Hirdetés


Átfúrták a jeget ott, ahol eddig még senki! Elképesztő, hogy mit találtak a mélységben!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Science News pár hónapja tett közzé egy cikket, amiben egy antarktiszi kutatócsoport legújabb felfedezéséről számolt be. Első hallásara nem tűnhet akkora felfedezésnek, pedig nagyon is az, és mivel akkor ennek közléséről lemaradtunk, szeretnénk ezt is pótolni. 

Közhelyesnek hangozhat, hogy ha valaki azt mondja, “még mindig vannak feltáratlan területek a Földön“. Merthogy ez olyan hihetetlen, és csak amolyan “szólás-mondás”. Nos ez nem igaz, merthogy valóban vannak. Egy antarktiszi kutatócsoportnak sikerült kamerát juttatnia oda ahová még senkinek. Ez pedig a vízen úszó jégpáncél alatti terület. Miért is olyan érdekes ez? Hát azért mert ezeken a helyeken, a jég akár 7-800 méter vastag is lehet. Az ilyen a területek esetében eddig csak radar és a szeizmikus hullámok halvány visszaverődéséből következtettek arra, hogy mi lehet odalent.

2021-ben azonban egy új-zélandi tudóscsoport egy keskeny lyukat olvasztott a gleccser jegébe (  800 kilométerre a Déli-sarktól ), amin keresztül egy kamerát eresztettek le a mélységbe. Amit odalent láttak, azt ember eddig még nem látta. Sejtések voltak arról, hogy lehet ott is élet,  mivel egy mélységben megbúvó, sáros árapálymocsárban kanyargó folyót sejtettek odalent, és feltételezték, hogy mikroorganizmusok képesek lehetnek életben maradni, azonban ennél sokkal nagyobb volt a döbbenet. Nagyjából 500 kilométerre a nyílt, napsütötte óceántól egész halrajok úszkáltak fel-alá, több tucat színes, tengeri teremtmény, és más azonosítatlan létforma.

Hirdetés


A kutatók 2021 végén pillanthattak be először a rejtett világba, amikor 500 méteres jégen fúrtak keresztül, és műszereket eresztettek le, hogy megfigyeljék a lenti barlangot ( a képen fúrás látható ).C. STEVENS/NIWA ( CC BY-ND )

Craig Stevens, az új-zélandi Wellingtoni Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet oceanográfusa elmondta, hogy a felfedezés azért nagy léptékű, mert így közelebb kerültek annak bizonyításához, hogy például a Jupiter és a Szaturnusz jéggel borított holdjainak mélyén, ahol az Antarktiszihoz hasonló természeti körülmények lehetnek, akár hasonló módon fennmaradhatott élet. Következésképpen napfény nélküli, teljes sötétség, rendkívüli hideg, oxigénhiányos környezet. A tudósok már régóta feltételezik, hogy az Antarktiszt borító hatalmas jégtakaró nagy része alatt folyékony víz található. Ez a víz a jég alsó részének lassú, évente néhány cm vastagságban történő olvadása során keletkezik a Föld belsejéből szivárgó hő hatására. Íme, hogy mit láttak odalent:

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések