Hirdetés


Barbados emléket állít, egy még meg nem történt világvégének ( Endangered Earth Blue Marble sorozat legújabb darabja )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Barbados egy különleges emlékérmét?, “emléktárgyat” ( továbbiakban érme ) bocsát ki. Mint tudjuk, az érmének 3 oldala van 🙂 beleértve az oldalát is. Nos ennek csak egy lesz 🙂 Nem lesz hátlapja, és vastagsága, csak előlapja. Nézzük meg, hogy ez pontosan mit is jelent majd. Az érme egy sorozat részeként jelenik meg, amelynek kiadását 2020-ban kezdték. A sorozatban ábrázolják a Földet nappal, éjszaka, és a szuperkontinens időszakát  ( Pangea. ) A most kiadott “rész”, egy “földpusztító” meteor becsapódását mutatja be, ami tulajdonképpen világvége esemény lenne.

Az érme 3 unciás, 0.999-es finomságú ezüstből készül majd, 5 dolláros címletű lesz. Az érmét félgömb formára hajlítják, ( hasonlóan például a bizánci, vagy III. Béla tálkapénzekre ), és egy Földet formázó, gömbbe illesztik bele. Az Endangered Earth Blue Marble érme felületei kézzel felvitt, áttetsző kék zománccal és rózsaarany bevonattal vannak kiemelve, amelybe valódi kondrit meteorit ( a leggyakoribb meteorit típus, a becsapódott meteoritok  85%-a kondritos meteorit ) van beágyazva, hogy szimulálja egy meteor becsapódását.

Az emlékérme azt ábrázolja, ahogy bolygónba egy nagy, sziklás aszteroida csapódik a Csendes-óceáni területen. A meteorit mérete, méretarányosan, “földpusztító” méretű, amivel az emlékérme, tulajdonképpen világvége eseményt jelenít meg. A tudósok becslése szerint egy mindössze 96 kilométer átmérőjű aszteroida elegendő lenne ahhoz, hogy bolygónkon minden életet megszűnjön.  A Föld ábrázolása ( kontinensek, óceánok, tengerek ) méretarányos, és pontos, a szárazföld rózsaszín arannyal vannak bevonva, míg a óceánok, tengerek felszínét áttetsző kék zománc borítja.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Az érme alján Barbados címere látható, körülötte a kibocsátó, a dátum és a címlet. A 3 OZ AG 999 felirat jelzi a súlyt és a tisztaságot. Az érmet átlátszó műanyag vitrinbe van helyezve, ebben a formában lehet megvásárolni. Jár hozzá egy eredetiséget igazoló melléklet is. Az 5 dolláros érme súlya 93,405 gramm, átmérője pedig 50 milliméter ( 2 hüvelyk ). Mindössze 999 darab kerül kibocsátásra. Az érmét 500$ körüli ( jelenlegi árfolyamon kb.: 160 ezer Ft ) áron lehet megvásárolni.

A címben így írtam: “egy még meg nem történt világvége”… nos remélem, a meg nem történt = a soha meg nem történővel. Szeressük a bolygónkat, becsüljük meg a szépségét, és óvjuk amíg van rá lehetőségünk.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések