Hirdetés


Új 100 forintos forgalmi érme emlékváltozat és unikális emlékérmék kerülnek kibocsátásra!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Magyar Nemzeti Bank alapításának 100. évfordulóját ünnepli, mely alkalomból különleges 100 forintos forgalmi érme emlékváltozat és unikális emlékérmék kerülnek kibocsátásra. A „100 éves a Magyar Nemzeti Bank” megnevezésű sorozat részeként 50 000 Ft névértékű aranyozott ezüst és 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérme is készült. Az emlékérmék legnagyobb súlyú ezüstérméje 100 grammos, és 100 recével díszített széllel utal a centenáriumra. Az érméket Kovács Zoltán és Horváth Andrea művészek tervezték, és a Magyar Pénzverő Zrt. fogja forgalmazni 2024. május 24-től.

A Magyar Nemzeti Bank ( MNB ) függetlensége és fontossága már az 1848-as forradalom idején megfogalmazódott, és 1924-ben valósult meg a törvény elfogadásával. Az MNB első elnöke, Popovics Sándor, a háború utáni gazdasági stabilizáció kulcsfigurája volt. A centenáriumot ünneplő érmek a jegybank függetlenségét és stabilitását hirdetik. Az új 100 Ft-os érme tematikus oldalát a Magyar Nemzeti Bank logója és a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőeleme díszíti, amelyet Kovács Zoltán tervezett. Az érme technikai paraméterei megegyeznek a forgalomban lévő 100 Ft-os érme adataival. Összesen 2 millió példány készül, melyből 12 000 darab első napi veretként, díszcsomagolásban is megvásárolható.

100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat a Magyar Nemzeti Bank alapításának 100. évfordulója alkalmából

Az 50 000 Ft-os ezüst emlékérme 100 grammos, 925 ezrelék finomságú, és 100 recével díszített. A 3 000 Ft-os színesfém változat réz és nikkel ötvözetből készült. Az emlékérmék a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában lesznek elérhetők, az ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható. Az emlékérmék előoldalán egy Fibonacci-spirál látható, amely az MNB stabilitását és fejlődését szimbolizálja. Hátoldalukon a jegybank logója és további, a bank szuverenitását és pénzügyi stabilitását szimbolizáló motívumok szerepelnek. Az ezüst érme aranyozott inlay betéttel, a színesfém érme plasztikus kivitelben készült. További információkat a kibocsátásról az MNB oldalán olvashatsz itt, vásárlási lehetőség pedig a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában vagy webáruházában érhető el.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

Az “inlay” kifejezés a numizmatikában egy speciális technikát jelent, amelyet érmék és más fémtárgyak díszítésére használnak. Ez a technika magában foglalja különböző fémek vagy anyagok ( például arany, ezüst, réz ) betételezését egy alapfém felületébe, hogy kontrasztos mintákat vagy képeket hozzanak létre. Az inlay technikát gyakran alkalmazták az ókori és középkori érmék esetében, hogy bonyolult és látványos díszítéseket készítsenek.

 

Az inlay technikának többféle változata is létezik:

 

  1. Cloisonné inlay: Ez a technika vékony fémszalagokat használ, amelyekkel a kívánt mintákat kialakítják, majd ezek közé a szegmensek közé különböző anyagokat ( pl. zománcot ) töltenek be.
  2. Niello inlay: Ez a módszer magában foglalja egy sötét színű ötvözet ( általában kénnel kevert ezüst, réz vagy ólom ) beültetését az érme vagy tárgy felületébe, hogy éles, kontrasztos mintákat hozzon létre.

Az ilyen típusú díszítési technikák különleges megjelenést és esztétikai értéket kölcsönöznek az érméknek, és gyakran a ritkaságuk és történelmi jelentőségük miatt különösen értékesek a gyűjtők számára.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések