Hirdetés


A valaha talált legnagyobb náci kincs rövid története


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A második világháború végén az amerikai hadsereg hatalmas aranykincsre bukkant a németországi Merkers melletti elhagyott bányában.

1945. április 4-én az amerikai hadsereg előrenyomult Frankfurttól északra, Merkers, egy 3000 főnél kisebb város felé. Merkersben a rabszolgamunkások egy elhagyott sóbányában elrejtett náci kincsről tájékoztatták őket. Az amerikaiak lemásztak a bányába, és egy hatalmas trezorajtót találtak, olyat mint ami a bankokban van. A pletykák tehát igaznak tűntek, ezért gyorsan felrobbantották az ajtót. Miután a füst elpárolgott, életük meglepetésében volt részük.

A föld alatti szobában hatalmas kincsre bukkantak, ami a következőket tartalmazta:

  • 8307 aranyrúd;
  • ötvenöt doboz aranyérme, veretlen;
  • 3326 zsák aranyérme;
  • hatvanhárom zacskó ezüst;
  • egy zacskó platina rúd;
  • nyolc zacskó aranygyűrűt és fogat;
  • 3682 zsák német valuta;
  • nyolcvan zacskó deviza;
  • huszonhét festmény Rembrandttól.

A föld alatti helyiség huszonhárom méter széles és negyvenhat méter mély volt. Még a szövetséges erők parancsnoka, Dwight D. Eisenhower is ellátogatott a bányába, hogy megnézze a kincset.

„Bőröndökben, ládákban és egyéb konténerekben nagy mennyiségű arany- és ezüsttányér és dísztárgy volt, amelyet nyilvánvalóan magánlakásokból zsákmányoltak szerte Európában.”

– Dwight D. Eisenhover

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

IX. Gergely pápa a macskákat az ördögimádathoz társította. Ezután egész Európában tömegesen irtották ezeket az állatokat. A macskák hiánya aztán magával vonta a patkányok tömeges elszaporodását, amelyek nagyban hozzájárultak a pestis elterjedéséhez. A 14. századi nagy pestisjárványban a becslések szerint Európa lakosságának 30-60% meghalt, kb. 75-200 millió ember.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma és a Bank of England szakértői 262 213 000 USD-ra ( mai értéken közel négymilliárd USD ) értékelték az arany érméket. Az ezüst 270 469 USD-t ért ( mai értékben körülbelül négymillió USD ). Mai árakon az aranyrudak pedig önmagukban több mint hatmilliárd dollárt érnének.

Hogyan került az arany az elhagyott bányába?

A náciknak aranyra volt szükségük a hadiipar nyersanyagainak és gépalkatrészeinek kifizetéséhez. Volfrámra volt szükségük Portugáliából páncéltörő golyókhoz és lövedékekhez. Törökországból krómra volt szükségük tankok és repülőgépek gyártásához. A náci tankokba üzemanyag készítéséhez, a kiváló minőségű olaj Romániából érkezett. Svédország szállított golyóscsapágyakat, amelyek kulcsfontosságú gépalkatrészek voltak. Portugália, Románia, Svédország és Törökország nem fogadott el német valutát. Csak aranyat! A német aranytartalékok azonban nagyon alacsonyak voltak. A nácik e”kénytelenek” voltak ellopni Ausztria, Csehszlovákia, Belgium és Hollandia aranytartalékait. Az ellopott arany összértéke mai értékben meghaladja a kilencmilliárd dollárt.

A nácik magáncégektől és a zsidóktól is zsákmányoltak értékeket. Az ellopott vagyontárgyak összértékére vonatkozóan nem áll rendelkezésre pontos adat. A náci Németország a megszállt országok aranyát a berlini jegybankban tárolta. De a szövetségesek Berlin erős bombázása arra kényszerítette a nácikat, hogy az aranyat biztonságosabb helyre szállítsák. Az összes aranyat, bankjegyet és egyéb értéket vonaton szállították a Berlintől 400 kilométerre ( 250 mérföldre ) délnyugatra fekvő Merkers sóbányába. Emellett Heinrich Himmler, az SS vezetője kérte, hogy elrabolt kincseit a Merkersben tárolják. A kincset 600 méterrel ( 2000 láb ) a föld alatt rejtették el.

Mi történt a náci kinccsel?

Merkers városa azon a területen volt, amelyről a háború után megállapodtak, hogy a szovjetekhez tartoztak. Így az amerikaiak gyorsan átvitték a kincset a bányából Frankfurtba, amely az amerikai megszállási övezet része volt.

George Patton amerikai tábornok el akarta rejteni az aranyat az amerikai kormány elől. A kincs rejtett tartalékként szolgált volna az amerikai hadsereg számára új fegyverek vásárlásához. Tudta, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa megvonja majd a hadseregnek szánt  pénzt, ha a háború véget ér. Patton ötlete soha nem valósult meg. Ennek egyik oka az volt, hogy a felettesei nem értettek egyet. A másik ok az volt, hogy az elrejtett kincsről szóló hírek beszivárogtak a médiába. A szövetségesek visszaadták az aranyat a központi bankoknak Európa-szerte. Közel hat tonna aranyat adtak a holokauszt áldozatait segélyalapnak. Az elhagyott Merkes bányából a Merkers Adventure Mines , turisztikai látványosság lett. A látogatók a náci aranykincs másolataiban gyönyörködhetnek.

Az adatok szerint a nácik több mint kilencmilliárd USD értékű aranyat zsákmányoltak ( mai értékben ) a központi bankoktól. A Merkersnél az amerikaiak ennek az aranynak kevesebb mint felét szerezték vissza. Hová lett a maradék arany? Még mindig a vatikáni és svájci bankokban van? Vagy valami távoli tóban van eltemetve? Ezek a kérdések, még a mai napig napirenden vannak, és számtalan kutató, kincskereső kutat továbbra is, feltételezve, hogy van még valahol rejtett kincs!

Forrás: historyofyesterday.com, Peter Preskar

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések