Hirdetés


Heti makronaptár – Államháztartási, ipari és kiskereskedelmi adatok is érkeznek a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Budapest, 2024. január 7., vasárnap ( MTI ) – Az államháztartás 2023. évi alakulásáról szóló gyorstájékoztató, a tavaly novemberi ipari termelésről és a kiskereskedelemről, valamint a tavaly decemberi fogyasztói árakról szóló statisztika is megjelenik a jövő héten.

Hétfőn közli a kiskereskedelem tavaly novemberi adatait a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ). Tavaly októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Hirdetés


Kedden teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének 2023. évi alakulásáról szóló gyorstájékoztatót. November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak. A központi alrendszer november végi 31 663,5 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 4827,2 milliárd forinttal, 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak. A november végi 35 737,8 milliárd forint összegű kiadások 5435,1 milliárd forinttal, 17,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát. Ugyancsak kedden közli az ipari termelés tavaly novemberi mutatóit első becslése alapján a statisztikai hivatal, míg a második becslést pénteken publikálják. Tavaly októberben az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. szeptemberinél 0,6 százalékkal kisebb volt.

Pénteken közöl adatokat a tavaly decemberi fogyasztói árakról a KSH. Tavaly novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az élelmiszerek ára egy év alatt 7,1 százalékkal emelkedett, a háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, a járműüzemanyagok ára pedig 25,4 százalékkal nőtt. Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak novemberben, de a járműüzemanyagok 3,6 százalékkal olcsóbbak lettek.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések