Hirdetés


Nagyon jó hír érkezett! Az egész világ “fellélegezhet”!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Amazónia brazíliai részén 66 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke júliusban az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest, ami 2017 óta a legnagyobb havi visszaesés – közölte csütörtökön a brazil kormány. A brazil űrkutatási hivatal ( INPE ) műholdfelvételei alapján az év első hét hónapjában az erdőirtás mértéke 42,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest – adta hírül az MTI.


Amazonas esőerdő ( A kép forrása: © iStock.com/JarnoVerdonk )

Míg tavaly 3988 négyzetkilométernyi fás területet taroltak le január és június között, idén 2649 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki ugyanebben az időszakban. Júliusban ötszáz négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az országban. Az erdőirtás júniusi és júliusi markáns csökkenésének jelentőségét mutatja, hogy a fakivágások mutatói gyakran megugranak a nyári hónapokban, amikor az időjárás szárazabbra fordul.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1525 és 1866 között, kb.: 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, és adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

Az erdőirtás idei, folyamatosan csökkenő tendenciái a januárban hivatalba lépett Luíz Inácio Lula da Silva államfő környezetvédelmi politikáját igazolhatják az Amazonas menti országok vezetőinek jövő heti, brazíliai csúcstalálkozóján, amelyen Lula az esőerdők védelméről tárgyal kollégáival. Lula szerdán kijelentette, hogy az idei találkozón a vezetők első alkalommal törekednek egy olyan közös politika kidolgozására a régió védelmében, amely magában foglalja a határbiztonság kérdését, egyúttal bevonná a magánvállalkozásokat is 30 millió hektárnyi letarolt terület újraerdősítésébe.

Júniusban Lula átfogó természetvédelmi tervet mutatott be az Amazonasra vonatkozóan. Ebben egyebek között az illegálisan használt területek felének lefoglalását, valamint a természetvédelmi területek hárommillió hektárral való megnövelését vázolta fel. A baloldali elnök januárban azzal az ígérettel vette át az elnöki tisztséget, hogy 2030-ra véget vet elődje, a Jair Bolsonaro alatt felerősödött környezetpusztításnak. Bolsonaro elnöksége alatt, 2019 és 2022 között 75 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke az elmúlt évtized átlagához képest.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések