Hirdetés


A csernobili mutáns farkasok képesek legyőzni a rákbetegséget!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Csernobili Lezárt Zónában élő farkasok populációja genetikailag eltér a területen kívüli társaiktól. Különleges módon, a sugárzásnak kitett farkasok védelmi mutációkat alakítottak ki, melyek javítják a rákkal szembeni túlélési esélyeiket. – írja a iflscience.com

A farkasok szabadon járkálnak a csernobili atomreaktor körüli tilalmi zónában.( A kép forrása: REUTERS )

Az állatok és más fauna populációja virágzóvá vált az Ukrajnai Lezárt Zónában azóta, hogy az emberek elhagyták azt, a hírhedt 1986-os nukleáris katasztrófa után. Emberi jelenlét hiányában, az állatok zavartalanul fejlődhetnek. Ám ehhez az állatoknak szembe kell nézniük a sugárzás problémájával, ami az emberek távozásának okozója volt. A Csernobili farkasokkal kapcsolatos kutatásokra Cara Love, a Princetoni Egyetem evolúciós biológusa és ökotoxikológusa, már egy évtizede fókuszál. 2014-ben Love és csapata a Lezárt Zónába utazott, hogy vérmintákat vegyenek a farkasoktól és megértsék, hogyan reagálnak a rákkeltő sugárzásra. Egyes állatokat rádiós nyakörvekkel is elláttak, hogy kövessék mozgásukat és a sugárzásnak való kitettségüket. “A valós idejű mérések segítségével követhetjük, hol vannak és mennyi sugárzásnak vannak kitéve” – mondta Love. A kutatások kimutatták, hogy a Lezárt Zónában élő farkasok élete során naponta több mint 11,28 millirem sugárzásnak vannak kitéve – ez hatszorosa az emberi munkavállalókra vonatkozó törvényes határértéknek.

Hirdetés


Kapcsolódó tartalom

 

Csernobil 30 év távlatából ( történelmi dokumentumfilmek )

A kutatók azt is megállapították, hogy a farkasok immunrendszere megváltozott, hasonlóan a rákkal kezelt páciensekéhez. Ezenkívül a genetikai elemzés azt mutatja, hogy a farkasok genomjának egyes részei ellenállóvá váltak a rák ellen. Hasonló megállapítások születtek a Lezárt Zónában élő félig vad kutyák között is. 2023-ban a tudósok megállapították, hogy a csernobili kutyák genetikailag különböznek a világ más részein élő háziállatoktól. Love felfedezései az emberi egészség szempontjából is fontosak lehetnek. A kutató reméli, hogy a tanulmányok eredményeit felhasználhatja olyan védekezési mutációk azonosítására, amelyek javíthatják az emberek rákkal szembeni túlélési esélyeit. Sajnos a COVID-19 világjárvány és a regionális konfliktusok egyenlőre megakadályozták Love-ot és munkatársait abban, hogy visszatérjenek a Lezárt Zónába. Az új kutatási eredményeket a Seattle-ben megrendezett Integratív és Összehasonlító Biológia Társaságának Éves Találkozóján mutatták be.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések