Hirdetés


Csernobil 30 év távlatából ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A csernobili atomkatasztrófa a Szovjetunió területén, Ukrajna északi részén történt 1986. április 26-án a Csernobil atomerőmű negyedik blokkjában. Az esemény a következő főbb pontokban foglalható össze:

  1. Az esemény bekövetkezése: Az atomkatasztrófa az éjszakai műszakban következett be, amikor a reaktor működése során kísérleti vezérlőrendszerrel próbáltak egy biztonsági tesztet végrehajtani. A vizsgálat során az operátorok a reaktor teljesítményét lecsökkentették, majd a vezérlés visszaállítása közben váratlanul számos súlyos hiba lépett fel.

  2. A robbanás és a reaktor megsérülése: A hirtelen teljesítményugrás miatt a reaktor blokk elkezdett túlmelegedni, és a hidrogén felgyülemlett a reaktorházban. Végül egy erőteljes hidrogénrobbanás következett be, amely megrongálta a reaktor burkolatát és a reaktorházat.

  3. A radioaktív kibocsátás: A robbanás és a reaktor megsérülése következtében radioaktív anyagok kerültek a levegőbe és a környező területre. A szél terjesztette a radioaktív szennyezést, és jelentős mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel a környezetbe.
  4. A helyszín elhagyása és a tűzoltás: Azonnal elrendelték a reaktor területének evakuálását, és a tűzoltás során hősugárzó anyagokat is használtak a tűz elfojtásához. Az érintett tűzoltók és munkások közül sokan súlyos sugárkárosodást szenvedtek.

  5. A katasztrófa következményei: A Csernobili katasztrófa következményei súlyosak voltak. A közeli városok és falvak lakosságát evakuálták, és egy hatalmas radioaktív szennyezési zónát hoztak létre, amelyet ma is “Csernobil zónájának” neveznek. Az esemény következtében számos ember meghalt közvetlenül vagy a következő években radioaktív sugárzás okozta betegségek miatt.

    Hirdetés


  6. A reaktor lezárása: A súlyosan megrongálódott negyedik reaktor teljesen lezárták, és egy sarki sírban helyezték el, hogy megakadályozzák a radioaktív szennyezést. Ezt a sírt ma is “sarki sírnak” nevezik.

A Csernobili atomkatasztrófa az egyik legnagyobb ember okozta környezeti katasztrófa volt a történelemben, és számos tanulságot hozott az atomenergia biztonságos használatáról és a katasztrófahelyzetek kezeléséről. A balesetnek hosszú távú egészségügyi, környezeti és társadalmi hatásai voltak, és számos országban újraértékelték az atomenergia használatának kockázatait és előnyeit.

Pripyat városa, – atomváros – volt, amely az üzem technikusainak és dolgozóinak, valamint családjaiknak adott otthont. 1986 áprilisára a városnak csaknem 50 000 lakosa volt, de elég kicsi volt ahhoz, hogy 15 perc alatt át lehessen gyalogolni rajta. ( A kép forrása: Vitalij Kozlov / pripyat-city.ru ) 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések