénzneme. Ez a nyolc ország alkotja a Nyugat-afrikai Gazdasági és Monetáris Uniót ( WAEMU ), amelynek közös központi bankja a Nyugat-afrikai Államok Központi Bankja ( BCEAO ). Az ezekben az országokban forgalomban lévő érméket a BCEAO bocsátja ki, és franciául a „BANQUE CENTRALE DES ETATS DE L’AFRIQUE DE L’OUEST” felirattal vannak ellátva. A katalógusok ezeket az érméket a „nyugat-afrikai államok” alatt sorolják fel.

Szenegál, 150 francs, 1975, a kép forrása: coinfactswiki.com

Ez a 150 francs-os, az egyik, fentebb említett 1975-ös sorozatból való, érme. Hatalmas méretű, 50mm, 79.97 gramm, ezüstből ( .925-ös tisztaságú ) verték. Értéke elég magas, jelenlegi árfolyamon, csak az ezüst tartalma 17000 Ft körül mozog, de egy jobb állapotú példányért, 200 – 220 eurot ( kb.: 75 – 80 ezer Ft ) is fizetnek a gyűjtök.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Oxfordi Egyetem régebbi, mint az Azték Birodalom. Az Oxfordi Egyetem már 1096-ban fogadta az első hallgatókat. Ezzel szemben Tenochtitlán városát a Texcoco-tónál, amely az Azték Birodalom fővárosa lett, "csak" 1325 táján alapították.

A CFA frankot 1945-ben vezették be a nyugat-afrikai francia gyarmatokon, a francia nyugat-afrikai frankot felváltva. A CFA frankot használó nyugat-afrikai gyarmatok és területek voltak Dahomey, Francia Szudán, Mauritánia, Niger, Sénégal, Togo és Felső-Volta, Elefántcsontpart. A valuta továbbra is használatban maradt, amikor ezek a gyarmatok elnyerték függetlenségüket, kivéve Malit ( korábban francia Szudánt ), amely 1961-ben a CFA frankot saját frankra cserélte .

2019-ben jelentették be, hogy megreformálják a nyugat-afrikai CFA-frankot, ami magában foglalja az Eco-re való átnevezést és Franciaország szerepének csökkentését a valutában. Egyébként ez a téma is rendkívül bonyolult, és összetett. Egy önálló cikket is megér majd, vagy akár könyvet is lehetne írni erről 🙂 De ha te máris szeretnél olvasni erről, akkor keresd fel a következő oldalt: wikipedia.org

Szenegál, Nyugat-afrikai ország, afrikai viszonylatban inkább a kis országok közé tartozik. Legjelentősebb folyójáról, a Szenegálról kapta a nevét, ami az ország északi határfolyója. Az egykori Francia Nyugat-Afrika központi területe, ami a függetlenségét 1960-ban nyerte el. Szenegál területén az 1970-es években indultak meg az ásatások, s négy nagyobb, egymástól független, de egyidőben zajló kultúra nyomait tárták fel: kagylóhalmok kultúrája, fémkultúra, megalitkultúra, tumulus-kultúra. A helyi megalitkultúra érdekes párhuzamot sejtet az európaival. Az ország mai területén élő népek a középkor elején fokozatosan tértek az iszlám hitre, az arabok hatására. Az ország a 14. században előbb a Ghánai Királysághoz, majd a Mali Birodalomhoz tartozott, amelynek királyi székhelye egy időben a mai állam fővárosa, Dakar volt. Az első európai települések a 16. században létesültek Szenegál területén. A franciák 1659-ben alapították meg Saint-Louis városát, amely a rabszolga-kereskedelem egyik központja lett. 1677-ben holland telepesek érkeztek a vidékre. A tengerpartot ez idő tájt a franciák ellenőrizték.

 

Szenegál 1758–1779 és 1809-1816 között Nagy-Britannia gyarmata volt. 1883-ban a 4 tengerparti város lakossága francia polgárjogokat szerzett. Szenegált 1904-ben Francia Nyugat-Afrikához csatolták, amelynek igazgatási központja lett. Szenegál 1958. november 25-től a Francia Közösség autonóm köztársasága, majd 1959. április 4-én csatlakozott a szomszédos Francia Szudánhoz, megalakítva a Mali Államszövetséget, amely 1960. június 20-án elnyerte teljes függetlenségét. Két hónappal később, augusztus 22-én Szenegál kivált, és kikiáltották a független Szenegáli Köztársaságot. Az első elnök Léopold Senghor lett. Az ő idejétől fogva Szenegál mindig is működő parlamentáris demokrácia volt. 1980-ban Senghor visszavonult, a hatalmát az általa kiválasztott Abdou Dioufnak adta át. Diouf idejében Szenegál jelentős nemzetközi szerepet játszott, aktívan részt vett a különböző békefenntartó műveletekben. Belpolitikája viszont időnként utcai zavargásokba torkollott. 1982 óta a déli Casamance tartományban szeparatista csoportok szórványosan összecsapnak a kormány csapataival.

 

A kölcsönös egymásra utaltság miatt Szenegál és Gambia 1982-ben megalakította a Szenegambiai Államszövetséget. Ennek keretében a két ország megőrizte teljes szuverenitását és önálló képviseletét a nemzetközi szervezetekben, viszont közösen intézték a védelmi, külügyi, közlekedési és távközlési ügyeket. Az államszövetség 1989-ben feloszlott. A 2000-ben tartott elnökválasztáson Abdoulaye Wade ellenzéki jelölt legyőzte Dioufot. Ezt követte Szenegál történetében a második békés hatalomátadás és az első olyan, amelyben egyik párt a másiknak adta át a hatalmat. 2007. február 25-én Abdoulaye Wade-t újraválasztották. Forrás: wikipedia.org

Ide is érdemes kattintani: saintlouisdusenegal.com

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések