Barbados emléket állít, egy még meg nem történt világvégének ( Endangered Earth Blue Marble sorozat legújabb darabja )

Barbados emléket állít, egy még meg nem történt világvégének ( Endangered Earth Blue Marble sorozat legújabb darabja )
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Barbados egy különleges emlékérmét?, “emléktárgyat” ( továbbiakban érme ) bocsát ki. Mint tudjuk, az érmének 3 oldala van 🙂 beleértve az oldalát is. Nos ennek csak egy lesz 🙂 Nem lesz hátlapja, és vastagsága, csak előlapja. Nézzük meg, hogy ez pontosan mit is jelent majd. Az érme egy sorozat részeként jelenik meg, amelynek kiadását 2020-ban kezdték. A sorozatban ábrázolják a Földet nappal, éjszaka, és a szuperkontinens időszakát  ( Pangea. ) A most kiadott “rész”, egy “földpusztító” meteor becsapódását mutatja be, ami tulajdonképpen világvége esemény lenne.

Az érme 3 unciás, 0.999-es finomságú ezüstből készül majd, 5 dolláros címletű lesz. Az érmét félgömb formára hajlítják, ( hasonlóan például a bizánci, vagy III. Béla tálkapénzekre ), és egy Földet formázó, gömbbe illesztik bele. Az Endangered Earth Blue Marble érme felületei kézzel felvitt, áttetsző kék zománccal és rózsaarany bevonattal vannak kiemelve, amelybe valódi kondrit meteorit ( a leggyakoribb meteorit típus, a becsapódott meteoritok  85%-a kondritos meteorit ) van beágyazva, hogy szimulálja egy meteor becsapódását.

Az emlékérme azt ábrázolja, ahogy bolygónba egy nagy, sziklás aszteroida csapódik a Csendes-óceáni területen. A meteorit mérete, méretarányosan, “földpusztító” méretű, amivel az emlékérme, tulajdonképpen világvége eseményt jelenít meg. A tudósok becslése szerint egy mindössze 96 kilométer átmérőjű aszteroida elegendő lenne ahhoz, hogy bolygónkon minden életet megszűnjön.  A Föld ábrázolása ( kontinensek, óceánok, tengerek ) méretarányos, és pontos, a szárazföld rózsaszín arannyal vannak bevonva, míg a óceánok, tengerek felszínét áttetsző kék zománc borítja.

Az érme alján Barbados címere látható, körülötte a kibocsátó, a dátum és a címlet. A 3 OZ AG 999 felirat jelzi a súlyt és a tisztaságot. Az érmet átlátszó műanyag vitrinbe van helyezve, ebben a formában lehet megvásárolni. Jár hozzá egy eredetiséget igazoló melléklet is. Az 5 dolláros érme súlya 93,405 gramm, átmérője pedig 50 milliméter ( 2 hüvelyk ). Mindössze 999 darab kerül kibocsátásra. Az érmét 500$ körüli ( jelenlegi árfolyamon kb.: 160 ezer Ft ) áron lehet megvásárolni.

Hirdetés

A címben így írtam: “egy még meg nem történt világvége”… nos remélem, a meg nem történt = a soha meg nem történővel. Szeressük a bolygónkat, becsüljük meg a szépségét, és óvjuk amíg van rá lehetőségünk.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Ugye tudod, hogy az érme, nem ugyanaz, mint az érem? Mi is a különbség?

Az “érme” és “érem” kifejezések különböző jelentéssel bíró, egymással fel nem cserélhető fogalmak. Ezt fogjuk most tisztázni.  Az egyszerűség kedvéért, >>>

2000 éves, nagyon ritkának számító sékelt talált egy kislány Izraelben

Egy ritka, 2000 éves sékelt fedeztek fel Izraelben egy régészeti lelőhelyen - közölte kedden az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). Az ókori ezüstpénzt >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

A Magyar Nemzeti Bank, tizenhat tematikában, 28 emlékérmét tervez kibocsátani 2022-ben.

Budapest, 2022. január 17. – A Magyar Nemzeti Bank immár több mint félszázados hagyományai szellemében tizenhat tematikában 28 emlékérmét tervez >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?